BBC Haber Ajans Kuruluşu ve Tarihi

BBC Haber Ajans Kuruluşu ve Tarihi
21:37 - Temmuz 22 2020 Çarşamba

Britanya Yayın Kuruluşu olarak bilinen kısa adı ile BBC yayıncılık radyo, televizyon ve web sitesi üzerinden okuyucu ve dinleyicilerine hizmet vermektedir. Birleşik Krallık adına devlete çalışan bir kuruluştur. Devlet tarafından nakit desteği alarak yayıncılık faaliyetlerini gerçekleştirmektedir. 1922 yılında radyo yayını ile kurulan BBC yayıncılık daha sonra 1932 yılında televizyon sektörüne geçiş yapmıştır. Genel merkezi Londra’da bulunan BBC yayıncılık uzun yıllar sektöründe lider konumunu korumuştur. Günümüzde halen en güvenilir ve en çok takip edilen yayın kuruluşlarından biri olarak yayıncılık faaliyetlerini sürdürmektedir.

BBC Tarihi

BBC tarihi 1.Dünya savaşından sonra başlamaktadır. Savaştan sonra İngiliz radyo sektöründe ticari amaçlı firmalar rol almıştır. British Broadcasting Company Ltd. şirketi 1922 yılında özel bir şirket vasfıyla kurulmuştur. Şirket 1927 yılında kamu kuruluşuna dönüşmüştür ve British Broadcasting Corporation adını almıştır. BBC yayıncılık kamu kuruluşu olduktan sonra parlamentoya karşı sorumlu sayıldı ve parlamentodan bağımsız olarak faaliyetlerini gerçekleştirilmesine karar verildi. BBC yönetim kurulu ilk kamulaştırmadan sonra günümüze kadar halen Birleşik Krallık hükümeti tarafından belirlenmektedir. 1936 yılında dönemin genel yönetim kurulu başkanı olan John Reith büyük çalışmalar yaparak yayıncılığa farklı bir sektör kazandırmış oldu. 2.Dünya savaşında yayın kanalı herkes gibi kesintiye uğramıştır. 1946’da tekrar yayına dönerek Avrupa’da ilk renkli televizyonlarda yayınlanan kanal olarak tarihe geçmiştir. 1967 yılında ilk renkli yayına geçen BCC 1970 yılında hükümet kararınca radyo yayınını durdurma kararı almıştır.

BBC Haber Başlıkları Neler?

Haber başlıkları herkesin en çok merak ettiği ve öğrenmek istediği konulardan oluşturulmuştur. BBC dünya çapında birçok dilde haber yayını yaparak en güncel bilgiyi en doğru şekilde okuyucusu ve dinleyicisi ile buluşturmaktadır. Özellikle kamusal bir yayıncılık anlayışı olduğu için dünya çapında birçok insan tarafından güvenilir görülmektedir. BBC haber başlıkları şu şekilde sıralanabilir:

  • Spor,
  • Ekonomi,
  • Bilim,
  • Teknoloji,
  • Sağlık olarak en genel şekilde ele alınabilir.

Haber başlıklarından olan Gündem başlığı altında yurttan ve dünyadan birçok yeni gelişme paylaşılmaktadır. Dünya gündemini ve ülke gündemini herkesten önce takip etmek isteyen kişiler BBC haber sitesi üzerinden veya TV kanalından haberleri izleyebilir veya dinleyebilir. BBC web sitesinde Video ve fotoğraflarla haberler daha ayrıntılı incelenebilir. Okuyucu haberlerin görselleri sayesinde detaylı bilgiyi herkesten önce öğrenebilir. Yayın kurumu şeffaf ve güvenli bir şekilde faaliyetlerini sürdürerek Dünya çapında en çok aranan ve bilinen haber sitesi olarak üst sıralardaki yerini korumaktadır.

BBC Yayın İlkeleri Nelerdir?

BBC yayın ilkeleri şeffaf ve güvenilir bir haber sitesi olmak için prensip haline getirilmiş bazı maddelerden oluşturulmuştur. BBC yayıncılık haber yayın ilkeleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Bağımsız, tarafsız ve dürüst bir yayıncılık anlayışı,
  • Doğruluk sayesinde en üst standartlarda haberleri okuyucusuna ulaştırmak,
  • Yanlış yönlendirmelere karşı alınacak önlemler,
  • Haberlerin tümünde tarafsız olmak tüm okuyucu ve dinleyici kitlesine ulaşmayı hedeflemek,
  • Tüm haberler diğer resmi kaynaklardan elde edilebilir ve sorgulanabilir olarak hazırlanmaktadır.

BBC Yayın Kuruluşu Hangi Kategoride İş Yapmaktadır?

BBC yayıncılıkta yapılan işlerin türleri temelde iki ayrılmaktadır. Kişilerin fikirlerinden ortaya çıkan haberler ve bir olay sonucunda gelişen bilgiler olarak en temel şekilde ikiye ayrılmaktadır. BBC farklı kategorilerde haberlerini okuyucusu ve dinleyicisi ile buluşturmaktadır. Bu sebeple haber niteliğine sahip bilgiler muhabirlerin tanık olduğu veya bilinen kaynaklardan elde edilen faaliyetleri kapsamaktadır. Analiz ile muhabirler veya bir uzman bilgilerine dayanarak içerikler zenginleştirilir. Kullanıcılara sorarak haber içerikleri tanık gösterilerek düzenlenmektedir. Açıklayıcı içerik her kavramı en net şekilde anlatan yazılardan oluşmalıdır. Fikir yazısı kategorisi ile BBC yayın kuruluşu tarafsız olarak içeriklerini uzman kişilerin bilgileri ışığında harmanlamaktadır.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi