Bakan Soylu, Batuhan Yaşar’ın sorularını yanıtladı

Bakan Soylu, Batuhan Yaşar’ın sorularını yanıtladı
11:00 - Ekim 14 2020 Çarşamba

Terörle mücadelede Kars Belediye Başkanı’nın görevden alınmasıyla ilgili birçok konuyu değerlendiren İhlas Medya Ankara Temsilcisi Batuhan Yaşar, röportajın detaylarını gazetenin köşesine taşıdı. Yaşar’ın yazısının tamamı şöyle:

“Kars’ta özerk yönetim kurulması için adımlar atıldı. Dağın talimatıyla verilen ihaleler var. PKK’dan listelerle askere alınanlar var. Devlet buna izin vermedi. Sayılarına dikkat ederseniz teröristler, uzun zamandır açıklamadık. 400 civarı diyoruz. İnşallah Ekim sonunda bir sayı. İnşallah bir kademe daha indireceğiz. “

Bu röportajın önemli bir hikayesi var ..

Bildiğiniz gibi Bakan Bey sık sık Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine gidiyor.

Her yerde mahalleden köye dolaşıyor.

İşi bilenler kılıç taksın ..

Hakkari Yüksekova’dan esnaf ziyaretlerini de Twitter’da paylaştı.

Fotoğraflara baktım ..

Bu kadar umutlu ve heyecanlı bakışlarla ilk kez karşılaştım ..

Esnafın gözleri gülüyordu ..

Yıllardır ‘bölgeye’ geliyoruz ..

Bu fotoğraf çok farklıydı ..

O gözler bize terörün arkasının kırıldığını söylüyordu ..

Hemen Soylu Bey’i aradım ..

Bakan telefonu açar açmaz:

“Esnaf ziyaretinizdeki fotoğraf beni çok heyecanlandırdı” dedim.

Ve bu kelime ile röportaj doğal olarak başladı.

Sorduk, Soylu Bey cevapladı ..

Açık ve samimi bir sohbetti ..

Bir yerlerde “Güneydoğu” yerine “bölge” kelimesini bile kullandım, farkında değilim.

Bakan Bey sözünü kesti ve sözünü kesti:

– “Bu kelime PKK’nın kullandığı bir jargondur ..”

Gerçekten …

Dilimiz gül ağacı …

Ne yazık ki Güneydoğu Anadolu’nun yerini bölge kelimesi almıştır.

Görevden alınan Kars Belediye Başkanı ile ilgili görüşmeler sürüyor.

Bazıları buna ‘adaletsizlik’ falan diyor …

Ben de bu konuda soru bırakmadım ..

Ancak gerçekler, yaratılan algıdan çok farklıydı ..

Kars Belediye Başkanı dağdan gelen emirlerle belediyeyi yönetti.

İhaleleri dağın talimatına göre dağıttı.

Kendini yönetmeye çalıştı ..

Detayları röportajımızdan okuyabilirsiniz ..

Önemli bir konu daha var ..

Biliyorsunuz, Bakan Bey zaman zaman ülkedeki teröristlerin sayısını açıklıyor.

Israr etsem de bir numara vermedi.

Yeni sayıyı Ekim ayı sonunda açıklayacaklarını belirtti.

Sonunda 400 civarında teröristin kaldığını söyledi.

Sayın Soylu’nun açıklayacağı numarayı bilmiyorum ..

Ama etkisiz hale getirilip teslim olanlara göre kaba bir hesap yapabiliriz.

Şimdi 300’ün altında olduğunu düşünüyorum.

Bu büyük bir başarı ..

Bu noktalar şehir savaşlarından geldi ..

PKK eridi …

Ve şimdi tükeniyor, tükeniyor …

Nefes nefese kaldı, ölüyor ..

Sözü İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya bırakalım.

TERÖR GÜÇLENDİRİLDİ, GÜNEYDOĞU CANLANDI

Sayın Bakanım, öncelikle genel değerlendirmenizi almak istiyorum ..

Doğu ve Güneydoğu’da PKK terör örgütünün tasfiye süreci devam ederken barış, özgüven, sosyal yaşam, ekonomik yaşam ve geleceğe yönelik umut artmaktadır. Bunların her biri birbiriyle doğru orantılıdır. En önemli konulardan biri eğitim hayatıdır. Çok yüksek bir seviyede devam ediyor. Okulları, üniversiteleri, anaokullarını ve hatta spor eğitimini dahil edebiliriz. Spor branşlarında başarının sürekli artması, Doğu ve Güneydoğu’nun yükselen unsurları arasındadır.

SİRNAK NEDEN VE DOĞRU ÖNEMLİ?

Sanki Hakkâri’ye, Çukurca’ya ve Şırnak’a karşı biraz daha olumlu ayrımcılık yapıyorsunuz. Bunu bunun için istiyorum; Terörün arkasını kırdığı yerler olduğu için mi?

Şırnak ve Hakkari Irak ile sınırımızdır. Yani hem Irak hem de kısmen İran. Terör örgütünün harekat ayağı, Türkiye’deki iki ana yerin en güçlüsüdür. Şırnak ve Hakkari kolay girip çıkabilecekleri bölgelerdir. Sınır olduğu için buradaki yerleşim alanlarına baskı uygulayabilecekleri bir alan. Bu sebeple ister Beytüşşebap ve Şemdinli olsun, ister Hakkari, Şırnak ve Cizre olsun devlet, Cumhurbaşkanımızın politikaları çerçevesinde bu bölgelere uzun süredir ciddi ağırlık veriyor. Dikkat ederseniz Cizre’de bir havalimanı yapıldı, Yüksekova’da bir havalimanı yapıldı, Şırnak ve Hakkari’de üniversitelerimiz var.

SADECE SİLAHLA MÜCADELE Mİ?

Çok ilginç, konumuz terör ama şimdiye kadar hiç silah, asker ya da jandarmadan bahsetmediniz ..

Sürekli “Terörizmle sadece silahla mücadele ediliyor” deniliyor. Hayır. Bunu söylesek, özellikle 21. yüzyılın başından beri terörle mücadelede yaptığımız kavrama haksızlık etmiş oluruz. Bu bölgelerde; Hastaneler, üniversiteler, spor kulüpleri, Türkiye standartlarının en yüksek yolu devletimizi cesaretlendirdi. Bunların hepsi bir araya geldi. Öyleyse terörizmi canlı tutmak ‘ekonomik zorluklar’ ve ‘eğitim’ aygıtı olarak Türkiye Cumhuriyeti’nin büyük bir kısmının ortadan kaldırılması için çalışmakta ve AK Parti hükümeti, Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde uzun süredir yapıyor. Böylelikle bugün binlerce kişinin istihdam edilebileceği fabrikalar açıldı.

MADEN AÇILACAK

Son zamanlarda yeni maden sahalarının ve tekstil fabrikalarının açılacağına dair haberler var.

Nusaybin’de 1.500, Ağrı’da 12.000 kişilik tekstil fabrikası faaliyete geçti. Ayakkabı fabrikaları açıldı. Cizre’de yaklaşık 1.500 kişilik tekstil fabrikalarının altyapısı Silopi’de inşa ediliyor. Hakkari Yüksekova’da yeni maden sahaları açılıyor. Bütün bunlar Türkiye’nin ekonomik gücünü artırıyor, istihdamı artırıyor, bölgenin çekiciliğini artırıyor. Bu bölgeler aynı zamanda din ve kültür turizmi merkezleridir. Burada yüzlerce yıllık tarih ve muhteşem doğal miras var. Geçen hafta Kato Dağı’nın eteklerinde rafting yaptık. Bunlar rüyalardı.

Gözlerinde ışıltı gördüm

Sayın Bakan, 5 yıl önce olanları hatırlamak gerekiyor. Her yer şehir savaşlarıyla yıkıldı ve yakıldı. Oradan bu noktalara ulaşıldı. Şırnak’ta rafting şampiyonası başladı

Şırnak Beytüşşebap’ta ise iyidir. Bisiklet turları, atletizm yarışları, bunların hepsi Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da hayat buldu. Bunların hepsi hayatın normalleşmesine katkıda bulunur. Güneydoğu’da özellikle son zamanlarda gördüğüm en önemli konulardan biri; gençlerin gözündeki ışıltı.

UMUTLAR YEŞİLDİ …

Ben de ona soracaktım. Aynı ışıltı esnafın da gözünde. Bu röportajın ana nedeni buydu. Gülümseyen, parlayan gözler sana ne anlatıyor?

Evet, esnaf ve gençlerin gözünde o ışıltı var. Salgın dönemine rağmen 100’den fazla esnafı ziyaret ettim. Herkesin söylediği, gelecek için umutlarının olduğu. Hiç kimseden olumsuz bir şey duymadım, çok şükür. Bu büyük bir şey. Bu büyük ve önemli bir süreç. Yıllardır Türkiye’nin Recep Tayyip Erdoğan’ın sosyal ve ekonomik politikaları ile altyapı yatırımlarının yönetimi ve sonuçları ortaya koydu. Hayvancılık ve madencilik şu anda yükselişte. Turizm salgından önce çok yüksekti ve salgından sonra yüksek olacak. Hilton oteli Yüksekova’da inşa ediliyor. Aynı zamanda Hakkari’de de büyük bir kayak merkezi oteli inşa ediliyor. Bütün bunlar büyük bir moral. Sadece bir veya iki örnek verdim. Doğu ve Güneydoğu’da her yerde ciddi yatırımlar ve atılımlar yapılıyor.

Türkiye, yoksunluk ve uzun yıllar zorluklara mahkum edilmiş, Doğu ve Güneydoğu’daki kardeşlerimizi doğru stratejiyle oradan çekmeye devam ediyoruz. Bu devam eden bir süreçtir. Türkiye önemli adımlar atıyor. Elbette terörle mücadele devam ediyor ve normalleşmeye büyük fayda sağlıyor.

SEÇİLEN BİLE KURALLAR VAR!

Efendim, Kars Belediye Başkanı’nın görevden alınmasıyla ilgili çok eleştirildiniz. Bir yandan mahkeme süreci devam ediyor .. Adaletsizlik ve hukuksuzluktan bahsedenler var .. Ne diyeceksiniz?

Kars’taki mesele çok açık ve açık. Eşbaşkanlar, tutuklu belediye meclis üyeleri ve yargılaması devam eden kişiler var. Bildiğim kadarıyla 16 tutuklama var. Kars’ta özerkliği andıran bir özyönetim kurma çabası ve adımları var. Öyle bir özyönetim anlayışı var ki, mahkeme de daha doğrusu istihbarat ve güvenliği belirledi ve sonra davanın gidişatından anlıyoruz. Dağın talimatıyla verilen ihaleler ve buna yönelik adımlar var. Yine oradan gelen listelerle işe alınan ve istihdam edilenler var. Terör örgütüyle bağlantılı olanların bu konuda belediye ile sürekli temas halinde oldukları ve aynı zamanda kendilerini mahkemeye çıkarma ve hüküm infazına kadar giden yeni bir anlayış söz konusu. . Devlet tüm bunları görmezden gelemez. Bu, kendi öz yönetimlerini kurma çabasıdır. Bunu açıkça söyleyeyim. Devlet olarak kendi özyönetimlerini kurmalarına izin vermiyoruz. Demokrasi buna da izin vermiyor. Hukuk devleti de buna izin vermiyor.

SEÇİMLE GELDİĞİNİZ KURALLAR VAR

Eleştirilerin çoğu CHP’den geliyor .. ‘Seçimle gidecek’ diyorlar.

Evet, seçildi, ancak bazı kurallar var. Bir kanun var. Biz de seçimle geldik. Hepimiz kanunlara ve kanunlara uymalıyız. Tüm kontrol mekanizmaları bizden. Tüm bunları görmezden gelmek ve kendi öz yönetiminizi kurmak istiyorsanız, tabii ki sonuç alamazsınız. Bunlar tespit edildi ve Kars bu konuda çok önemli bir örnek oldu. Bir belediye başkanının evinden ‘bomba tarifi nasıl yapılır’ çıktı. Diyarbakır Anneleri orada yaşıyor. Diyarbakır Anneleri ne diyor; ‘HDP belediyeleri kiraladı, çocuklarımızı buralardan aldı’.

O zaman HDP’li belediyelerin Doğu ve Güneydoğu’nun normalleşmesini engelleyeceğini söyleyebilir miyiz?

Evet bu doğru. Engeller. Yıllardır izledikleri politikalarla Doğu ve Güneydoğu’yu geride bıraktılar. Şimdi yapılan şey, sebep oldukları kötü izleri silerek Doğu ve Güneydoğu’yu geliştirme çabasıdır.

YURTİÇİ TERÖRİST SAYISI

İçeride kaç terörist kaldı Sayın Bakan?

Teröristlerin sayısına dikkat ederseniz uzun zamandır açıklamadık. 400 civarı diyoruz. İnşallah ekim sonunda bir rakam vereceğiz. İnşallah bir seviye daha düşürürüz. “

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi