Bakan Soylu: ‘Cumhurbaşkanımızın talimatı, vatandaşlarımız kurban olmayacak’

Bakan Soylu: ‘Cumhurbaşkanımızın talimatı, vatandaşlarımız kurban olmayacak’
13:00 - Haziran 20 2020 Cumartesi

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 14 Haziran’da 5.7 depreminin yaşandığı Bingöl’e gitti.

“Bin 127 ağır hasarlı bağımsız bölüm var”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçmişten gelen istekleriyle selamlarını ileten Bakan Soylu, “Deprem meydana gelir gelmez çadırlar sevk edilmeye başlandı. Hemen Kızılay bölgeye sıcak yemekler getirmeye başladı. Arama kurtarma ekiplerimiz ilk andan itibaren buradalar. 266 artçı sarsıntı vardı ve biri 5.6 idi. Türkiye afet planımızın mükemmel bir şekilde çalışmasını sağlamıştır. Hepsini burada yaptığımızı belirtmek isterim. Şimdi buradaki sayıları özellikle vermek istiyorum. Bin 317 personel, 244 araç derhal hizmete girdi. Şimdiye kadar 2.844 çadır kuruldu. Sadece Bingöl’e 4 bin çadır sevk edildi. 44 hayvan yok edildi. 249’dan fazla ahır imha edildi. Yine de, burada kızımız 30 bin 650 sıcak yemek dağıttı. Toplam şimdiye kadar 1.200 gıda paketi dağıttı. Yine Sağlık Bakanlığımız acilen nişanlandı ve tarama yaptı. Sonuç olarak, bin 127 ciddi hasarlı bağımsız bölüm, 31 orta, 2 bin 164 az hasarlı olduğunu belirtmeliyim. 151’de yok edilen bağımsız bir bölüm ve acil durumda 92 kişi var.

“Başkanımızın talimatı, vatandaşımız kurban olmayacak

AFAD olarak 1 milyon lira acil ödenek gönderdiklerini hatırlatan Bakan Soylu, “518 yıkılan birimin sahipleri tekrar teslim edildi. Elazığ ve Malatya köylerinde olduğu gibi eşyalarını yıkacağımız evden alamayanlara 5.000 lira vereceğiz. Ağır hasar gören ancak evi terk edip onlara 2 bin 500 lira verecek olan malları alacağız. Elazığ ve Malatya’da hangi yöntemi uygularsak yapalım, burada aynı prosedürü yapacağız ve başka bir yöntem yapacağız. Şimdi çadırlarınızı kurduk. Sonsuza kadar bu çadırlarda olmayacaksın. Hemen yıkılması gereken evlerin yakınına, hemen yıktığımız ve imha edeceğimiz bir konteyner getireceğiz. Bu kapları burada bırakacağız. Ama hangi evleri tekrar söylüyorum. Hemen yıkılacak ve yıkılacak evlere getireceğiz. Bunun yanı sıra şunu da ifade edeyim. Başkanımızın talimatıdır. Vatandaşımız kurban olmayacak. Ve bu talimatı takip etmeye geldik. Bakın, Elazığ’da Nisan 2021’e kadar bitireceğimizi söyledik, ancak Ağustos ayında bir kısmını ve Eylül ayında bir kısmını tamamlayarak devam edeceğiz. Seni uzun süre burada tutamayacağız. Tespitleri çabucak yapacağız. ”

“Tüm dostlarımız hizmetinizdedir”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başka bir talimatı olduğunu belirten Soylu, “Bu kırsal dönüşüm çelik evlerden, ahırdan ve ahırdan yapılacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız da bu konuda olağanüstü deneyim ve bilgi kazanmıştır. 2003’ten sonra, Bingöl’de depremler, kentler gibi önemli bir atılım olsaydı, örneğin şehirlerin daha az etkilendiğine inanıyorum, ancak bina stoğu aynıysa, işimiz zordu. Bilmenizi isterim ki bu süreçte hiçbir noktada sizi yalnız bırakmayacağız. Sorununuz veya sıkıntılarınız ne olursa olsun, valimiz, sevgili bakanımız ve milletvekilimiz, kaymakamımız, oradaki tüm dostlarımız hizmetinizdedir. ”

Bakan Soylu, Vali Kadir Ekinci, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve AK Parti Bingöl Milletvekili Feyzi Berdibek ile toplantı sonrasında depremin zarar gördüğü köylere taşındı.

Kamil Cankılıç – Ahmet Mücahid Kantarcıoğlu

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi