Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Kaybetmez: ‘Bizim için aşının kaynağı değil, etkinliği ve güvenilirliği’

Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Kaybetmez: ‘Bizim için aşının kaynağı değil, etkinliği ve güvenilirliği’
13:00 - Aralık 6 2020 Pazar

Ankara Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği Eğitim Sorumlusu ve Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, ithal edilen Covid-19 aşıları ile ilgili başlatılan karalama kampanyası ve spekülasyonların gerçeklerden uzak olduğunu, halkın bu kişilerin değil bilim adamlarının ve Sağlık Bakanlığı’nın açıklamalarına uyması gerektiğini söyledi. Kaybolmayan, ithal edilen aşının ülkeye girdikten sonra ilk olarak Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nda test edileceğini ve uygunluğun görülmesi halinde erken kullanım onayı alınacağını söyledi. Bu test sürecinin yaklaşık 2 hafta sürdüğünü vurgulayan Kayıpmaz, aşıların onaylanması halinde aşılama işleminin risk gruplarına göre 4 aşamada yapılacağını kaydetti.

“Aşılar yaklaşık 2 hafta boyunca TİTCK tarafından test edilecek”

Aşıların bu tür salgınlara son verebilecek sihirli bir değnek olmadığını ve salgının sona ermesi için aşının belli bir oranın üzerinde tamamlanması gerektiğini belirten Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, “Aşı bu salgını sihirli bir değnek gibi bitirmeyecek. Aşı olduktan sonra bir süre maskemize, fiziksel mesafemize, kalabalıklardan kaçınmaya ve daima temel hijyen kurallarına dikkat etmeliyiz. Aşılar 11 Aralık’tan itibaren ülkemize gelmeye başlayacak. Ancak bu aşı mevcut olduktan sonra elbette hemen uygulanmayacaktır. İlk aşıların ardından Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’na (TİTCK) bu aşıların ülkemiz standartlarına uygun olup olmadığı test edilmek üzere geldi. Bundan sonra ülkemiz standartlarına uygunluk belirlenirse bu kurum aşıya erken kullanım onayı verecektir. Bu kullanım onayından sonra aşılama başlayacaktır. Yaklaşık olarak bu süreç 2 hafta sürecek ”dedi.

“Bizim için aşının etkinliği ve güvenilirliği önemlidir, kökeni değil”

İthal Covid-19 aşıları ile ilgili sosyal medyada desteksiz açıklamaların yapıldığını vurgulayan kamuoyunun bu paylaşımları değil Sağlık Bakanlığı’nın açıklamalarını dikkate alması gerektiğini belirten Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. “Ülkemizde Bilimsel Komitemizde aşı konusunda yıllarını geçirmiş değerli bilim adamlarımız var. Lütfen insanlarımız bu öğretim üyelerini dinleyin. Sağlık Bakanlığımızın açıklamalarına saygı duysun. Bunun dışında aşı ile ilgili karalama kampanyalarına ve sosyal medyadaki çeşitli spekülasyonlara da aldırış etmemelidir. Bu hastalıktan kurtulmamız aşı ile mümkündür. İnansınlar. Bizim için aşının kökeni değil etkinliği ve güvenilirliği önemlidir. “Odaklanmamız gereken nokta bu olmalı”.

“Aşılama 4 aşamada ve riskli gruplara göre yapılacaktır”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın 50 milyon doz sipariş verdiklerini açıkladığı aşıların TİTCK testleri sonrasında onaylandığını belirten Kayıpmaz, “Aşı 4 aşamada ve riskli gruplara göre yapılacak. Riskli gruplar arasında 65 yaş üstü yaşlılarımız, hastalarla sürekli iletişim halinde olan sağlık çalışanlarımız, engelliler ve yaşlılar için huzurevinde kalan insanlarımız öncelikli hedefimizdir. İkinci grupta ise yüksek riskli meslek grupları ve 50 yaş ve üzeri komorbid hastalığı olan kişiler aşılanacaktır. Burada meslek grupları, polisimiz, ordumuz, jandarmamız, yargı mensupları, telekomünikasyon sektörü, gıda sektörü çalışanları ve öğretmenlerimizi bunun dışında kamu güvenliği mensubu olarak saymamız gerekiyor. Bununla ilgili detaylı açıklamalar da yapılacaktır. Üçüncü grupta ise 50 yaş altı kronik hastalığı olan meslek grupları ve daha sonra açıklanacak diğer riskli meslek grupları aşılanacak. Son olarak kalan tüm vatandaşların aşılanması hedefleniyor. “Aşılama süreci, yerel aşılarımız gelene kadar ithal aşılarla kademeli olarak devam edecek ve umarım daha sonra yerel aşılarımızla.”

Utku Şimşek – Nurullah Geylani

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi