Başkan Trump: ‘Plazma tedavisi Covid-19’a karşı onaylandı’

Başkan Trump: ‘Plazma tedavisi Covid-19’a karşı onaylandı’
10:00 - Ağustos 24 2020 Pazartesi

ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray’da düzenlenen basın toplantısında Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi’nin (FDA) yeni tip corona virüse (Covid-19) karşı plazma tedavisini onayladığını duyurdu.

İyileşen hastalardan kan plazması alınarak uygulanacak tedavinin acil onayı ile kullanılmasına izin verildiğini açıklayan Başkan Trump, tedavinin FDA tarafından bilinen faydalarının tahmin edilen risklerin ötesinde olduğunu belirtti.

Trump, “Bugün aldığımız karar hastaların bu tedaviye erişimini büyük ölçüde artıracak. Gereksiz engelleri kaldırıyoruz” dedi. Trump, corona virüsü hastalarının tedavisinde plazma tedavisinin umut olacağını belirtti ve hastalığı olanlara kan ve plazma bağışı çağrısında bulundu.

Academic Medical Center Mayo Clinic’ten yapılan açıklamaya göre plazma tedavisi, corona virüsünden kurtulan hastalardan antikorlar alarak ve yeni enfekte hastalara vererek hastalığın hafif seyrini sağlamayı amaçlıyor.

Dr. Anthony Fauci de dahil olmak üzere pek çok bilim adamı, plazma tedavisi ile ilgili verilerin yetersiz olduğu konusunda uyarıyor. Bazı bilim adamları, FDA’nın acil durum onayını kullanmak için yeterli veriye sahip olmadığını iddia ederek, klinik çalışmaların plazma tedavisinin yararlı olduğunu kanıtlamadığını iddia ediyor.

Başkan Trump dün düzenlediği toplantıda plazma tedavisinin ölüm oranını yüzde 35 azalttığını belirtti. Trump daha önce tedaviyi onaylamamasını siyasi nedenlerle ilişkilendirmişti. Trump ayrıca hastaları kan ve plazma bağışlamaya çağırdı.

Aydın Tuna Palabıyıkoğlu

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi