Bakanlıktan 81 İl Valiliğine ‘Düğün’ genelgesi

Bakanlıktan 81 İl Valiliğine ‘Düğün’ genelgesi
23:00 - Eylül 2 2020 Çarşamba

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu’nun bugünkü toplantısında alınan öneri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı doğrultusunda İçişleri Bakanlığı, 81 İl Valiliğine “Kovid-19 Tedbirleri” ile ilgili ek genelge gönderdi.

İçişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, 14 ilde daha önce izin verilmeyen “Sokak / köy düğünleri, sünnet düğünleri, kına gecesi, nişan vb. Etkinliklerin 4 Eylül Cuma gününden itibaren ülke çapında yapılmasına izin verilmeyecek. Düğünler düğün töreni olarak yapılabilir, düğün ve düğünler maksimum 1 saat içerisinde tamamlanacaktır.

Düğün töreni şeklinde düğün veya düğünlerde oyun oynamak, dans etmek ve toplu yemek dahil her türlü yiyecek ve içecek servisi / ikramına izin verilmeyecektir. Gelin ve damadın birinci veya ikinci derece akrabası olmayan 65 yaş ve üstü vatandaşlar ile 15 yaş altı çocukların düğün ve törenlere katılmaları yasaklanacak. Düğün töreni şeklinde yapılacak düğün veya düğün törenlerine en az bir kamu görevlisinin atanması sağlanarak denetim faaliyetlerine ağırlık verileceği söylendi.

Genelgede daha önce valiliklere gönderilen genelgeler ile salgının kalabalık ortamlarda yayılması, düğünler (gelin resepsiyonu, kına vb. Dahil), nişan, sünnet düğünü vb. Göz önünde bulundurularak hatırlatıldı. tüm illerde faaliyetlerin bir an önce tamamlanması ve bu faaliyetlerin köylerde veya sokaklarda yapılacak zaman sınırlamalarının il / ilçe hijyen kurullarınca aynı gün içinde belirlenmesini talep etmiştir.

Adana, Ağrı, Ankara, Bursa, Çorum, Diyarbakır, Erzurum, Gaziantep, Kayseri, Konya, Mardin olmak üzere 14 ilde düğün, nişan, kına gecesi, sünnet gibi etkinliklere çeşitli kısıtlamalar getirildiğini hatırlatan genelgede, Şanlıurfa, Van ve Yozgat. Hastalığın yayılma oranının artması ve halk sağlığının riske girmesi nedeniyle; Düğün, nişan, sünnet, kına gecesi gibi etkinliklere ilişkin Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu’nun bugünkü toplantısında alınan öneri doğrultusunda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı doğrultusunda valilikler tarafından aşağıdaki kararlar alınmıştır. :

Bu kapsamda 81 ilde;

1. Sokak / köy düğünü, sünnet düğünü, kına gecesi, nişan vb. Etkinliklere izin verilmeyecektir.

2. Ancak düğün töreni şeklinde yapılabilecek düğünler maksimum 1 saat içerisinde tamamlanacaktır.

3. Düğün töreni şeklinde düğünlerin yapılacağı düğün salonlarında sandalye / oturma düzeni fiziksel mesafe koşullarına uygun ve dans / oyun alanını / alanlarını kapsayacak şekilde oluşturulacaktır.

4. Düğün töreni, oyun / dans şeklinde yapılacak düğün ve törenlerde her türlü yiyecek ve içecek ikram / ikramına (paketli su servisi hariç) hiçbir şekilde izin verilmeyecektir.

5. Gelin ve damadın birinci ve ikinci derece akrabası olmayan 65 yaş ve üstü vatandaşlar ile 15 yaşından küçük çocukların düğün ve törenlere katılmaları yasaktır.

6. Düğün töreni şeklinde yapılacak düğün veya düğün törenlerinde en az bir kamu görevlisinin (kolluk, polis vb.) Görevlendirilmesi sağlanacak ve denetim faaliyetlerine ağırlık verilecektir.

7. Kontrollü sosyal yaşam döneminin temel ilkeleri olan temizlik, maskeleme ve mesafe kurallarının yanı sıra düğün ve nikah şeklindeki nikah ve nikahların yanı sıra bu genelge ile düzenlenen hususlar dışında, Valilikler ve Sağlık Bakanlığı Covid-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Kılavuzu. Tüm kurallara ve önlemlere tam olarak uyulması sağlanacaktır.

Hıfzıssıhha Kanunu’nun 27. ve 72. maddeleri gereğince gerekli kararlar valiliklerce derhal alınacak ve en geç 04.09.2020 tarihinden itibaren uygulanacaktır.

Valiler ve kaymakamlıklar tarafından konu ile ilgili gerekli hassasiyet gösterilerek, uygulamanın eksiksiz olarak gerçekleştirilmesi sağlanacaktır.

Tedbirlere uymayanlar için Genel Hijyen Kanunun 282. maddesine göre idarî para cezası verilecektir.

İhlalin durumuna göre Kanunun ilgili maddelerine göre işlem yapılacak ve Türk Ceza Kanunun 195 inci maddesi kapsamında gerekli hukuki işlemler başlatılacaktır.

Musa Erdoğan

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi