Bilim Kurulu Üyesi Kayıpmaz’dan aşı açıklaması

Bilim Kurulu Üyesi Kayıpmaz’dan aşı açıklaması
11:00 - Ocak 3 2021 Pazar

Ankara Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği Eğitim Sorumlusu ve Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, Çin’den getirilen inaktif Covid-19 aşılarının TİTCK laboratuvarlarında 14 gün boyunca pek çok testten geçeceğini söyledi. Bilim Kurulu Üyesi Kayıpmaz, aşıların bu 14 günlük test süresinden sonra onaylanması halinde ‘Seri Yayın Sertifikası’nın verileceğini ve aşılamanın başlayacağını belirtti. Kayıpmaz, daha önceki araştırmalar ışığında inaktif olan bu Covid-19 aşısının, aşılamadan 28 gün sonra istenilen düzeyde antikor ürettiğini kaydetti.

“İnceleme süresi olan 14 günün sonunda aşılar standartlara uygun bulunursa ‘Seri Yayın Sertifikası’ verilir”

İnaktive edilmiş aşı Covidien-19 antikorunun oluşturulması sonucunda Türkiye’ye gelen çalışmalar, 28 günlük süreçte optimum yer olduğunu belirten Bilim Kurulu Doç. Afshar Emre kayıp değil, “Aşılar ülkemize geldi ve Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) uluslararası akredite laboratuvarlarda çalışılmaya başlandı. Gelen her partiden belirli sayıda numune alınmaya tabi tutuluyor. Yaklaşık 14 günlük süre; fizikokimyasal, biyokimyasal ve immünokimyasal çalışmalar yapılır.Aynı zamanda aşılar üzerinde sterilite ve akut toksisite çalışmaları yapılır.Standartlara uygun olduğu tespit edilirse 14 günün sonunda ‘Seri Salım Sertifikası’ verilir ve ardından aşılar uygulanır.Bu noktada aşıların insanlara 28 gün arayla 2 dozda uygulanması planlanır.Bu noktada önceki Faz-1 ve Faz’da ispatlanmıştır. 28 günlük aralığın daha yüksek antikor yanıtı sağlaması açısından uygun olduğuna dair -2 çalışma Bu çalışmaların olumlu sonuçları göz önüne alınarak iki aşı dozu arasında 28 gün uygulama kararı alındı ”dedi.

“İstenilen antikor düzeyine aşının uygulanmasından yaklaşık 6 hafta sonra ulaşacağımızı tahmin edebiliriz.”

Aşılama başladıktan sonra aşılanan kişide antikorların oluşmaya başladığını belirten Bilim Kurulu Üyesi Doç. Kaybetmez, “Aslında aşılar yapıldıktan sonra antikorlar oluşmaya başlıyor. Ancak bu aşı üzerinde dünyanın saygın bir tıp dergisinde yayınlanan Faz-1 ve Faz-2 çalışmalarının sonuçlarına göre, aşının ikinci dozundan 14-28 gün sonra istenen antikor düzeyine ulaşıldığı bildirilmektedir. Yani ilk aşı size uygulandı ve yaklaşık 6 hafta sonra istenilen antikor düzeyine ulaşacağımızı öngörebiliriz ”dedi.

“En az 6 ay daha korumasını bekliyoruz”

Aşılamadan sonra en az 6 ay dokunulmazlık beklediklerini belirten Bilim Kurulu Üyesi Kayıpmaz, “En az 6 ay korumasını bekliyoruz. Ama şimdi bu bir beklenti seviyesinde. Önümüzdeki yıl daha net verilere sahip olacağız ve bu aşıların korunmasının gerçekte ne kadar süreceğini daha kapsamlı verilerle konuşabileceğiz. Rutin alerji testine gerek yoktur. Bununla birlikte, herhangi bir inaktive edilmiş virüs aşısı daha önce vurulmuş ve alerjik bir reaksiyon gelişmiştir veya aşıya bağlı olarak sayısı çok az olan çeşitli komplikasyonlar gelişmiştir. Bu kişiler, aşılama sırasında veya öncesinde aşıyı yapacak kişileri bilgilendirmelidir. Bunun dışında aşılama öncesi rutin bir antikor testine veya alerji testine gerek yoktur ”.

“Aşıya sahip olduğumuz fikrine kapılmamalıyız, bundan sonra maskeyi çıkarabiliriz”

Aşılama sonrası toplum dokunulmazlığı seviyesine ulaşılıncaya kadar maske, mesafe ve temizlik önlemlerine dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Kayıpmaz, “Aşılama sonrası yani birinci ve ikinci dozlardan sonra temkinli hayatımıza tekrar devam etmemiz gerekiyor. Yani aşı olduğumuz fikrine kapılmamalıyız, bundan sonra maskeyi çıkarabiliriz. Çünkü aşılananlar ve hastalığı geçirenler nedeniyle toplumdaki bağışıklık belli bir düzeyin üzerine çıkıncaya kadar hayatımıza dikkatle devam edeceğiz. Aşılar ne sağlayacak? Bir virüsle karşılaştığımızda; Aşılar yoluyla vücutta bulunan antikorlar, bu hastalığı daha hafif geçirmemizi sağlayacaktır. Bu nedenle aşı, sevdiklerimiz ve kendimiz için bu hastalığın üstesinden gelmek için büyük önem taşımaktadır.

Utku Şimşek

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi