Bakan Pekcan’dan destek desteği açıklaması

Bakan Pekcan’dan destek desteği açıklaması
14:00 - Temmuz 10 2020 Cuma

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Kooperatifler Destek Programı (KOOP-DES) tanıtım toplantısına katıldı ve video konferans yöntemiyle toplantıya katılan çeşitli illerden kooperatiflerle bir araya geldi.

Video konferans yöntemiyle KOOP-DES tanıtım toplantısına katılan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, kadın kooperatiflerine hitap etti ve “Bil, burada bir bakanlığın var. Her zaman kadın kooperatifleri, kadın girişimcilerle birlikteyiz ve olmaya da devam edeceğiz. Amacımız kadınların ekonomik hayata, birliğe, iktidar birliğine entegrasyonu. Burada kadınlarımızın nasıl bir araya geldiklerini ve bir dayanışma ruhu gösterdiklerini gördük. Dahası; Kadınların tek başına cesaret edemedikleri yerel, yerinde, doğal, ekolojik, çevreye duyarlı ve girişimci girişimleri bir araya getirerek hem kendi ekonomik refahlarını hem de sosyal refahlarını sağlayacak kadar güçlüdürler. İl Ticaret Müdürlerimize kadınlarımızı bu konuda daha fazla teşvik etmeleri talimatını verdik. Bundan sonra kadın kooperatiflerimizle daha sık buluşacaklar. Umarım desteğimizle daha fazla yanınızdayız. Zaten sadece kadınlarımızın üretimine yönelik değil, hem Türkiye’de hem de tüm dünyaya ulaşmak için genel çalışmalar yapılıyor. Bakanlık olarak e-ticaret, dış ticaret ve girişimcilik eğitimleri veriyoruz. Pandemi döneminde bu çalışmaları sanal ortamlara taşıdık. Bunlardan faydalanmanı istiyorum. Burada size hitap eden birçok destek var. ”

“Yaklaşık 300 kadın kooperatifimiz var”

Pekcan, toplantının amacının kadın kooperatiflerine verilecek destekle ilgili olduğunu belirtti. “Kadın kooperatiflerimiz güçlendiğinde; E-ticaret ve ihracata başladıklarında çok iyi desteğe sahibiz. E-ticaret alanında Bakanlık, e-ticaret sitelerine kaydolduklarında yüzde 80’e kadar toplanmaktadır. Bu desteği 2 yıl boyunca sürdürüyoruz. Yaklaşık 300 kadın kooperatifimiz var. Güçlendirme ve daha geniş hizmet konularında çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerine baktığımızda, kooperatiflerin bu ülkelerin ekonomilerine nasıl katkıda bulunduğunu görüyoruz. Kooperatifler, yerel kaynakları en iyi şekilde kullananlardır. Birlik ve birlikle bir araya gelerek dayanışma ruhumuzu göstermeliyiz. ”

“Devletin kaynaklarını en doğru ve etkili bir şekilde yönlendirmek için birlikte çalışacağız”

Türkiye, Pekcan’ın tarihi zenginliğinin birçok parçasının “Bunlar üretim, ticaret, ekonomi onu nasıl kazanabileceğimize odaklanacak. Ülkemizde kooperatiflerin gelişimi için adımlar atacağız. Yerel potansiyellerin tarımsal ürünler, el sanatları ve turizm faaliyetlerinde çok verimlidir.Üretim ve istihdama katkı sağlayan proje maliyetlerinin bir kısmını hibe biçiminde karşılayarak kooperatiflerimizin sermayesine katkıda bulunmayı amaçlıyoruz KOOP-DES programının amacı kooperatiflerimize ve üst kuruluşlarına yetersiz kaynaklarla finansal desteğe katkıda bulunmak, yeni alanlarda girişimci ve ihracatçı olmayı teşvik etmek, bireysel tasarrufları kooperatiflere yönlendirmek, devletin kaynaklarını en doğru ve etkili bir şekilde, aynı zamanda yer alan sonuç odaklı projeleri de destekleyeceğiz ”dedi.

“Kadının güçlendirilmesine öncelik veriyoruz”

Pekcan, ilk aşamada kadınların oluşturduğu kooperatiflere yardımcı olacağını belirterek, 15 Temmuz itibarıyla 81 ilde İl Ticaret Müdürlüklerinin projeleri değerlendirerek destekleri açıklamaya başlayacağını söyledi. Pekcan, “Kadın emeği, kadınların üretimi ve etkinliği olan kadınların oluşturduğu kooperatifleri desteklemeyi amaçlıyoruz. Sonra tüm kooperatiflerimize geleceğiz. Burada kadınların güçlendirilmesine öncelik veriyoruz. Makine ve ekipman alımlarında destek sağlamayı planlıyoruz. Yaşlı ve engelli bakım merkezlerini, çocuk kulüplerini, kreş ve gündüz bakım merkezlerini, yazılım kooperatiflerini, halı kooperatiflerini, arıcılığı, balıkçılığı, okul hizmetlerini desteklemek istiyoruz. Belki de kadın sürücülerimiz çocuklarımıza okul hizmetlerine en iyi ilgiyi gösterebilirler. Yeni projelerle gelen herkesi mümkün olduğunca desteklemeye çalışacağız. Ayrıca sergileri ve adil katılımı destekleyeceğiz ve orada nitelikli projelerde çalışacak nitelikli personele istihdam desteği sağlamayı planlıyoruz. Bu desteklerde kalkınma öncelikli alanlarda yüzde 75’e kadar, diğer bölgelerde yüzde 50’ye kadar ve öncelikli olarak 150 bin TL’ye hibe desteği sağlayacağız. Buradaki projeler son derece önemlidir. Bize getirilecek projeler İl Ticaret Müdürlüğümüzde 15 Temmuz itibarıyla değerlendirilecek ve destekleri açıklamaya başlayacaktır. Projelere büyük önem veriyoruz ve bunların artmasını bekliyoruz. ”

Emin Kuvat – Cem Geçim

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi