Bazı insanlar corona virüsle dalga geçiyor, bazıları ise çok ciddiye alıyor.

Bazı insanlar corona virüsle dalga geçiyor, bazıları ise çok ciddiye alıyor.
14:00 - Kasım 17 2020 Salı

Korona virüs vakalarının sayısının en üst seviyeye ulaştığı ve hastanelerin dolup taştığı Gaziantep’te sokağa çıkma yasakları, sigara yasakları ve sosyal mesafe, maske takma gibi kurallara rağmen aynı görüntüler ortaya çıkıyor. Polis ve yetkililer tarafından sık sık uyarılan bazı vatandaşlar, kesilen para cezalarına rağmen corona virüs tedbirlerine uymamaya devam ediyor. Gaziantep’te corona virüsü salgınına rağmen çarşı ve pazarlarda yoğunluk yaşanırken, bazı insanlar adeta corona virüsü ile dalga geçiyor. Kimisi maskesini çenesine takarken, kimisi hiç maske kullanmıyor, yasağa rağmen kalabalıkta sigara içiyor, sosyal mesafeye uymadan birbirleriyle temas kuruyor.

Birbirlerini suçluyorlar

Gaziantep’in en kalabalık yerlerinden biri olan Gaziler Caddesi’ndeki esnaf, corona virüs önlemlerine uymayan vatandaşları kınadı. Yasaklara uymayan vatandaşların gereksiz yere kalabalık yerlere geldiğini belirten Mustafa Caymaz, “Yasaklara rağmen insanlar kesinlikle kendi hayatlarını düşünmüyorlar. Buradaki tüm insanların yüzde 80’i dolaşmaya geldi. Çarşıya ihtiyaçları olmadığı halde gelenler, bu kalabalıktan oluşur. Burada kişisel iş yerim olmasına rağmen, bu ortamda çalışmaktan çok korkuyor. Evde annem ve babam olduğu için yaşlı bir büyükannem ve bir büyükbabam var. Onlara en kötü şekilde bulaştırmak zorunda kalsaydım, suçumdan kurtulamazdım. Bir kural varsa millet olarak uymak zorundayız. Şimdi etrafa bakın ve saat 12’de kalabalığı görün ”dedi.

Salgını ciddiye alanlar da var

Geçtiğimiz ay içerisinde sosyal mesafe ve maske kuralına uyulmaması nedeniyle 15 binden fazla kişiye ceza kesilen Gaziantep’te kimileri işi çok ciddiye alıyor. Bazı vatandaşlar maskelerini doğru kullanırken, hijyen ve sosyal mesafeye tam olarak uyuyorlar. Diğerleri arka arkaya iki maske kullanır. Salgından korunmak için üst üste iki maske takan Muhammed İbiş, “Burada esnafım. Yeterli değilmiş gibi, tehlikeye rağmen çocuklarını da dışarı çıkararak onları riske atıyorlar. Mesela evde bir ailem olduğu için 2 maske takıyorum, çocuklar var. Buraya gelmek zorundayım çünkü aileme bakıyorum. İşim yoksa dışarı çıkmam. İnsanların boş yere dolaştığını görüyorum yani burası çarşı, tehlikeli yer burası insanların toplandığı yer burası birçok insan işini bitirip gitmeli, şimdi yaşlılar dolaşıyor, bu ortamlar yaşlılar için çok riskli. Buna rağmen adam maskesiz dolaşıyor, polis ‘tak’ diyor, maske takıyor. 50 metre gider, sonra maskeyi indirir ve fırlatır. “

Şaşırtıcı tepkilerle karşılaşırlar

Esnaf olduğunu belirten Muhammed İbiş, müşterilerini maskeler konusunda uyardıklarında da şaşırtıcı tepkilerle karşılaştıklarını belirterek, “Müşteriler maskesiz geldiğinde uyarıyoruz. Maskesiz alamayız diyoruz.” Dedi. Boşuna 2 maske takmıyoruz. Çevremizde virüse yakalanan, hayatını kaybeden o kadar çok insan var ki diyoruz. Bu sefer ‘Hayır, hiçbir şey olmayacak’ diyorlar. ‘Virüs yapay’, ‘inanmayın’ diyenler var. İyi düşünen, önlem almayan kişiler virüse bulaşmıştır. Dedikleri gibi maske kullanma mecburiyeti var, bir kural var. Herkesin maske takması gerekiyor. Cezaları bile umursamıyorlar. 3 bin TL ödüyorum diyor. Mecburum ”dedi.

Günde 604 kişiye maske cezası

Polis ekipleri ise tüm uyarılara rağmen kurallara uymayanları incelemeye devam ediyor. Kentte maske takmayan 578 kişiye para cezası verildi. Ekipler, karantina kurallarına uymadıkları gerekçesiyle incelemelerde 26 kişi hakkında eylem başlattı.

Ahmet Demir

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi