Bakan Soylu’nun sokağa çıkma yasağı kısıtlamasına ilişkin açıklaması

Bakan Soylu’nun sokağa çıkma yasağı kısıtlamasına ilişkin açıklaması
15:00 - Ağustos 6 2020 Perşembe

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Türkiye’de icra edilen koro tarafından “Herkese Sağlık” ünvanı ile genel olarak çok çeşitli virüslere katıldı. Ankara’nın Mamak ilçesinde denetim kapsamında giden Bakan Soylu yerine Mamak Belediye Başkanı Murat Köse, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken ve Ankara İl Emniyet Müdürü Servet Yılmaz eşlik etti. Kapalı çarşıyı ziyaret eden ve esnaflarla tek tek görüşen Bakan Soylu, esnaf ve alışveriş yapan vatandaşları maske, mesafe ve temizlik kurallarına uymaları konusunda uyardı.

Denetimin ardından basın mensuplarına konuşan Bakan Soylu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın emri ve Sağlık Bakanı Fahrettin ile yaptığı değerlendirmeler üzerine haftada bir veya birkaç kez yapılan denetimin gerçekleştirilmesi için adımlar attıklarının altını çizdi. Koca.

“Bugün 250 bin kişi denetim altında”

Bugün Türkiye’nin hemen hemen her köşesinde bakan yardımcıları, valiler, kaymakamlar ve belediye başkanlarının yanı sıra ticari, sanayi ve zanaatkar odasının tüm kurumları da dahil olmak üzere, salgın denetimine çalıştığını belirten Asil Bakan, “Bizim derdimiz olduğunu; dünya bu salgınla karşı karşıyadır ve ilk yapmamız gereken şey her bireyin yani kendimizin kurallarına uymaktır.Kurallarımız aslında çok karmaşık değil.Maske, mesafe ve temizlik; pazar yerlerinde, alışveriş merkezlerinde, düğünlerde bunlara dikkat etmek , dernekler, angajmanlar, sünnet ve kamusal yaşam alanları Bu sadece bir devlet sorumluluğu değil, bunu bir devlet sorumluluğu olarak görürsek yanılıyor olacağız, bu da her bireyin sorumluluğudur.

Bu konuda kolluk, polis, jandarma ve polis ile birlikte çalışıyoruz. Buradan vatandaşlarımız için bir ricamız var; Bir pazarlamacı ‘seçme’ dediğinde, onunla dışarı çıkmamalı. Bir polis ‘maskeni tak’ dediğinde onu görmezden gelmemeliyiz. Bu, kendisi için veya devlet tarafından konulan bir kural için değildir; bunu hepimiz için sağlık için gerçekleştirmeye çalışmak. Bugün burada ticaret odalarından ticaret odalarına, belediye başkanlarına, kaymakamlara, valilere, kurum yöneticilerine kadar tüm kolluk kuvvetlerimiz dahil 250 bin kişi denetim altında, inanıyorum ki; Bu salgını hep birlikte atlatacağız ”dedi.

“Devlet olarak görevimizi yerine getirmeye çalışıyoruz ama bunu vatandaşlarımızla birlikte başarmalıyız”

Dünyada ve Avrupa’da salgının ikinci dalgasına dair değerlendirmelerin olduğunu belirten Bakan Soylu, “Aynı durumla karşılaşmayalım, 2-3 ay önce yaşadıklarımızla da karşılaşmayız. Bunun otomatik kontrolü, kendi kontrolümüzü yapalım. Burada da görev hepimize düşüyor. Devlet olarak görevimizi yerine getirmeye çalışıyoruz ama bunu vatandaşlarımızla birlikte başarmalıyız. Bu konuda tüm esnafımız, tüm işyerlerimiz, özellikle büyük üretim sahalarımız, iş sahipleri, çalışanları ve sorumluları toplu taşıma başta olmak üzere; Otobüs ve taksilerde her türlü tedbiri almak asli sorumluluğumuz ”dedi.

“Herkes elinden gelenin en iyisini yaparsa, bu sorunu samimiyetle aşmış olacağımızı düşünüyoruz.”

Salgınla ilgili Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile saatlerce oturduklarını belirten Bakan Soylu, “Önümüzde gerçekten çok işimiz var. Ülkemizde çok iş var. Yazdan sonra bu salgın ekonominin ve ülkemizin güvenliği için bize bahane vermemelidir. Hepimiz buna dikkat etmeliyiz. Ne kadar zor zamanlar geçirdiğimizi, evimizden çıkamadığımız günleri, yaşlılarımızın üzüntüsünü hepimiz yaşadık. Bir çok esnafımızın dükkanlarını kapatma zorunluluğunu hepimiz yaşadık. Elbette aynı günlere dönmek ülkemiz ve bahsettiğim insanlar için büyük bir sorun teşkil ediyor. Yapması çok basit; maskeler takacağız, mesafeyi koruyacağız, temiz ve halka açık yerlerde; Düğün, nişan ve başsağlığı dileklerine dikkat edeceğiz. Toplu taşımada dikkatli olalım. Belediyelerimizin büyük sorumlulukları var. Yönetim dediğimiz şey tek parçadan oluşan bir yapı değildir. Belediyelerimiz, muhtarlarımız, esnaf teşkilatlarımız ve ticaret odalarımız bu idare bünyesinde birlikte yönetmektedir. Onun için herkes elinden gelenin en iyisini yaparsa bu konuyu samimiyetle aşmış olacağımızı düşünüyoruz ”dedi.

“Cuma akşamından Pazar gününe kadar ekiplerin çoğu düğün ve nişanlarda teftişe devam edecek.”

Bakan Soylu, denetimlerin akşama kadar devam edeceğini belirterek, “Buradan tekrar söylüyorum; Cuma akşamı, cumartesi ve pazar günleri itibariyle bahsettiğimiz ekiplerin çoğu, düğün ve nişanlarda incelemeye devam edecek ”dedi.

Bakan Soylu, denetimlerin bir gün önceden bildirildiği yönündeki eleştirilere değinerek, “Afedersiniz terör operasyonu yapmıyoruz, uyuşturucu operasyonu yapmıyoruz. Bir yandan rehberlik, bir yandan denetim, bir yandan uyarı, diğer yandan bilinç göstermeye çalışıyoruz. Vatandaşlarımıza tuzak kurma ve ‘Seni maskesiz yakaladım, bu cezayı verelim’ diyecek bir zihniyetimiz yok. Bu anlayışı birlikte uyararak ve farkındalık yaratarak sağlamalıyız ”dedi.

Plajlar ve tatil köyleri ile ilgili de açıklamalarda bulunan Bakan Soylu, “Tatilinizi geçiriyorsunuz, iyi şanslar, biz de bundan çok memnunuz. Tatilinizi geçirdikten sonra nereye döneceksiniz? Evlerinize döneceksiniz. Tatiliniz sırasında salgından etkilenirseniz doğal olarak döndüğünüz yerlere de taşıyacaksınız. Bu aynı zamanda ayrı bir sorumluluktur. Bu bakımdan bugün sadece tasarım yapmayalım. Tatil sonrası döneceğimiz şehirlerde karşılaşacağımız durumu da tasarlayalım. Bunu birbirimize dürüstçe ifade edeceğiz. Bu üç kavram; maske, mesafe, temizlik. Başkanımızın tamam dediği temizlik, maske, mesafe (TMM) baş harflerinden oluşan bu kavramı gerçekleştirmeye çalışalım ”dedi.

Basın mensuplarının soruları üzerine sosyal medyada yapılan yanlış yönlendirmeler konusuna değinen Bakan Soylu, “Sağlık Bakanımız her gün rakamları paylaşıyor. Bugün sabah hastanelerle ilgili açıklama yaptı. Ne yazık ki, salgın başladığından beri sosyal medyada, bir takım whatsapp satırlarında alaylar yaşandı ve hepsinin yalan olduğu ortaya çıktı. Çok doğal ki; Zaman zaman inişler ve çıkışlar olabilir. Sağlık Bakanlığımız bu rakamları paylaşıyor ”dedi.

“(Sokağa çıkma yasağı kısıtlaması) Böyle bir şey yok, bizim gündemimizde yok.”

Gündeme geri dönen sokağa çıkma yasağına ilişkin açıklamalarda bulunan Bakan Soylu, şunları söyledi:

“Sokağa çıkma yasağına ilişkin yapılabilecek değerlendirmeler de bu tezlerin bir parçası. Böyle bir şey yok, bizim gündemimizde yok. En azından içinde bulunduğumuz çerçevede böyle bir şey yok. Elbette bilimsel komitemizin tüm tavsiyelerine uyuyoruz. Ben doktor değilim, profesör değilim, hastalığı anlamıyorum. Hastalığı veya salgını anlayan herkesin söylediği önlemleri uygulamakla yükümlüyüz.

Bir hakkımız daha olabilir. Toplumun sosyal durumunu iyi analiz edebilmek ve ona göre adımlar atabilmektir. Ancak diğer sağlık sorunu, sağlık çalışanlarının çalışmasıdır. Uygulanmasından biz sorumluyuz. Toplumu bu konuda endişelendirmek isteyenler, dezenformasyonla topluma yanlış bilgi aktarmaya çalışanlar, kaygı yaratmak isteyenler, biliyorsunuz bu konuda yetenekliyiz; Bunu hem sosyal medyada hem de başka noktalarda yapmaya çalışanlar varsa yasalarımız çerçevesinde yakalarından para alıyoruz. Kimse endişelenmesin. Bilgimizi toplumumuzla paylaşıyoruz. Bu kuralları takip edelim. Bunun dışında hastaneler hakkında ortaya çıkan sokağa çıkma yasağı, tez gibi değerlendirmelerin gerçekler gerçekleştiğinde cevap vermediği görülmektedir. ”

“(Orman yangınları) Görevimiz, bu bireysel hataların en aza indirilebileceği bir dizi önlem ortaya koymaktır”

Bakan Soylu, orman yangınları ile ilgili “mangal” konusunda bir takım değerlendirmeler yapılıp yapılmadığına ilişkin, “Ormanlar bizim zenginliğimiz, maalesef burada da bireysel hatalar ve bazen kötü niyet ortada ama bireysel hatalar daha fazla. Görevimiz, bu bireysel hataların en aza indirilebileceği bir dizi önlem ortaya koymaktır. Bunu Tarım ve Orman Bakanımızla da görüştük. Arkadaşlarımız Salı ve dün tekrar çalıştı. Sanırım yarın orman teşkilatı ile tekrar görüşecekler ve yarın akşamdan itibaren bir taslak çıkacak. Ardından sevgili bakanımızla değerlendireceğiz. İnşallah bu konudaki önlemlerimizi somut adımlarla alırız. Tedbir alma konusunda herhangi bir çekincemiz yok.

Harekete geçiyoruz; Satın almakta tereddüt etmiyoruz. Ancak bu önlemi ortaya çıkarmaktan ziyade önlemi vatandaşlarımızla birlikte almamız önemli. Kendi hayatımı anlatıyorum; her şey için mutlaka bir kural belirlememiz gerekmez. Bunlar hayatımızın parçaları, bunu bilmeliyiz. Oraya gittik, nerede yakıldı, nerede yakılmadı, hangi ölçekte yandı, ne güçle yakıldı, yanarsa ne olur, bırakılırsa ne olur, ne zaman izin verilir, hangi alanlarda izin verildiği kesin. Bunun ötesine geçmemeliyiz. Bizim ifademiz şu; Gerekli somut önlemleri alacağız ve inşallah bu yıl aldığımız önlemler sonucunda bu konularda servetimizi yok eden sonuçları önlemeye çalışacağız ”dedi.

Mevlüt Hasgül – Ömer Çetin

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi