Başkan Yardımcısı Oktay: ‘Mersin Limanı Lübnan’ın hizmetinde olacak’

Başkan Yardımcısı Oktay: ‘Mersin Limanı Lübnan’ın hizmetinde olacak’
14:00 - Ağustos 8 2020 Cumartesi

Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta meydana gelen şiddetli patlamanın ardından Başkan Yardımcısı Fuat Oktay ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Beyrut’a geldi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Lübnan temaslarıyla ilgili basına açıklama yaptı. İlk andan itibaren başlayan yardımların sürdüğünü ifade eden Oktay, Lübnan devleti ve Lübnan halkıyla dayanışma, dayanışma ve dayanışma göstermek için Beyrut’ta olduklarını belirterek, “Bu kapsamda Cumhurbaşkanı ile görüşmeler yaptık. çerçeve. Dışişleri Bakanımızı ve Türkiye-Lübnan Dostluk Grubumuzu ziyaret Başkanı ile birlikte taşıyoruz. Cumhurbaşkanımızın talimatı üzerine Lübnan Cumhurbaşkanı, Lübnan Cumhurbaşkanı, Lübnan Devleti ve Lübnan halkına taziyelerimizi sunmak için buradayız. Teşekkür ederim, çabuk iyileş ”dedi.

“Türkiye’deki tüm hastaneler Lübnan’ın hizmetinde”

Büyük bir Türk arama kurtarma ekibinin Beyrut Limanı’nda arama kurtarma çalışmalarını sürdürdüğünü ifade eden Fuat Oktay, açıklamalarına şöyle devam etti:

“İki sahra hastanemiz ve sağlık ekiplerimiz, gıda yardımı, yaklaşık 400 ton TİKA yardımı, AFAD Kızılay sivil toplum kuruluşlarının yardımıyla Lübnan’daydık. Yine bu sabah heyetimizle gelirken uçağımızda tıbbi ekipman ve solunum cihazları ile geldik ve yetkililere teslim ediyoruz. Bu vesileyle Cumhurbaşkanımıza ve halkına taziyelerimizi ilettik. Ancak ne tür bir destek sağlayabileceğimizi de aktardık. Bu teklifler arasında daha fazla gıda yardımı, tıbbi ilaç yardımı için hazır olduğumuzu ve yardım edeceğimizi, gıda yardımına devam edeceğimizi belirttik. Ancak yine de Türkiye’de inşa ettiğimiz Sidon’da yanıklar ve travma merkezi yaptığımız, 100 yataklı hastaneye iniş yapıldı. Devreye alma ile ilgili bazı sorunlar var.

Sayın Cumhurbaşkanı’nı konuya tekrar gündeme getirdik, buraların devreye alınması, işlerin Türkiye olarak yapılması için hazır olabileceğimizi, Lübnan’da çok acil ihtiyacın olduğunu görebiliyoruz, bu hastaneye acil hizmet alabileceklerini ilettik. 160 kişinin öldüğünü, 5 bin kişinin yaralandığını ve bir milyona yakın kişinin etkilendiğini biliyoruz. Dışişleri Bakanı’nın açıklamalarına göre patlamaya 125 kilometre mesafedeki bir yerin camlarının kırıldığını biliyoruz. Bu nedenle hem cama hem de yapı malzemelerine ihtiyaç olduğunu biliyoruz.

Bu konuda yardımımızı teklif ettik. Türkiye’de her türlü yardımı yapmaya hazır olduğumuzu belirttik. Beyrut limanı ve çevresinde hasar gören binaların yapımında yine çok ciddi hasara uğrayan Türkiye’nin sonuna kadar yardıma hazır olduğunu ifade ettik. Son olarak Lübnan’ın ticari faaliyetlerinin devam ettiği Beyrut Limanı’nda bu dönemin geçişine kadar Mersin Limanı, liman yükseltilene kadar Lübnan’ın hizmetinde olacak, hem gümrükleme hem de depolama konusunda Lübnan’ın hizmetinde olacak büyük ölçekli ticari faaliyetlerdeki faaliyetler. Oradan buraya küçük gemiler ve ulaşım araçlarıyla taşınacağımızı ve buna hazır olduğumuzu belirttik. 5 binin üzerinde yaralı var.

Cumhurbaşkanımızın yardım teklifini ilk gün Cumhurbaşkanı Aoun’a ilettiler ve biz de bugün tekrarladık. Türkiye’deki tüm hastaneler, Lübnan’daki tüm hava ambulans hizmetleri bu anlamda. Hastanın tedavisini Türkiye’de yaptırmak isteyen Türkiye’ye gidebilir ve hastanede hava ambulansımızı yaptırabilirsek hem Cumhurbaşkanı Türkiy hem de buradaki insanlara duyurmak istiyorum. Sonuna kadar Lübnan’layız, Lübnan’layız. Lübnan’ın yalnız olmadığını bir kez daha vurgulamak istiyorum. “

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi