Bilim Kurulu Üyesi, Eksik Aşıların tüm detaylarını anlattı

Bilim Kurulu Üyesi, Eksik Aşıların tüm detaylarını anlattı
12:00 - Aralık 27 2020 Pazar

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Çin menşeli Sinovac ilaç firmasının geliştirdiği inaktif Covid-19 aşısının ilk partisinin herhangi bir sorun yoksa Pazartesi günü geleceğini açıkladı. Ülkeye giriş yapıldıktan sonra Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) ve Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü 2 hafta boyunca uzmanlar tarafından muayene edilecek. Aşılar, risk grubundaki sağlık çalışanlarından başlayarak Covid-19 ile doğrudan temas halinde olduğu için diğer risk grupları da dahil edilecek ve kademeli olarak ücretsiz hale getirilecektir.

Ankara Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği Eğitim Sorumlusu ve Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr.Afşin Emre Kayıpmaz, son Bilim Kurulu toplantısının ardından etkinlik oranı açıklanan inaktif virüs aşısının bizi mutlu ettiğini belirtti. Kayıpmaz, aşıların başta sağlık çalışanları olmak üzere her kişi için 2 doz halinde düzenlenip dağıtıma hazırlanacağını söyledi.

“Yasal düzenleme, aşı ülkemize gelir gelmez insanları vurmaya başlaması şeklinde yorumlanmamalıdır”

Türkiye’nin Covidien-19 China Science Board’dan sipariş edilen aşının inaktif formunun aksamaması için Pazartesi günü gelmesi planlandığını belirten Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, “Hiçbir sorun çıkmazsa pazartesi günü aşının ülkemizde olması bekleniyor. Bu aşılar başta Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) olup, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü uzmanlar tarafından muayene edilecektir. Bu incelemede ayrıca birkaç adım vardır ve bu adımlar da tamamlanacaktır. Ülkemiz standartlarına uygun bulunması halinde aşılar kullanılacaktır. Bu yaklaşık 2 hafta sürecek bir işlemdir. Bu erken kullanım izni aslında; Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, halen devam eden tüm aşılar için 3. aşama çalışmalarında erken onay kullanılmasına izin vermektedir. Aşı ülkemize gelir gelmez aşı insanları vurmaya başlayacağından, burada erken kullanım için gerekli yasal düzenlemeyi yorumlamamalıyız ”dedi.

“Sağlık çalışanları aşılanacak ilk grup olacak”

Aşıların testleri tamamlandıktan ve onaylarının alındıktan sonra aşıların kademeli olarak aşılanacağını belirten Doç. Dr. Kayıpmaz, “Aşıların ilk aşamada Covid-19 hastalarıyla sürekli temas halinde olan sağlık çalışanlarına uygulanması planlanıyor. Yine ilk aşamada 65 yaş ve üstü vatandaşlarımız dahil oluyor. Ayrıca engelliler, huzurevleri gibi yerlerde çalışan ve kalanlar da bu kapsamda değerlendirilmektedir. Ama yapılacak ilk aşı grubu sağlık çalışanları olacak ve gelen aşılar her kişiye 2 doz verecek şekilde ayarlanıp dağıtılacak ”dedi.

“Teorik olarak günde 1 buçuk milyondan fazla insanı aşılamak mümkündür”

Türkiye’nin aşı dağıtımı ve depolanması konusunda geniş bir alt yapıya sahip olduğunu vurgulayan Bilim Kurulu Üyesi, “Ülkemizde aşı programı başta olmak üzere çocukluk aşılarının gerçekleştirilmesinden elde edilen tecrübesi ve dağıtım altyapısı, şu anda eşsiz bir yere sahiptir. Bildiğiniz gibi Dünya Sağlık Örgütü, geçtiğimiz günlerde kızamıkçık aşılama çalışmasında ülkemiz için kızamıkçık eliminasyonunun yapıldığını açıklamıştır.Bu noktada ülkemizin halihazırda sahip olduğu aşı depolama, dağıtım ve nakliye altyapısı olması gereken bir altyapıdır. Covid-19 için kullanılıyor. Bu altyapıda teorik olarak günde 1 buçuk milyondan fazla kişiyi aşılamak mümkün ama bu noktada aşılar ülkemize parti parti geleceği için ilk başta ne yapmamız gerekiyor? ; “Halkımızı aşıya, herhangi bir dağınıklığa veya insan kalabalığına neden olmadan, mümkün olan en rahat şekilde getirmek olmalıdır. aşının uygulanacağı sağlık kuruluşlarında ”.

“Ara sonuçlar son derece sevindirici”

Aşının pazartesi günü giriş yapılması planlanan ülkede son derece ara sonuçların Türkiye’de fiili faz-3 çalışmalarının yüz yüze gelmediğine dikkat çeken Kayıp, “Ülkemize Pazartesi günü planlanan etkisizleştirilmiş virüs aşısı gelmek üzere, ara raporlar Hocamız Serhat Ünal Bilim Kurulu toplantısının ardından açıkladı.Burada ara sonuçlar son derece sevindirici.Bu çalışma ülkemizde 24 merkezde çok seçkin bilim adamları tarafından yürütülüyor ve gerçekten de ilk sonuçlar son derece sevindirici. yüzde 91’in üzerinde bir aktivite var. Güvenlik verilerine baktığımızda burada en sık görülen yan etkilerin aşının uygulandığı bölgede baş ağrısı, yorgunluk ve ağrı olduğunu görüyoruz. “Sadece 1 tanesinde beklenmedik bir alerjik reaksiyon meydana geldi. katılımcı, ancak yakın takiple taburcu edildi. “

“Aşı grubundaki 3 vakadan sadece birinde burun akıntısı gibi basit semptomlar var”

Bilim Kurulu toplantısının ardından yönetim kurulu üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal tarafından açıklanan Faz-3 çalışmasının ara sonuçlarına değinen Kayıpmaz, “Bu ara sonuçlar, 29 Covid-19 vakasına ulaşıldığında elde edilen sonuçlardır. Bunların 26’sı plasebo (aşı) grubundakiler. Bunlardan 3’ü aşı grubundakiler. Yani plasebo grubundaki kişilerin hastalanma oranı aşı grubuna göre oldukça yüksektir. Bu anlamda istatistiksel olarak anlamlı bir sonuç elde edilmiştir. Ayrıca vakaların özelliklerine baktığınızda bu 29 vakadan 6’sı hastaneye kaldırılmış vakalardır. Ancak diğer aşı grubundaki 3 vakadan sadece birinde burun akıntısı gibi basit semptomlar görüldü. Hiçbir ciddi semptom veya hastaneye yatmayı gerektiren bir semptomla karşılaşılmadı ”dedi.

“Önümüzdeki dönemde aşı ithal eden değil, aşı ihraç eden ülke olmamız gerekiyor”

Önümüzdeki dönemde yerel aşıların çok önemli olduğuna işaret eden Kayıpmaz, “Şu anda ülkemizde önemli çalışmalar var. Sadece inaktive edilmiş virüs aşılarında değil, aynı zamanda vektör bazlı aşılarda ve mRNA bazlı aşılarda da devam eden çalışmalar vardır. Aşılamada önümüzdeki dönemde dışa bağımlılığımızı azaltmak zorundayız. Önümüzdeki dönemde aşı ithal eden değil, aşı ihracatı yapan ülke olmamız gerekiyor. Bu nedenle yerli aşı çalışmalarını desteklemek son derece önemlidir. Umuyoruz ki bahar aylarından itibaren geliştirdiğimiz bu aşıların devreye girmesi ve dışa bağımlılığımızın azalması. Ama yurt dışından temin ettiğimiz aşılarla bu süreci atlatmalıyız ”dedi.

“Önceliğimiz aşılama olmalı”

Aşıların, Covid-19 ile mücadelede salgının kilidini açmanın anahtarı olduğunu kaydeden Kayıpmaz, “Şu anda aşının yan etkileriyle olumsuz bir tablo oluşturmaya çalışanlar veya aşı konusunda tereddüt edenler olabilir. aşının yan etkilerini vurgulayarak. Ancak aşının uygulandığı ülkelere dönüp baktığınızda, hastalık nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı aşıya bağlı yan etki sayısının binlerce katı. Bu nedenle önceliğimiz koruma olmalıdır. Önceliğimiz aşılama olmalı. Evet, bunların yan etkileri var. Bununla birlikte, bu yan etkiler hem mRNA aşılarında hem de inaktive edilmiş virüs aşılarında nadiren görülür. “Yan etkilerden korkmamak ve aşı yaptırmaktan çekinmemek faydalı olacaktır.”

Utku Şimşek – Erdinç Türkcan

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi