Bilim Kurulu Toplantısı Sonrası Bakan Koca’dan Açıklama

Bilim Kurulu Toplantısı Sonrası Bakan Koca’dan Açıklama
09:00 - Aralık 17 2020 Perşembe

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından yazılı açıklama yaptı. Bakanın eşi Covidien-19, geçtiği tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de can almaya devam etti. Koca, “Tüm kurumlarımızla mücadelemiz devam ediyor. Son haftalarda uygulamaya koyduğumuz kısıtlayıcı tedbirlere vatandaşlarımızın daha titiz uyumunun sonuçlarını almayı umuyoruz. Bakanlık olarak önlemlerin uygulanması, uygunluk ve sonuçlarının takibi için yoğun bir çaba içindeyiz. Ülkemizin seçkin bilim adamlarından oluşan Bilim Kurulu Üyeleri, emekleri ile hiçbir ödül beklemeden bu sürecin yönetilmesine önemli katkı sağlamaktadır. Bilimsel Komitemizin bugünkü toplantısında öncelikle aşılama konusundaki gelişmeler değerlendirildi.

Kocası, Türkiye’ye geleceği için sözleşmenin sonuçlandığını bildirdi inaktif aşının gelmesi beklenen inaktif aşının gelişinden bu yana uygulanacak stratejiler tartışıldı. Koca, sağlanacak aşı miktarının artırılması ve alternatif aşıların sağlanması konusunda yapılan çalışmalar ve görüşmeler hakkında bilgiler paylaşıldığını belirtti.

Koca, “Bu arada gelecek vaat eden yerli aşı çalışmalarımızın da orta ve uzun vadede sorunun çözümünde rol oynayacağı belirtildi. İnaktif aşılarımızdan birinin Faz I klinik denemesi halihazırda tamamlanmıştır ve Faz II çalışmaları hazırlanmaktadır. Eş zamanlı olarak 2 inaktif ve 2 adenovirüs bazlı aşı ve bir virüs benzeri partikül aşısı da Faz I’e ulaştı ve gerekli incelemelerin ardından ilk araştırma ürünleri üretilerek kullanıma sunulacak ”dedi.

Bilim Kurulu toplantısında erken aşılamaya odaklanmanın önemini vurgulayan Koca, “Ülkemizde inaktif (sinovak) ve mRNA (pfizer) aşı aşısının Faz III çalışmaları devam ediyor. Bir adenovirüs (sputnik V) aşısının III. Aşama öncesi kronik toksisite çalışmaları da yürütülmektedir. Bu aşının III. Aşama çalışmasının mümkün olan en kısa sürede başlaması bekleniyor. İnaktif aşının güvenilirliğine ilişkin güncel verilere göre elde edilen bilgilerin yanı sıra ülkemizde yapılan Faz III çalışmalarında önemli yan etkilere rastlanmadığı belirtildi ”dedi.

Koca, Bilim Kurulu toplantısında aşının lojistiği, aşılanacak sağlık personelinin kapsamı, yaygın aşılama programı ve aşı kayıt sistemi ile ilgili önerilerde bulunduğunu belirtti. Koca, “Covid-19 aşısı ve aşılama kabiliyetinin gündemde olduğu bu günde Dünya Sağlık Örgütü müjdeli haberi ile hırsımızı bir kez daha artırdı. Bilimsel Komite üyeleri tarafından memnuniyetle karşılanan bu gelişme, Çocuk Felci ve Tetanoz sonrası kızamıkçığın tamamen yok edildiği (ortadan kaldırıldığı) bir ülke haline gelmemizdir ”.

16 Aralık 2020’nin yoğun çabaları ile salgın mücadele ile Türkiye’nin aşılama tarihinin eşinin başarısı için çok önemli bir gün olduğuna dikkat çekilerek şu ifadeleri verdi:

“DSÖ Avrupa Bölgesinde resmi kuran Bölgesel Doğrulama Komitesi tarafından 2017-2019 yılları arasında kızamık virüsü dolaşımının arka arkaya üç yıldır kesintiye uğraması nedeniyle Türkiye’nin kızamıkçıklarının tamamen yok edildiğini açıklayarak, kutladıklarını ve gönderileceklerini dile getirdi. gelecek haftanın ilgili sertifikası. “

Toplum olarak önemli bir aşılama kültürüne sahip olduklarını vurgulayan Koca, çocukluk aşılarında en fazla antijen içeren ve en çok aşılanan ülkelerden biri olduğumuzu ve yüksek başarı elde ettiğimizi söyledi. “Yıllardır bu konuda çalışan sağlık profesyonellerimizin ısrarlı çabaları ve fedakarlıkları, bu başarının ana sahiplerinin yanı sıra kayıt sistemi ve çevrimiçi takip edilen soğuk zincir lojistiği ile desteklenen güçlü bir birinci basamak sağlık hizmetleri ağıdır”.

Aşıyı uygulayan personeli tebrik ederek teşekkür eden Koca, “Bu başarı öyküsü COVID-19 aşı kampanyasına yön verecek. Bu kez üniversitelerimiz, kamu ve özel sağlık kurumlarımız ve tüm vatandaşlarımızla birlikte Aile Sağlığı Merkezlerimiz başta olmak üzere dünyaya örnek olacak bir aşı kampanyası yürüteceğimize inanıyoruz ”dedi.

Mehmet Kalay

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi