Bakan Selçuk: ‘Hem şiddet mağduru hem de çocuğuna katılıyoruz’

Bakan Selçuk: ‘Hem şiddet mağduru hem de çocuğuna katılıyoruz’
10:00 - Haziran 28 2020 Pazar

Bakan Zehra Zümrüt Selçuk, 2019 yılında 5.864 kadının mesleki kurslardan yararlandığını; Ancak bu yıl kurslardan 1.748 kadının yararlandığını belirtti.

Bakanlığın kadın misafirhanelerinde kalan ve meslek dersleri alarak işe giren kadınlar, mutluluklarını mektuplarıyla ifade ettiler. Kadınlar kendi el yazısıyla yazdıkları mektuplarda hayatlarının nasıl değiştiğini açıkladılar:

“Onlarla tanıştığım için şanslıyım”

AT konukevinde kaldığı iki yıllık süre boyunca temizlik, hijyen, örgü, nakış, ilk yardım ve hasta bakım kurslarından yararlandığını belirterek, “Ayrıca eğitimin yanı sıra bir işim de vardı. Konukevi personeli çok iyi insanlar. Onlarla tanıştığım için çok şanslıyım. ”

Üç çocuğuyla şiddetten kaçan ve konukevine sığınan S.İ. “Misafirhanede kaldığım sürece yaşlı bakımı, örgü ve mücevher kursları aldım. Daha sonra konukevinden bir huzurevinde iş buldum. ”S.İ. ayrıca asgari ücretle çalıştığını ve çocuklarıyla birlikte eve gittiğini söyledi.

Konukevinde kalan, kocasının şiddetinden kaçtığını ve konukevine yerleştiğini açıklayan bir başka kadın, “Kırık dişlerimi burada yaptılar. Bana değerli olduğumu hatırlattılar. Örgü ve mücevher kursları aldım. Sonra işe başladım. Tanrı konukevindeki tüm personeli korusun. “Ayaklarımda durmak ve başarılı olmak için büyük çaba sarf ediyorlar.”

“Bu yıl 1.748 kadın kurslardan faydalandı”

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, kadınların kadın misafirhanesine yerleştirilmesi sürecini kolaylaştırmak için İŞKUR, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Halk Eğitim Müdürlükleri, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşları ile işbirliği içinde çalıştı. ve daha fazla şiddet mağdurunun iş ve meslek edinmesini sağlamak. devam ettiklerini söyledi. Misafirhanelerde el sanatları, görsel sanatlar (ahşap dekorasyon, resim, hat sanatı ve dokuma), yemek pişirme, pastacılık, Türk mutfağı, kuaförlük, hasta ve yaşlı bakımı, iş arama becerileri, giyim ve tekstil kurslarının olduğunu hatırlatan Bakan Selçuk, 2019’daki meslek kursları. 5 bin 864 kadın yararlandı; Ancak bu yıl kurslardan 1.748 kadının yararlandığını belirtti.

“Hem şiddet mağduru hem de çocuğunun yanındayız”

Bakan Zehra Zümrüt Selçuk, eşlik eden çocuğunun yanı sıra şiddet mağduru kadınların da güçlenmesine yardımcı olduklarını belirterek, “Kadın misafirhanesinde kalan kadınların barınma sürecinde; Temel yaşam becerileri, özgüven, stres yönetimi, problem çözme gibi eğitimlerle destek veriyoruz. Ayrıca, Kadın Konuk Hizmetleri Standartları Kılavuzu uyarınca; Şiddet mağdurunun becerilerini dikkate alarak; iş arama, cv hazırlama, iletişim becerileri, para yönetimi vb. eğitimlerle destekliyoruz. ”

145 kadın konukevi 3 bin 482 kapasiteyle hizmet veriyor

Türkiye genelinde; 2 bin 717 kapasiteli 81 ilde 110 kadın konukeviyle toplam 3 bin 145 kadın konukevi, 703 kapasiteli 11 ilde 32 kadın konukevi, Göç İdaresi Genel Müdürlüğüne bağlı 2 kadın konukevi ve 42 kapasite, sivil toplum kuruluşuna bağlı 1 kadın konukevi ve 20 kapasite 482 kapasiteyle hizmet vermektedir. Kadın konukevlerinden onlara eşlik eden kadın ve çocuklar için; Barınma, psiko-sosyal destek, yasal destek, tıbbi destek, ekonomik destek, profesyonel destek, eğitim desteği, kreş, rehberlik ve rehberlik gibi alanlarda hizmet sunmanın yanı sıra, becerilerini geliştirerek kadınların güçlendirilmesini ve yerleştirilmesini sağlamak için çocuklarını yönlendirerek veya ilgili kurumlara yönlendirerek. çeşitli profesyonel danışmanlık faaliyetleri de yürütülmektedir.

Hülya Keklik

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi