Bilim Kurulu Üyesi İlhan’dan mutant virüs açıklaması: ‘Sayı 15’i geçebilir’

Bilim Kurulu Üyesi İlhan’dan mutant virüs açıklaması: ‘Sayı 15’i geçebilir’
11:00 - Ocak 5 2021 Salı

Sağlık Bakanlığı Sosyal Bilimler Yönetim Kurulu Üyesi ve Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Mustafa Necmi İlhan, alınan önlemlerin vaka sayısının azalmasında olumlu etkisi olduğunu söyledi. Prof.Dr.İlhan, İngiltere’den mutant virüs taşıyan 15 kişinin tespit edildiğini ancak taramaların sürdüğünü belirtti. 15 kişi ve temaslılarının karantinaya alındığını ancak taramalar sonrasında bu sayının artabileceğini belirten İlhan, önemli olanın alınacak tedbirler olduğunu kaydetti.

İngiltere hükümetinin, Covid-19 hastalarına uygulanan aynı doz aşıların stokta olmadığı veya ilk aşının bilinmediği durumlarda farklı Covid-19 aşılarının karıştırılıp kullanılmasının önünü açmasıyla ilgili olarak Prof.Dr.Mustafa Necmi İlhan “Bildiğiniz gibi korona virüsü ile ilgili aşı vurulduğunda ilk dozdan sonra antikorlar oluşmaya başlar, ikinci doz antikor oluşumu perçinlenir ve daha uzun süre bağışıklık oluşur. Ülkemizde Bilimsel Komitemizin ilk dozdan 28 gün sonra ikinci doza geçme kararı bulunmaktadır. Elbette genel olarak baktığımızda, klinik pratikte aynı markadan ikinci aşıyı, bir önceki aşının hangi markadan yapıldığını yapmak doğru bir yaklaşım olacaktır. Zaten Türkiye’de de buna göre hesap yaparak her iki dozun da vatandaşlar için geçerli olduğu bir yaklaşım içindeyiz. Süreç sırasında bir şeyler ters giderse, böyle bir yaklaşımı tekrar tartışmak ve karar vermek gerekir. Şu anda ülkemizde böyle bir uygulama yok. Vatandaşlarımız ilk dozu aynı markadan, ikinci dozu aynı markadan almak için doğru yaklaşımı kullandı ”dedi.

“Her vatandaşımız bir önceki aşı uygulamasına devam edecek”

İngiltere’de alınan karardan sonra farklı markalardan ilk doz ve ikinci dozun ne ölçüde kullanılabileceği konusunda herhangi bir bilgi bulunmadığını ifade eden aşının etkinliğini etkileyecektir. Dr. İlhan, “Şu anda buna yorum yapmak doğru olmaz. Çünkü detay vermek doğru bir yaklaşım olmaz çünkü hem bu şekilde hazırlıklıyız hem de bu konudaki çalışmalar çok sınırlı. Bence vatandaşlarımızın kafası karışmasın, ilk doz aynı aşıdan, ikinci doz aynı aşıdan olmalı. Bildiğiniz gibi yerli aşılarda hem inaktive edilmiş aşı, hem mRNA aşısı hem de viral vektör aşısı ile ilgili çalışmalar var. Açıkçası aşı eksikliği, Türkiye’de aşı tedariki ile onlarla birlikte olabileceğimi sanmıyorum. Bu nedenle ülkemizde herhangi bir aksilik yaşamadan her vatandaşımıza bir önceki aşıyı uygulamaya devam edeceğimizi temenni ediyorum ”dedi.

“Sayı 15’in üzerine çıkabilir”

İngiltere, Türkiye’de 15 kişide mutant virüsü indüklediğini ancak bu sayının artabileceğini belirten Prof. Dr. “Sayı elbette 15’i geçebilir. Çünkü biliyorsunuz böyle yapıldı; Önce PCR taraması yapılır. PCR taramaları geçmiş bir mutasyon olup olmadığını görmek için taranır. Sayı elbette artabilir. Ancak alınan önlemlerin etkili olup olmadığı tartışılması gereken ana konu. Bildiğiniz gibi ilk mutasyon İngiltere’de bulunur bulunmaz mutant virüs, İngiltere’den ve oradan birçok uçuşun yapıldığı Danimarka, Hollanda, Güney Afrika ve Japonya’da ortaya çıktı. yani bu önlemleri almak Türkiye’ye yayılmış olabilir. Ancak yayılsa bile hiçbir şey değişmeyecek. Çünkü Türkiye ve şu anda nasıl yayıldığı konusunda dünyaya sahip değiliz. Bu çok yeni bir olay, 15 günlük bir olay. Elbette aldığımız önlemlerde, fiziksel mesafede, maskede, temizlikte ve çevreye temiz hava girişinde herhangi bir değişiklik olmayacak. Hatta daha dikkatli olmamız gerekecek ”dedi.

“Yüzde 70 daha fazla enfekte olursa, iki kat daha fazla dikkat etmemiz gerekecek.”

Mutasyonun hastalığa neden olan etkisinde nasıl bir değişiklik olduğunun bilinmediğini, ancak daha kolay bulaştığının belirlendiğini hatırlatan Prof. Dr. İlhan, “Ödemek zorunda kalacağımız düşünülüyor. yüzde 70 daha fazla enfekte olursa iki kat daha fazla dikkat Ama şunu da bilmemiz gerekiyor; Şu anda, bu virüsün bulaşıcılığı hakkında bilgi var. Hastalığa neden olma gücündeki değişiklik hakkında hiçbir bilgimiz yok. Bu yüzden bilinmeyen bir durumdan bahsediyoruz; Şu anda ülkemizde sadece 15 kişi olduğunu, bu kişilerin tecrit altında olduğunu ve yakınlarının karantina altında olduğunu biliyoruz. Bu nedenle daha çok insanda görülüp görülmediği konusunda net bir bilgimiz olmadığı için şüphesiz mutasyona uğramış virüsün ülkemizde daha az görülmesine ve daha az hastalığa neden olmasına neden olacaktır ”dedi.

“Kısıtlamaların en az 1 ay daha devam etmesinin doğru olacağını düşünüyorum”

Alınan önlemlerin sonuçları da gösterdiğini belirten Prof.Dr.Mustafa Necmi İlhan, şunları kaydetti:

“Bu önlemlerle önce hasta sayısı sonra vaka sayısı, ardından 15-20 gün içinde ciddi hasta sayısı, sonrasında 15-20 gün içinde ölenlerin sayısının azalacağını söylemiştik. Neyse ki ölüm oranımız düşüyor. Tabii ciddi hastalarımızın sayısının azalmasından kaynaklanıyor. Aslında hasta sayımızın azalmasından kaynaklanıyor, biliyorsunuz ki 1.500 civarında. Bu da alınan önlemlerin gerçekten etkili olduğunu gösteriyor. Bazen istenmeyen görüntülerle karşılaşırız, belki hafta sonu gözlemleriz. Ancak vatandaşlarımızın büyük çoğunluğu artık bu kısıtlamaları benimsemiştir. Herkes bu corona virüsünden bir an önce kurtulmak istiyor. Çözümün fiziksel mesafe, maske ve hijyen olduğu düşünüldüğünde, ağır hastalık ve ölümlerin takip ettiği vakaların kurallara uyan vatandaşlarla azaldığını görüyoruz. Elbette iki haneye, tek haneye, sıfıra giderse. Bu hekim olarak en büyük arzumuz. Ama bunun için biraz daha zamana ihtiyacımız var. Ciddi hastalarımız azaldığında önümüzdeki 15-20 gün içinde ölümlerin azalacağını söylemek mümkün olacaktır. Tabii bu vesileyle baktığımızda aşılamaya da başlayacağımızı düşünerek bu kısıtlamaların en az 1 ay daha devam etmesi gerektiğini düşünüyorum. “

Utku Şimşek – Erdinç Türkcan

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi