Başakşehir hastanesinde anneden 16 yaşındaki oğula ilk organ nakli

Başakşehir hastanesinde anneden 16 yaşındaki oğula ilk organ nakli
12:00 - Haziran 25 2020 Perşembe

Organ nakli birimi, geçtiğimiz aylarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılan Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’nde açıldı. Organ nakli ünitesi hizmete girdiğinden hastanede bir açılış töreni düzenlendi. Törende İstanbul İl Sağlık Müdürü Profesör. Kemal Memişoğlu, Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Mehmet Emin Kalkan, Organ ve Doku Nakli Kuzey Marmara Bölge Koordinasyon Merkezi Sorumlu Hekimi Op.Dr. Alanında donanımlı doktorlar Gültekin Hoş’a katıldı.

Corona virüsü önlemleri kapsamında törende sosyal mesafe ve maske kullanımına dikkat eden açılışın ardından İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, organ nakli birimindeki odaları tek tek inceleyerek bilgi aldı. .

“Gelecek hafta ilk davayı ele alacağız”

Daha sonra basın mensuplarına açıklama yapan Memişoğlu, beyin ölümü olan vatandaşlardan organın alınma oranının artırılması gerektiğini söyledi.

Organ nakli ünitesinin ilk vakalarının haftaya alınmaya başlayacağını belirten İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, “Başakşehir Çam ve Sakura Hastanesi’nde her türlü nakil için bir altyapımız var. Yavaş yavaş insan gücümüzü yarattık ve lisanslama süreci sona erdi. Umarım önümüzdeki hafta ilk davayı ele alacağız. Burada küçük bir açılış yaptık çünkü bu birimin lisansı alındı. ”

“Beyin ölümü olan insanlardan organ çıkarma oranlarımızı da artırmamız gerekiyor”

Türkiye’nin geçen yıl organ nakil oranlarını Memişoğlu’nun gelişimine aktarması, “Türkiye tarihinin çok iyi bir yer olduğu 15-20 yıl içinde ulaşıma geldi. Hem özel hem de üniversite ve devlet hastaneleri insan gücü ve ekipman olarak yeterli. Böbrek, karaciğer, akciğer, ince bağırsak ve kalp gibi her türlü nakli gerçekleştiriyoruz.Şu anda canlı naklediyoruz.Buna kadavra adını verdiğimiz beyin ölümleri olan insanlardan organ toplama oranını artırmamız gerekiyor. Türkiye’nin herhangi bir noktasında organ bağışı yapan organların hava yoluyla taşınması durumunda gidilecek bir yeriniz varsa, 2000’li yıllarda sistemlerimiz yeterli değildi Şu anda, herhangi bir ağa sahip herhangi bir yerde aday varsa, bu adayı bulabilir ve edinebiliriz. ”

“3 bin ile 4 bin arasında günlük ziyaretçi sayısı”

Başakşehir Çam ve Şakura Hastanesi hakkında bilgi veren Memişoğlu, “Şu anda 3 bin ila 4 bin hasta hastaneye başvuruyor. 2 bine kadar operasyon gerçekleştirildi. Günlük yaklaşık 20-30 doğum yapılır. Bu hastane ilk etapta korona virüsüne hizmet etmesine rağmen, şimdi tamamen temiz bir hastane ilan ettik. ”

Anneden 16 yaşındaki oğula ilk nakil

Öte yandan, ilk naklin önümüzdeki hafta hizmete sokulan organ nakil biriminde gerçekleşeceği kaydedildi. Böbrek nakli merkezi kurucu hekim ve sorumlu cerrah Doç. Melih Kar, ilk böbrek nakli vakasını hazırladıklarını ve ilk böbrek naklinin anneden 16 yaşındaki böbrek yetmezliği oğluna yapılacağını söyledi.

İslim Esra Çobanoğlu – Ahmet Faruk Sarıkoç

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi