Bilim Kurulu Üyesi İlhan: “İstanbul ve Doğu Marmara illeri arası geçişle vakaların arttığını görüyoruz”

Bilim Kurulu Üyesi İlhan: “İstanbul ve Doğu Marmara illeri arası geçişle vakaların arttığını görüyoruz”
10:00 - Ekim 24 2020 Cumartesi

Sağlık Bakanlığı Sosyal Bilimler Yönetim Kurulu Üyesi ve Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Mustafa Necmi İlhan, İstanbul başta olmak üzere Doğu Marmara bölgesinde Covid-19 hasta sayısındaki artışın yüksek pasajla ilgili olabileceğini söyledi. bu iller arasında. Bilim Kurulu Üyesi Prof.Dr. İlhan da Türkiye genelinde serin ve kapalı bir alanda hava toplanmasını artırdı ve bu nedenle hasta sayısında artış olduğunu vurguladı.

“Kapalı alanlarda daha fazla bir araya gelmek Ankara’daki son artışta etkili oldu”

Ankara’da son haftalarda hasta sayısında hafif bir artış olduğunu ve bunun en büyük sebebinin kapalı ortamlarda kalabalık toplantıların artması olduğunu ifade eden Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İlhan, “Solunum yolu hastalıkları rezervuarından bu yana corona virüsü insandır, insan hareketliliği çok etkilenir. Mesela Ankara’da eylül başında çok zor zamanlar geçirdik. Açıkçası son 3-4 haftadır daha iyiyiz. Ama geçen haftadan beri de gözlemledik. Kendi Gazi Üniversitesi Tıp Fakültemizde yüzde 4-5 artış oldu. Aynı şey Ankara’daki diğer hastanelerde de yaşandı. Bakan Koca da bunu söyledi. Burada elbette Ankara’daki kontrol sisteminden sonra özellikle sahada yapılan radyasyonun Ankara’daki salgının azalmasında büyük etkisi oldu. Çekim ekibi sahada tek tek araçta bekledi. Bunların arasında Sağlık Bakanlığı çalışanları var, merkez teşkilattan var. Hatta üniversite asistanlarımız, halk sağlığı, aile hekimliği, diş hekimliği asistanlarımız da Sağlık Bakanlığının doldurma sistemine destek verdiler. Ankara’da saha tek tek ziyaret edilerek taranarak iyi bir kontrol sağlandı. Ancak son artışta aynı durum İstanbul için de geçerli. Ancak son artışta Ankara’da kapalı alanlarda daha fazla bir araya gelmek ve mekanlarda havalandırmamak büyük etki yarattı. Bunu çok net görebiliyoruz. “Havanın soğumasıyla birlikte, insan davranışları soğuk yaklaşımı daha çok benimsiyor ve bu sayede havalandırma olmadığında hastalık artıyor.”

“İstanbul ve Doğu Marmara illeri arası geçişle vakaların arttığını görüyoruz”

İstanbul’daki hasta sayısındaki son artışın bir süre önce Ankara’da yaşandığını hatırlatan Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İlhan, “Aslında İstanbul’da da benzer bir süreç yaşandı. Ancak İstanbul bu süreci geç yaşadı. Biliyorsunuz ki İstanbul’da insanlar hala tatil beldelerinde tatile gidiyorlar. Ya da geçiş çok fazlaydı. Bakın Selim Paşa, Silivri veya Çeşme, Bodrum veya İstanbul’da yaşayanlar var. Örneğin geri dönüşleriyle İzmir bölgesindeki hasta sayısı azaldı. Hepimizin gözlemlediği gibi Muğla bölgesinde azaldı. Dönüşleri ile bu kez İstanbul’daki hasta sayısında artış oldu. Aynı zamanda İstanbul, Tekirdağ, İstanbul, Kocaeli ve Bursa’da düşünmek gerekiyor. Burada iller arasında çok geçiş var. İnsanlar Bursa’da yaşıyor, Kocaeli’de çalışıyorlar. Ya da Kocaeli’de çalışıyor ve İstanbul’da yaşıyor. Tekirdağ’a gider. Böyle baktığımızda bu geçişlerle birlikte vakaların arttığını görüyoruz. “Bunu sadece İstanbul olarak değil, İstanbul ve Doğu Marmara olarak tanımlamak gerekiyor”.

“İstanbul’da sosyal hayatın Ankara ve diğer bölgelere göre çok daha fazla olması ve genel olarak havalandırmanın olmaması mevcut artışın nedeni gibi görünüyor”

İstanbul’da salgının son zamanlarda yayılmasının, şehirdeki sosyal hayatın diğer illere göre çok daha fazla olduğunu ve kapalı alanlardaki artışın önemli faktörler olduğunu ifade etti. Dr. İlhan, “Bildiğiniz gibi devlet pek çok önlem aldı. Kamuda esnek çalışma söz konusu oldu. Özel sektöre uygulanabilecek kademeli bir çalışma da var. Özellikle İstanbul için sekiz buçukta işe başlayanlardan 9 buçuk, 10 buçuk olarak derecelendirilmeleri istendi ancak iş hayatında buna pek uyum olmadığını görüyoruz. Buna uyulmamasına rağmen, toplu taşıma araçlarında insanların çoğunlukla bir arada olması, kapalı alanlarda havalandırma eksikliği ve yine özellikle İstanbul’da sosyal hayatın Ankara ve diğer bölgelere göre çok daha yüksek olduğunu söylüyoruz, ve artışın nedeni genel olarak havalandırma olmamasıdır. gibi görünüyor. Aslında 2 bin, bin 800 veya 2 bin 200, günlük rakamlardan değil trendden bahsetmek gerekiyor. Geçen haftaya baktığımızda pazartesiden bu yana 1.800, 2 bin artış var. Elbette önlememiz gereken en önemli konu yeni hasta oluşumunu engellemek ”dedi.

Utku Şimşek

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi