Barış Kartalı HIK uçağının lojistiği yerli sanayi tarafından sağlanacak

Barış Kartalı HIK uçağının lojistiği yerli sanayi tarafından sağlanacak
11:12 - Ekim 30 2020 Cuma

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ve Türk Hava Yolları (THY) Teknik A.Ş. Havadan Erken Uyarı ve Kontrol (HIK) Sistemi Lojistik Destek Hizmeti Anlaşması imzalandı. Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde bulunan 4 Barış Kartalı HIK uçağının görev ve yer sistemlerine lojistik desteğin de yer aldığı projenin alt yüklenicileri TUSAŞ, HAVELSAN ve Boeing olacak.

“HİK Sistemi, gelişmiş radar ve sensörlerle Türk Silahlı Kuvvetlerimize çarpan etkisi yaratıyor”

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof.Dr.İsmail Demir, “Havadan Erken Uyarı ve Kontrol (HİK) Sistemi, gelişmiş radar ile yüksek irtifalarda faaliyet göstererek terörle mücadele ve sınır ötesi harekatlarda Türk Silahlı Kuvvetlerimiz için çarpan etkisi yaratmaktadır. sensörler ve uzun mesafelerden düşman hedeflerini tespit etmek. HİK uçağımızın lojistik destek hizmetleri yerli sanayimizin kabiliyetleri ile kesintisiz olarak sağlanmaya devam edecektir. HİK Sistem Lojistik Destek Projesi ile THY Teknik’in malzeme tedarik / onarım / bakım konusundaki uluslararası tecrübesi ülkemizin savunmasına sağlanmıştır. THY Teknik’in sivil havacılık tecrübesi, maliyet etkinliği açısından proje yönetiminde önemli bir kazanım olmuştur. Ayrıca alt yüklenici olarak hizmet verecek olan TUSAŞ ve HAVELSAN’ın YY Sisteminin geliştirilme sürecinde edindiği tecrübelerden de yararlanılacaktır. Uçak üreticisi Boeing, malzeme tedariki, dokümantasyon ve teknik konularda da destek sağlayacak ”dedi.

THY Teknik’ten sürekli lojistik destek

THY Teknik A.Ş. Genel Müdür Ahmet Karaman, “2015 yılında ilk olarak Hava Kuvvetleri Komutanlığımızın envanterinde bulunan 4 adet Havadan Erken Uyarı ve Kontrol (HIK) uçağının temel bakımını gerçekleştirdik. Türk Hava Yolları Teknik A.Ş. “Bu hizmeti, bizim tarafımızdan sunulması tamamen farklı bir gurur kaynağı olsa da, gelecekteki projelerin ve stratejilerin öncüsü olarak görüyoruz.”

HAVELSAN yazılım ve donanımda

HAVELSAN Genel Müdürü Dr. Mehmet Akif Nacar, “HİK Sistem geliştirme sürecinde görev sistemleri yazılım ve donanımları konusunda bilgi ve deneyimin oluşturulduğu yer olan HAVELSAN, HİK misyonunun bakım, bakım ve iyileştirme faaliyetlerinde yer alacak. sistemler ve yer sistemleri. “

TA’nın kritik rolü

TUSAŞ Genel Müdürü Prof.Dr.Temel Kotil, HIK Sistemi için Barış Kartalı Projesi’nde en başından beri kritik görevleri yerine getiren TUSAŞ’ın rolüyle ilgili olarak, “ Savunma Sanayii Başkanlığı. Bu misyon çerçevesinde Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığımız, HIK Sisteminin bakım ve işletilmesinde uçak görev sistemlerine teknik destek vermeye, teknik dokümantasyon üretim ve yönetimine devam edecek, görev sistemleri konusunda kullanıcı personelini eğitmeye devam edecektir. şimdiye kadar edindiği bilgileri kullanarak gerekli. “Bu hizmetleri tüm hassasiyetimizle üst düzeyde gerçekleştireceğiz.”

“Barış Kartalı uçaklarını desteklemekten gurur duyuyoruz”

Boeing Havadan Erken İkaz ve Kontrol Uçağı Program Direktörü Binoy Varughes ile Türkiye arasında lojistik destek sözleşmesi imzalayan Boeing Türk Hava Kuvvetleri Barış Kartalı olarak artan işbirliğinden duydukları memnuniyeti dile getirerek HIK uçağına destek vermekten gurur duyuyor ve bu kapsamda THY ile Teknik Çalışmayı dört gözle beklediklerini belirtti.

Boeing Türkiye Genel Müdürü ve Ülke Temsilcisi Ayşem, “Türkiye’de üretimimize lojistik destek veren Barış Kartalı uçağımızla ortaklaşa Türkiye ile çalışmaktan mutluluk duyuyoruz. Boeing, Türkiye ile stratejik ortaklığımızın çerçevesini Türkiye Milli Aerospace Plan TK askeri uçaklarımızla ticari uçakların servis ve bakımında başarılı işbirliğini de kapsayacak şekilde güçlendirdik “dedi.

HIK Sistemi için gerekli tedarik tam olarak devam edecek

Proje kapsamında Konya 3.Ana Jet Üssü’nde yer alan HİK Sisteminin bakımı için yerinde desteğin yanı sıra uçağın depo seviyesi bakımı THY Teknik Esenboğa Havalimanı tesislerinde yapılacaktır. A.Ş., bir Türk Hava Yolları iştirakidir. Alt yüklenici olarak hizmet verecek olan TUSAŞ ve HAVELSAN’ın YY Sisteminin geliştirilmesindeki deneyimlerinden de yararlanılacaktır. Uçağın üreticisi Boeing’den malzeme temini, dokümantasyon ve teknik konularda destek alınacak. Proje ile HİK Sistemi için ihtiyaç duyulan tüm lojistik destek kesintisiz olarak sağlanmaya devam edilecektir.

Türkiye dışında Avustralya, Kore ve İngiltere’nin uçak lojistik destek faaliyetlerinin bulunduğu ülkelerde Boeing’in sağladığı HIK uçağı, kullanıcının sorumluluğunda.

Utku Şimşek

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi