Bankalar transferden ücret almaya başladı

Bankalar transferden ücret almaya başladı
05:00 - Ağustos 5 2020 Çarşamba

Bankalar transferden ücret almaya başladı. Tüketici dernekleri ise, Merkez Bankası’nın Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ’in 12. maddesinin 1. paragrafına göre aynı bankanın şubelerindeki hesaplar arasındaki işlemlerin şarj edilmemelidir. Tüketicilere, “Aynı bankanın farklı şubeleri arasındaki işlemlerden ücret almak yasa dışıdır” diyen tüketici dernekleri yetkilileri, “Bankanız aynı bankanın başka bir şubesindeki bir hesaba para göndermek için bir ücret talep ederse, tavsiye edin, hatırlatın yasa maddesi. ”

Bu tavsiyede bulunanlardan biri olan Bursa Tüketiciler Derneği Başkanı Sıtkı Yılmaz, kısa süre önce bir bankanın keyfi başvurusuyla karşılaştı. Derneğin kirasını ödemek için bankanın ATM’sine giden Yılmaz, 1.05 TL ücretle karşı karşıya kaldı. Madeni para olmadığı için işlemi reddetti. Aynı operasyonu birkaç gün üst üste yapamadığında durumu banka yetkilisine iletti. Banka çalışanı Yılmaz’ı şubede işlemeye yönlendirdi. Bu sefer 5 liralık bir işlem ücreti aldığında işlem yapmayan Sıtkı Yılmaz, “Bildirime rağmen bankalar yasadışı davranıyor ve yasayı çiğniyor. 7 Mart’ta Resmi Gazetede yayımlanan 31.061 sayılı yasa uyarınca , 2020, Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında ücret yoktu, şimdi ücret aynı şubede ATM’den para yatıramıyoruz, işlemi EFT olarak kabul ediyorlar ve 5 lira istiyorlar.

SONLANDIRILAN DIŞ TEDBİRLER

Bankalar, Covidien-19 Türkiye’de ilk davaların ortaya çıkmasından sonra, ATM’lerden yapılacak tüm operasyonlarla temas halinde, mobil ve internet bankacılığını en aza indirmeyi ücretsiz hale getirdi. Ancak, bankalar bu muafiyetleri kaldırmış ve Temmuz ayının başından itibaren ücret almaya başlamıştır. Emekliliğin taşınması sırasında yapılan sözleşmeler çerçevesinde ‘ücretsiz havale ve EFT’ uygulaması devam etmektedir.

AYNI BANKADA MUHASEBE İÇİN HİÇBİR ÜCRET MUHASEBESİ

7 Mart 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 31.061 sayılı yasa ile, hesabın bulunduğu kurumda tüketici tarafından yapılacak işlemlerin ücretlendirilmesi ve hesabına para yatırılması yasaklanmıştır. Aynı şekilde, aynı bankanın şubeleri arasındaki ve ayrıca mobil şubedeki mevduat için başka bir kişi tahsil edilmemelidir.

BİNLERE KADAR EFT ÜCRETİ 1,05 TL

Bankalarda ücret ve komisyonlarda yeni dönem 1 Mart 2020 tarihinden itibaren başlamıştır. Bu tarihten itibaren Bankacılık Kanunu önerisi ile internet ve mobilden 1.000 liraya kadar para gönderme maliyetinin 1 lira, 2 lira olduğu kabul edilmiştir. 1.000 TL’den fazla ise lira. Kararda aşağıdaki değişiklikler yapıldı:

¥ Her maddede, ücretler üçte bir azalır ve altıda bir azalır.

¥ Daha önce bankalar tarafından 1.000 lira ve altı için kesilen EFT ücreti 6 liradan 1 liraya düştü.

1.000 ¥ veya daha fazla para transferi için 17 liradan alınan ücret 2 liraya düşürüldü.

¥ Ücret, şube ve diğer kanallarda 67 liradan 5 liraya düşürüldü.

¥ İşlem tutarı 1.000 ile 50.000 TL arasında ise, mobilden yapılmış ise 5 lira, ATM’den yapılmışsa 5 lira ve şubeden 10 lira olacaktır. 50 bin liranın üzerindeki aktarımlarda mobil cihazlarda 25 TL, diğer kanallarda 50 TL ve şubede 100 TL tahsil edilecektir.

Türkiye Gazetesi

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi