Bakan Pakdemirli: & quot; Küçük aile işletmelerine yem desteği sağlayacağız ”

Bakan Pakdemirli: & quot; Küçük aile işletmelerine yem desteği sağlayacağız ”
17:00 - Temmuz 16 2020 Perşembe

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, video konferans yöntemi ile çiftçilerle bir araya geldi. Lansmanından bu yana Dijital Tarım Pazarına (DİTAP) 25 binden fazla çiftçinin başvurduğunu belirten Bakan Pakdemirli, “100 milyon lirayı ciroyu aştık. Yine Mayıs ayında başka bir değerli kampanya başlattık. Bu sosyal projede gıda kayıplarını ve israfını önlemeye başladı. ” Gıda kayıplarına ve israfa karşı sosyal bir savaşımız var. FAO ile birlikte yürüttüğümüz bu kampanya ile halkımızın desteğiyle gıda kayıplarını ve israfı azaltmada büyük ilerleme kaydedeceğimize inanıyoruz. Gıdanın yaklaşık yüzde 2’sini, 10 milyar lirayı boşa harcamazsak, 25 milyar liranın ekonomimize katkıda bulunacağını bilmek bile, bunu yüzde 5 oranında yapmayı başarırsak, sorunun boyutunu anlamak çok önemlidir. ”

Pandemi sürecinde çiftçi kayıt sistemi başvuruları için son tarihin 1 Eylül’e kadar uzatıldığını belirten Pakdemirli, çiftçileri TARSİM sigortaları almaya çağırdı. Bakan Pakdemirli, “TARSİM hibe olarak poliçe miktarının% 50’sini sağlıyor. Bu hibe oranı kuraklık sigortası sigortasında yüzde 60’a, açık alanlarda yetiştirilen meyvelerde don riski için yüzde 67’ye yükseliyor. Tarım odalarımızın sigortalı üretici sayısını artırma çabaları TARSİM’in yayılması için çok faydalı olacak ve bu yıl TARSİM’de yaşanan aşırı ısı felaketini de kapsayacak şekilde çalışmalara başladık. Daha sonra valilikler aracılığıyla Başkanlık İdari İşler Müdürlüğünden İl Acil Destek Yardımı istenecektir.Ayrıca, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi uyarınca meydana gelen doğal afetlerden etkilenen çiftçilerimiz de “açıklayacaktır.”

“Ulusal Elektrikli Traktör Prototipinin Üretimi ve Geliştirilmesi” projesinin tamamlandığını ve seri üretime hazır olduğunu hatırlatan Pakdemirli, 25’i buğday, 7 meyve ve bir sebze çeşidi olmak üzere toplam 79 çeşitle tescil edildi. Milyon tonluk sertifikalı tohumun 506 bin tonu (yüzde 44) sadece enstitülerimiz tarafından üretilen yüzde 100 yerli ve ulusal tohumdan elde edilmiştir. Yerel tohumları üretime getirmek için Ata Tohum projesini başlattık. Bu projede toplam 33 tarla bitkisi ve 24 sebze türü 57 çeşit çalışma yürütüyoruz “dedi.

“Bu yıl küçük aile işletmelerine yem desteği sağlayacağız”

Bu yıl kaliteli süt üretimini teşvik etmek amacıyla pilot olarak belirlenen Aksaray, Burdur ve Çanakkale illerinin 2 yıl sonra “sınıflandırılmış çiğ süt desteği” kapsamına alınacağı müjdesini veren Pakdemirli, sütünüzün kalitesine göre ek destek primi ödeyin. Süt üreticimizi ve yetiştiricimizi korumak için bu yıl küçük aile işletmelerine yem desteği sağlayacağız. 20 sağım dişi sığırları olan işletmeler için hayvan başına 65 lira, 20 erkek süt sığırı ve 65 olan işletmeler için hayvan başına 65 lira keçi yetiştiriciliği için lira. Kişi başına 6,5 lira yem desteği sağlayacağız “dedi.

“Kurban niteliğine sahip yaklaşık 3.6 milyon küçükbaş hayvan ve 1.2 milyon büyükbaş hayvanımız var”

Kurban Bayramı sırasında vatandaşların dini görevlerinin yerine getirilmesinde sorun olmayacağını da ekleyen Pakdemirli, “Bu yıl kurban niteliğine sahip yaklaşık 3.6 milyon küçük sığır ve 1.2 milyon büyükbaş hayvanımız var. Bakanlık olarak Kurban Bayramı için teknik, hijyenik Bu bağlamda, kurban satış ve kesim alanlarında alınması gereken önlemleri belirledik. ‘HaySag’ mobil uygulamasına ek olarak ‘TÜRKVET’ mobil uygulamasını da başlattık. Irk, cinsiyet, aşı ve doğum tarihlerini sorgulayabilirler. Vatandaşlarımız için sosyal mesafe kurallarına uyarak hayvan kurban alımlarını son güne bırakmamak önemlidir “dedi.

“Önce hayat, sonra hayat dedik”

Patates ve soğan ihracatının önünü açtıklarını belirten Pakdemirli şunları söyledi:

“Bu amaçla hasat dönemi dışında üreticimize verilen zarar. Tankı kazananlara patates ve soğanla ilgili tedbirler almak zorunda kaldık. Ancak patates ve soğan hasat mevsimiyle birlikte ihracatın yolunu açtık. Limon da bir örnek olarak limon kalmadım İhracatın önü Türkiye olsaydı İthalat yapıyoruz İthalat yapmak zorunda kaldık, ithal etsek bile ithal edebileceğimiz bir ülke yok. Canan “. Dünyanın yaptığı önlemleri aldık. Sezon Eylül ayında başlıyor. Üreticilerin korunması ve tüketicilerin korunması ilkemizden vazgeçmeyeceğiz. Bir devlette kalacağımızı söylemek isterim. ”

Hülya Keklik – Emre Yüzügüldü

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi