Başakşehir’de istikrarın sonu şampiyon oldu

Başakşehir’de istikrarın sonu şampiyon oldu
12:00 - Temmuz 20 2020 Pazartesi

1991-1992 sezonunda İstanbul Büyükşehir Belediyespor adı altında TFF 3. Lig 8.Grupta savaşmaya başlayan ve 2007-2008 sezonunda Süper Lig’e kadar başarıya ulaşan ekip, 2014 yılında ismini İstanbul Başakşehir olarak değiştirdi ve 2014-2015 sezonundan tekrar başladı. Süper Lig’de savaşmaya başladı.

Birinci yılda 4. sırada

İstanbul Başakşehir olarak 2014-2015 sezonunda Süper Lig’e ‘merhaba’ diyen turuncu-koyu mavi takım, belki de ligin ilk yılında kimsenin beklemediği bir başarıya imza attı. Sezon başında istediği performansı gösteremeyen ancak her maçta devam eden Başakşehir, yılı Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş’tan sonra 4. sırada tamamladı ve ismini verdi.

Teknik direktör Abdullah Avcı yönetiminde 2015-2016’da istikrarlı bir görüntü çizerek en üst sıralardan ayrılmadı ve bir önceki sezonda olduğu gibi 59 puan toplayarak dördüncü oldu.

Şampiyonluk yarışı 2016-2017’de başladı

Başakşehir, 2016-2017 sezonunda şampiyonluk yarışında her iki sezonun da tecrübesi ile zorlu bir şekilde var olmaya başladı. Ligin üçüncü haftasında liderlik koltuğunda oturan İstanbul ekibi 17. haftaya kadar liderliğini korudu ve lige ambargo uyguladı. 18. haftada Beşiktaş’a ilk sırayı kaybeden Başakşehir, ikinci sıraya düşerek ligin sonuna kadar yerini korudu ve 73 puanlık siyah-beyaz insandan sonra ikinci oldu.

Turuncu-lacivert de bu sezon üç büyük oyuncu ile oynadıkları maçlardan 13 sayı ile dikkat çekti. Başakşehir, Galatasaray’ı 2-1 ve sahada 4-0 mağlup etmişti. Fenerbahçe’yi evde 1-0 mağlup eden Abdullah Avcı’nın öğrencileri Kadıköy’de 1-0 mağlup edildi. İstanbul Başakşehir Beşikta ile 1-1 berabere kalırken, siyah beyaz takım sahada 3-1 sayı attı.

Başakşehir’in bu sezon 63 golü ve şimdiye kadarki en çok gol sezonu vardı.

3.

2017-2018 sezonuna moral ve kalan sezonda elde edilen başarının motivasyonu ile giren Başakşehir, bu kez ligin sonuna kadar yarışta yer aldı. 10. ve 13. haftalar arasında ikinci sırada yer alan ve 16. haftada birinci sıraya yükselmeyi başaran turuncu-koyu mavi. Galatasaray, 23. haftaya kadar liderliği bırakmayan Başakşehir’den 23. haftada en üst sıraya yerleşti. Belirli haftalarda birinciliğe yükselse de, turuncu-koyu mavi takım Süper Lig’i 72. sırada tamamlayarak ortalamanın gerisinde kaldı.

Avcı’nın öğrencileri sezona Galatasaray karşısında 5-1 galibiyetle gol attı.

Son 4 haftadaki şampiyonluk

Başakşehir, 2018-2019 yıllarında şampiyonluğa en çok yaklaştığı sezonu yaşadı. 10. haftadan 30. haftaya veya 20. haftaya zirvede yer alan turuncu-koyu mavi takım, son 4 haftada Galatasaray şampiyonluğunu kaybetti. Lig sonunda büyük bir üzüntü yaşayan Başakşehir, sarı-kırmızıların 67 puan gerisindeydi.

İstanbul Başakşehir, bu sezon savunma hattındaki başarısıyla da dikkat çekti. Özellikle ligin ilk yarısını hedeflerinde sadece 6 gol görerek kapatan turuncu-koyu mavilar kendilerini Avrupa’nın en az gol atan takımları arasında buldular. 34 haftanın sonunda, Başakşehir ligde 22 golle en az gol atan takımın sahibi oldu.

Şampiyona ‘Yeni vizyon, aynı hedef’ sloganı ile geldi

İstanbul temsilcisi 2019-2020 sezonuna köklü değişikliklerle başladı. Uzun yıllar ekibin başında olan Abdullah Avcı’nın ardından Okan Buruk’u koç pozisyonuna getiren Başakşehir, Beşiktaş’a gitti ve yolculuğuna ‘Yeni vizyon, aynı hedef’ sloganıyla başlayamadı. istediği gibi lig ve Avrupa dahil 7 resmi maçtan sadece 1’i. kazanmayı başardı.

Şampiyonlar Ligi eleme maçında, takım oturmaya başladı ve haftalar ilerledikçe Olympiakos engelini aşmayan ve Europa League’de yoluna devam etmek zorunda kalan turuncu-koyu mavi insanlarda kazandı. Süper Lig’in ilk periyodunu 26 puanla tamamlayan Başakşehir, bu sezon 28. haftada ilk kez zirveye çıkmanın keyfini yaşadı. Okan Buruk’un o zamandan beri koltuktan ayrılmayan öğrencileri de yıllarca beklenen şampiyonluğu kazanmayı başardılar.

Avrupa Ligi’nde kulüp rekorlarını kıran Başakşehir, ilk maçta 1-0 kaybettiği Kopenhag’ı elendikten sonra çeyrek finale katarak şampiyonluğu taçlandıracak.

Son 4 sezonda en çok puan alan oyuncu

Şampiyon Başakşehir, son yıllardaki performansı ile Türk futbolunun asırlık çınarlarını geride bıraktı. Turuncu donanma takımı, 2016-2017 sezonundan bu yana ligde en yüksek puanı alan takım oldu. Bu süre zarfında Medipol Başakşehir, evinde şu ana kadar 281 puan alarak zirveye çıktı. Başakşehir’i 272 puanla Beşiktaş, 263 puanla Galatasaray takip etti. Fenerbahçe 232 puan toplarken, bu sezonun şampiyonluk ortağı Trabzonspor 231 puanda kaldı.

Uygar Aydın

ALAKALI HABERLER

2019-2020 Sezonu Süper Lig Şampiyonu Başakşehir

ALAKALI HABERLER

Son düdük ile Başakşehir’de büyük coşku

ALAKALI HABERLER

Başakşehir futbolcularından Okan Buruk şaşırdı

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi