Barajın üzerinde yürüyorlar, yüzmekten korkuyorlar

Barajın üzerinde yürüyorlar, yüzmekten korkuyorlar
10:12 - Aralık 7 2020 Pazartesi

Sivas’ın Ulaş ilçesine 8 kilometre uzaklıktaki Yapalı köyünde 2008 yılında inşa edilen Karacalar barajı, son yıllarda yaşanan kuraklık nedeniyle tam bir kuruma noktasına geldi. Karacalar barajı 2020 yılında yağmur yağmaması nedeniyle metrelerce çekildi. Baraj inşaatı sırasında sular altında kalan köy mezarlığı gün ışığına çıkarken, baraj yüzeyinde oluşan adacıklar ortaya çıktı. Baraj birkaç metre geri çekilirken bölge halkı yüzmekten korktukları barajın üzerinde yürümeye başladı. Baraja girenleri uyarmak için asılan tabela, suyun çekilmesi nedeniyle anlamını yitirdi.

Yapalı köyünde yaşayan Mustafa Saygın, kuraklık ve bilinçsiz tarımsal sulama nedeniyle barajın çekildiğini belirterek, “Barajın inşası ile ilk 5 yılda su çok yüksekti ve mezarlarımız hep sular altında kaldı. Sonraki 3-4 yıl içinde kuraklık nedeniyle su seviyesi düştü. İlkbaharda su artsa da eskisi kuraklığın etkisiyle dolmuyor. Suyumuz baraj seviyesinin çok altına düştü. Adalar açıkta değildi, kuraklık ve bilinçsiz sulama nedeniyle ortaya çıktılar. Şu anda girmeye korktuğumuz barajın üzerinde yürüyoruz. “Kuraklık nedeniyle toprak yarıldı ve parçalara ayrıldı.”

Yapalı köyünde yaşayan Ali Rıza Arıkan, suyun çekilmesiyle sular altında kalan köy mezarlığının yeniden ortaya çıktığını belirterek, “Barajımızın suyu tamamen dolduğunda şimdiki konumumuz sular altında kaldı. Bu eski mezarlık. Su çekildi, sular altında kaldı. Bu büyükbabalarımızın mezarı, geliyoruz. Tatillerde ve ne zaman yolumuza çıksak dua ediyoruz. Kuraklık nedeniyle bu duruma geldi. İlkbaharda biraz yağmur yağdı ama sonbahar hiç yağmadı. Barajın yüzde 60’ı kurudu diyebiliriz ”.

Veysel Korkmaz – Demet Karakuş

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi