Beyin kontrolü gerçek oluyor

Beyin kontrolü gerçek oluyor
09:00 - Ağustos 30 2020 Pazar

İnsanlığı kontrol etme arzusu, yüzyıllardır insanın en büyük hayali olmuştur. Bu amaçla birçok imparatorluk gelip gitti. Şimdiye kadar pek çok fetih yapılmış olsa da bu hayali kimse gerçekleştirmedi. Ancak gelişen teknolojiler kansız bir fetih vaat ediyor. Altın tabakta. SpaceX ve Tesla şirketlerinde duyduğumuz Elon Musk’ın Neuralink adlı şirketi, insan beynini bilgisayara bağlamak için ciddi bir yol kat etmiş gibi görünüyor. Yıllardır insan beyninin bilgisayara bağlanması konusunda çalışmalar yapılsa da Musk’ın tanıttığı Neuralink, tüm bu birikimi bünyesinde barındıran ve ticari hale getiren ilk firma oldu. Yani Neuralink’in geliştirdiği teknoloji sayesinde beyin bilgisayar arayüzleri tıpkı akıllı telefonlar gibi yaygın teknolojiler arasında yer alacak.

NASIL ÇALIŞIYOR?

Elon Musk’ın açıklamalarına göre Neuralink cerrahi robot kafa derisinin küçük bir bölümünü çıkarıyor, cihazın elektrotlarını beyne yerleştiriyor, cihazı kafatasına kaynaştırıyor ve kafa derisini tekrar yerine dikiyor. Üstelik tüm bu operasyonlar dakikalar içerisinde anestezi olmadan yapılmaktadır. ‘Link’ çipi, madeni para büyüklüğünde, insan saçının dörtte biri genişliğinde dört elektrot ipliği ve bunlara eklenmiş bir çipten oluşur. Bu küçük cihaza kablolarla iletilen beyin sinyalleri elektronik sinyallere dönüştürülür. Böylece düşünce ile ortaya çıkan beyin sinyalleri anlamlı bir şekil alır. Geriye kalan tek şey, bilgisayarların bu komutlara göre çalışmasıdır.

Domuzda Denendi

Neuralink’in canlı yayınındaki konulardan biri Gertrude adlı bir domuzdu. Geçen yıl fareler üzerinde yapılan testlerin ardından, cihazın son versiyonu domuzlar üzerinde test edildi. Canlı yayında, cihazın bağlı olduğu bir domuzun beyin sinyalleri ekranlara aktarılarak takip edildi. Elon Musk, cihazın çıkarıldığı domuzların herhangi bir davranış değişikliği göstermediğini kaydetti.

AKILLI SAATİN ÖZELLİKLERİ İLE

Musk, sunumunda çipin ‘akıllı bir saatten beklenebilecek tüm özelliklere sahip olduğunu’ belirterek, çipin endüktif olarak şarj edildiği bilgisini paylaştı. Çipin ‘Tesla’ arabalarının otopilotunu kontrol etmek için de kullanılabileceğini belirten Musk, oyun oynamak için kullanılma olasılığının ‘yüzde 100’ olduğunu vurguladı.

SİYAH AYNA GERÇEKLEŞİYOR

Musk, çipin ayakta tedavi prosedürü ile bağlanabileceğini, ancak elektrotları beyindeki kan damarlarına çarpmayacak kadar hassas bir şekilde yerleştirebilen bir robota ihtiyaç olduğunu söyledi. Musk, “Gelecekte anılarınızı kaydedip tekrar çalabileceksiniz” diyor, ancak Black Mirror bölümü gibi ses çıkarmaya başladığını kabul ediyor.

İYİLEŞTİRİCİ HASTALIKLAR

Milyarder girişimci, beyin implantı; Hafıza kaybı, depresyon ve görme bozukluğuna kadar çeşitli nörolojik problemleri ve omurga yaralanmalarını çözebileceğini söyledi. Buluşun kısa vadeli hedefi, Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıkları tedavi etmektir. Engelliler bilgisayara bağlı akıllı protezleri düşünceleriyle kontrol edebilecekler.

NEURALINK CİHAZININ ÖZELLİKLERİ:

¥ Pili bir gün dayanır.

Her bağlantı için ¥ 1024 kanal (mevcut teknolojilerden daha yüksek hız vaat ediyor).

¥ Cihaz sadece 23 mm çapında ve 8 mm kalınlığındadır.

* Beyine uzanan kalın kablolar yerine saçtan daha ince kablolar vardır.

¥ Doğrudan kafatasına entegre edilecektir.

¥ Sıcaklık ve basınç gibi verileri ölçebilecektir.

¥ Cihaz internete bağlanabilen her türlü elektronik cihazın beyin sinyalleri ile kontrol edilmesini sağlar.

YA DA HACKLENDİĞİMİZ

Neuralink’in hastalıkları tedavi ettiği söylense de, insan korsanlığına da kapı açacak. Ayrıca beyni doğrudan bilgisayara bağlamak, düşüncelerin okunmasını da mümkün kılabilir. Neuralink, sanal ve artırılmış gerçeklik cihazlarının yanı sıra akıllı protezlere, akıllı telefonlara ve bilgisayarlara bağlanabilir. Böyle bir durumda, yalnızca insanların sanal varlıklara dönüşme olasılığı vardır. Klinik testler henüz yapılmadığından, Neuralink’in insan vücuduna yönelik amaçlanan elektronik müdahalenin herhangi bir tehlikeye neden olmadığını kanıtlaması gerekir.

Türkiye Gazetesi

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi