Bilim Kurulu Üyesi Ateş Kara uyardı: ‘2 yaşına kadar çocuklar asla maske takmamalıdır’

Bilim Kurulu Üyesi Ateş Kara uyardı: ‘2 yaşına kadar çocuklar asla maske takmamalıdır’
14:00 - Ağustos 24 2020 Pazartesi

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 5 yaşın altındaki çocuklarda maske kullanımına dikkat edilmesi gerektiğini ve 12 yaş üstü çocukların kesinlikle maske takması gerektiğini duyurdu. Çocukların corona virüse karşı mücadelede çok iyi korunması gerektiğini belirten Bilim Kurulu Üyesi Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr.Kara, 15 yaş üstü çocuklarda hastalığın yakın bir düzeyde ilerleyebileceğini belirtti. yetişkinler için ve bu yaş grubu da özellikle dikkatli olmalıdır.

“2 yaşına kadar çocuklar asla maske takmamalıdır”

İki yaşın altındaki çocuklarda solunum sisteminin tam gelişmediğini ve bu nedenle bu çocuklarda maske kullanımının çok tehlikeli olduğunu belirten Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Kara, “Bir kaç şeye dikkat etmemiz gerekiyor. çocuklarda maskeler. Bunlardan biri, çok küçük çocukların, özellikle 2 yaşın altındaki çocukların nefes almasıdır. Nefes alırken aslında istediğimiz zaman hem burnumuzu hem de ağzımızı değişken olarak kullanabiliriz. Ancak küçük çocuklarda, özellikle de az önce bahsettiğimiz gibi, 2 yaşın altındaki çocuklarda ağız ve burun solunum sistemi tam olarak gelişmemiştir. Dolayısıyla, genellikle tek bir organdan nefes alabilirler. Bu ya ağızları ya da burnu. Bu nedenle özellikle o alanı kaplayacaktır çünkü maske için ‘virüse karşı çizdiğimiz duvar’ diyoruz. Fakat bu aynı zamanda ağzı ve burnu tıkayan bir nesne olduğu için küçük bebeklerde nefes almanın durmasına neden olabilir. Bu nedenle biraz daha güvenli olabilmemiz için bunu 2 yaşına kadar alıyoruz. Diyoruz. Yani bebeklerimizi bu şekilde korumamız gerekiyor. Ayrıca bebeklerin yanına giderken onları korumak için maske takmamız çok önemli ”dedi.

“Çocuklar virüsü kaparlar, bu virüsü bulaştırabilirler ama hasta olma oranı düşüktür”

Her çocuğun gelişiminin farklı olduğunu ifade eden Prof.Dr. Ateş Kara, “Çocuk belli işlevler kazanabiliyorsa bu böyledir, cümleyi uzatabilirse ve nefes almada sorun yaşamıyorsa Aynı zamanda yemek yerken ara sıra nefes alması gerekmiyorsa, biz onları farkedebilirsek bu çocuklar maske takabilirler. Dışarıdaki kalabalık alanlarda maske takabileceğinizi söylemeliyiz. Çocuklar büyüdükten sonra çok kolay maske takabilirler. Bu yaşı kabaca 3 ila 5 yaş olarak düşünebiliriz. O yaş grubunda maskeyi çok rahat takabilirler ”.

“12 yaşın üzerindekiler maske takmalı.”

Dünya Sağlık Örgütü’nün ’12 yaş üstü çocuklara mutlaka maske takması’ tavsiyesine değinen Prof. Dr. “Verilerimizde, Dünya Sağlık Örgütü verilerinde ve dünyanın diğer verilerinde biz şuna bakın; Çocuklar virüsü gerçekten kapıyorlar, bu virüsü bulaştırabilirler ama hastalanma oranı düşük. Ancak yaş büyüdükçe, özellikle 12 yaşından sonra çocuklar hastalanmaya başlar. Özellikle 15 yaşından büyüklerde virüs tam olarak yetişkinler gibi davranır ve hemen hemen aynı oranda hastalanırlar. Dolayısıyla bu grupların hem kendilerini korumak hem de çevreyi korumak için mutlak ve kalıcı maskeler içinde olmaları gerekmektedir. Yani bunu söyleyebilir miyiz? 2 yaş altı çocukları koruyacağız. Önlerine maske ve yüz siperi takacağız ya da çok kalabalık bir ortama girip kullanacaklarsa bazen dediğimiz şeffaf yüz siperleri ile onları koruyacağız. yüz siperleri veya pusetlerinde puset gibi bir koruyucu. 2 yaşından büyük çocuklar başka sorunları yoksa maske takabilirler. Riskli alanlara ve kalabalık alanlara geçerken maske takmalıdırlar. Ancak bazı çocukların gelişimi biraz daha yavaş olabilir. Ancak çocuk büyümeye başladıktan sonra özellikle 3 ve 5 yaşından sonra maske takabilir. Özellikle 12 yaşın üzerindekiler her ortamda mutlaka maskeli olmalıdır. Maske takmaları gerekir. Tıpkı Dünya Sağlık Örgütü’nün dediği gibi ”dedi.

“Bir şikayetim veya bulgum varsa, bulaşmam 48 saat önce başlıyor.”

48 saat öncesinden beri Covid-19 testi pozitif çıkan kişiyle yakın temasta bulunan kişiler için çok önemli olduğunu belirten, kendilerini izole etmenin çok önemli olduğunu ifade etti. Dr. Kara, “Bugün için bildiğimiz en net bilgiye sahibiz; Bulaşıcılığın en yüksek olduğu dönemler aslında hastalığın ilk dönemleridir, ayrıca şiddetli hastalarda tüm hastalık boyunca bulaşıcılık vardır. Öyleyse bunu söyleyebilir miyiz? Bulaşma ne zaman başlar, kişi virüsü ne zaman etrafa atmaya başlar? Mevcut bilgilerimiz kabaca şunları söylüyor; Şikayetlerim ve belirtilerim bulaşmanın en yoğun olduğu dönemde başlamışsa, virüsüm varsa bundan 48 saat önce bulaşmaya başlıyorum. Bu yüzden testimin ne zaman pozitif olduğu önemli değil. Ama bir şikayetim veya bulgum olursa, bulaşmam 48 saat önce başlıyor. O zaman o kişiyle, kendimle veya onunla maskesiz kalırım. Bana maske takmak yeterli değil. Bu sadece temas riskini azaltır. Ama hem benim hem de benim bir maskem varsa, artık ulaşılamaz. Çünkü biz korunuyoruz. Ancak uzun zamandır yoğun bir şekilde aynı ortamda bulunuyorsak bu temastır. Yakındaydık, yoğun değildik ama birbirimizle konuştuk ve bu temas. Şöyle diyebiliriz; Aynı odada birbirimizden uzak olsak bile, birkaç saat olmuş olsaydık, şimdi temas halinde olacağım. Ancak 1 metreden veya 2 metreden daha kısa bir mesafede kapalı bir ortamda bulunduysam bu da temas olur. Ancak karşılıklı konuştuk, aramızda 2 metre mesafe vardı ve aramızda bir maske yoktu, o zaman bu temas olabilir ”dedi.

Kişinin virüs atma süresinin 10 gün daha sürebileceğini belirten Prof.Dr. Ateş Kara, hasta kişinin semptom ve şikayetleri giderildikten sonra en az 14 gün daha evde izole edilmesi gerektiğini, yapılmaması gerektiğini ifade etti. herhangi biriyle temasa geçin ve özellikle maske olmadan temastan kaçının.

Utku Şimşek – Nurullah Geylani

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi