Bilim Kurulu Üyesi Kayıpmaz uyardı: ‘Zatürre ve grip aşısı sizi Covid-19’un neden olduğu zatürreden korumaz’

Bilim Kurulu Üyesi Kayıpmaz uyardı: ‘Zatürre ve grip aşısı sizi Covid-19’un neden olduğu zatürreden korumaz’
10:00 - Eylül 25 2020 Cuma

Ankara Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği Eğitim Sorumlusu ve Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr.Afşin Emre Kayıpmaz, insanların Covid-19 virüsünden zatürre ve grip aşılarına karşı koruyormuş gibi bir algıya sahip olduklarını, bu nedenle sağlık kurumlarının önünde aşı yapılacak yığınlar olduğunu ancak durum böyle değil.

“Zatürree ve grip aşısı sizi Covid-19’un neden olduğu zatürreden korumaz”

Son dönemde grip ve zatürre aşılarına ilişkin yanlış algı oluştuğunu belirten Bilim Kurulu Üyesi Doç. Kaybetmez, “Zatürre ve grip aşısı sizi Covid-19’un neden olduğu zatürreden korumaz. Zatürree aşısı, başka bir mikroorganizmanın neden olduğu zatürreye karşı koruyan bir aşıdır. Grip aşısı da gribin ciddi şekilde ilerlemesini önlemek için özellikle bu sonbaharda her yıl yapılmaktadır. Covid-19’un bu yıl yaygınlaşması nedeniyle grip ve zatürre aşılarına olan talep önemli ölçüde arttı. Bu talep bazen Aile Sağlığı Merkezlerinde ciddi bir kalabalıklaşmaya ve ne yazık ki sağlık personeline yönelik fiziksel ve sözlü şiddete bile ulaştı. Risk grubunda pnömoni veya grip Covid-19 ile birlikte görüldüğünde daha yüksek olabilecek insanlar var. “Bilimsel Komitemiz bu hastaların kim olduğuna dair bir rehber hazırlamaya devam ediyor” dedi.

Grip ve zatürre aşısı kimlere yaptırmalı

Bilim Kurulu’nun zatürre ve grip aşılarının kime yaptırılması gerektiğine dair rehber hazırladığını belirten Bilim Kurulu Üyesi Kayıpmaz, “Genel olarak bu dönemde nezle ve zatürre aşısını ilk kim yaptırmalı; Kronik kalp hastalığı, kalp yetmezliği, oksijen nedeniyle kronik akciğer hastalığı olan kişiler, kronik karaciğer ve böbrek hastalığı olanlar, bağışıklık sistemi baskılanmış ve bağışıklık sistemini baskılayan ilaç öyküsü olanlar, organ nakli olan kişiler, beyin omurilik sıvısı sızıntısı olan kişiler, Kişiler İşitme kaybı nedeniyle kulağına cerrahi olarak yerleştirilen işitme kaybı cihazı olan kişiler, ilk olarak grip ve zatürre aşısı yaptırması gereken kişilerdir. Ayrıca kan kanseri, lenf kanseri ve vücutta yaygın kanser olanlar da bu kişiler arasında gösterilebilir. Dalağı doğuştan olmayan veya dalağı ameliyatla alınan kişiler de aşılanmalıdır ”dedi.

Öte yandan Bilim Kurulu Üyesi Kayıpmaz, virüsle temas açısından riskli gruptaki sağlık çalışanlarının da zatürre ve grip aşıları olması gerektiğini vurguladı.

“Erken ilaçlar, zatürreye dönüşen vakaların oranını azaltır”

Tedaviye ne kadar erken başlanırsa, sonuçların o kadar hızlı alındığını ve zatürreye dönüşün o kadar az olduğunu belirten Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Kayıpmaz şunları söyledi:

“Ciddi hasta, ölüm ve yeni hasta sayısında artış var. Ne yazık ki, yeni teşhis konulan hastaların sayısı iyileşen hasta sayısının önünde. Bu, aktif vaka sayısındaki artışla kendini gösterir. Ankara’da İstanbul’daki vaka artışları düşüş eğiliminde olsa da yeni vakalarımız var. Bu yeni vakalar bitene ve son Covid-19 hastası tedavi edilene kadar önlemleri aksatmamalıyız. Zatürre oranımızda yüzde 7’nin altına düştük. Yani teşhis edilen vakaların yüzde 6,8’i pnömoniye dönüşüyor. Bunda ilk faktör erken teşhistir. Erken teşhis için çok iyi fırsatlarımız var. Hastanelerimiz, laboratuvarlarımız, görüntüleme merkezlerimiz, tomografi tesislerimiz, PCR test tesislerimiz son derece başarılıdır. Erken teşhis konulan hastalarda erken tedaviye başlama şansımız var. Hastaneye başvurduysak Covid-19 tedavisinde kullanılan ilaçları onlara vererek hastaların taburcu olmasını sağlıyoruz. Ayrıca bazı hastalarımızın ilaçlarını eve götürüp, ilaçlarına erken başlamalarını sağlıyoruz. Erken ilaçlar, pnömoniye dönüşen vakaların oranını azaltır. ”

“Ankara’da olası vaka tanımına uyan hasta sayısı 2 hafta öncesine göre azalma eğilimi gösteriyor”

Ankara’daki vaka sayısının sabitlendiğini ancak bu durumun en ufak bir gevşemeyle tersine dönebileceğini belirten Kayıpmaz, “Kendi kliniğimizden örnek verebiliriz. Olası vaka tanımına uyan hastaların sayısı 2 hafta öncesine göre azalma eğilimindedir. Bunda da az önce bahsettiğim izolasyon ve dolgu büyük önem taşıyor. “İnsanların hastalığa duyarlılık göstermesi ve önlemlere uyumu artırması önemlidir.”

Utku Şimşek – Erdinç Türkcan

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi