Bilim Kurulu Üyesi Eksik: “Tezahürat maçı olmayacak, bu yüzden maske kuralına uyulmayabilir, bu büyük bir risk.”

Bilim Kurulu Üyesi Eksik: “Tezahürat maçı olmayacak, bu yüzden maske kuralına uyulmayabilir, bu büyük bir risk.”
14:00 - Ağustos 26 2020 Çarşamba

Türkiye Futbol Federasyonu, Ekim ayından bu yana Türkiye’de oynanan futbol maçlarında seyircinin yüzde 30’a varan oranda stadyum kapasitesi olduğunu açıkladı. Ankara Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği Eğitim Sorumlusu ve Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, bu kararın çok sıkı önlemler alınarak ve özellikle önemli maçlarda sıkı kontroller yapılarak uygulanması gerektiğini söyledi. Futbol maçlarının sadece seyirci olmadığını ve kalabalığın çok dikkatli olması gerektiğini dile getiren Doç. Dr. Kayıpmaz, “Futbol Federasyonu, maçların stadyum kapasitesinin yüzde 30’una eşit seyirci ile oynanmasına karar verdi. Ortalama bir stadyum kapasitesinin 30 bin olduğunu düşünürsek, bu sadece 10 bin seyirci demektir. Stadyumlarda sadece seyirci yok. Durum böyle olunca özellikle önemli maçlarda stadyumların, erişim yollarının ve araçların etrafında bir kalabalık olacağı tahmin edilebilir. Bunu önlemek için sıkı önlemler alınmalıdır. Stadyum kapılarının giriş ve çıkışlarında yoğuşma önlenerek giriş ve çıkışlar tek tek yapılmalıdır. Maçlara seyirci olarak gelen kişiler ortak tuvalet ve lavabo kullanmak zorunda kalacak. Bu nedenle temizlik önlemleri en üst düzeyde olmalıdır. Tezahüratsız bir maç düşünülemez olduğundan, maske kuralı da uygulanmayabilir. Bu, nihayetinde virüsün yayılması açısından bir risktir ”dedi.

“14 ili kapsayan genelge son derece uygun”

İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan 14 ili kapsayan genelgenin son derece uygun olduğunu belirten Kayıpmaz, “Pandeminin kontrolünde kurallara uyulup uyulmadığının kontrol edilmesi kaçınılmaz. Bu bakımdan denetimleri mahalle düzeyine indirmek ve artırmak için atılan adımları son derece önemli buluyorum. Açık hava düğünleri, kına geceleri, sünnet törenleri gibi mekanlarda yapılan halay oyunları ve oyunları, insanlar ve maske kuralı arasındaki fiziksel mesafeyi gözetmeden gördük ve görmeye devam ettik. Bu nedenle 14 ili kapsayan genelge son derece uygundur ”.

“Tedbirsiz davranış devam ettiği sürece, vaka ve ciddi hasta sayısı artmaya devam edecek”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün yeni corona virüs verilerini paylaştı ve günlük vaka sayısı 1.500’ü aştı. Tedbirsiz davranış devam ettiği sürece bu durumun artmaya devam edeceğini belirten Kayıpmaz, “Çok kolay uygulanabilen tedbirler uygulanmadığında vaka sayısında artış olarak yansıyor. Maalesef dün itibarıyla yeni vaka sayısı 1500’ü geçti. Tedbirsiz davranış devam ettiği sürece vaka ve ciddi hasta sayısı artmaya devam edecek ”dedi.

Utku Şimşek

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi