Bakan Pakdemirli: ‘Orman yangınları kontrol altında’

Bakan Pakdemirli: ‘Orman yangınları kontrol altında’
21:00 - Temmuz 26 2020 Pazar

Yangın söndürme çalışmalarını havadan inceleyen Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Gelibolu Yarımadası’ndaki Kilye Koyu’ndaki Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Bölge Müdürlüğü İdari binasında bilgi aldıktan sonra açıklama yaptı. Bakan Pakdemirli, 12 bölgede “Isparta’da, İzmir’de 1, Maraş’ta 1, Kastamonu’da 1, Elazığ’da 2, Kütahya’da 1 ve Çanakkale’de 5,” dedi. Tarımsal ateşle mücadelemiz devam etti. Geçen hafta çıkan yangınlar hakkında genel bilgi verirsek, 136 orman yangınıyla karşılaştık.

Ayrıca, 128 kırsal yangına bir orman organizasyonu olarak müdahale ettik. İHA’ları ilk kez kullanıyoruz. İHA kullanımı nedeniyle, geçen hafta 62 yangın tespitinde 62 İHA’dan da yararlandık. Deneme olarak başladığımız bu yıl İHA’lardan ciddi ve iyi sonuçlar aldık. ”

“Yangınların yüzde 90’ı insan hatası”

Bakan Pademirli yaptığı açıklamada, “Çanakkale bölgesindeki yangınlara tekrar gelirsek, 2 uçak, 10 helikopter, 57 plotter, 5 dozer, 230 personel ile yangınlara müdahale edildi. Tabii ki, aynı anda birçok yerde yangın nedeniyle hepimizi endişelendirdi. Hem ben, hem Genel Müdürümüz hem de ormancılık organizasyonunun kıdemli personeli bölgeye hızla geldi. Yangınlar hakkında tek tek bilgi vereceğim. Lapseki-Adatepe’de 14.30’da çıkan yangının ilk müdahalesi 14.42’de oldu ve 1.2 hektar kaybettik. Ateşimizin kontrol altında ve anız nedeniyle ortaya çıktığı görülmüştür.

İlk yangını Eceabat merkezinde 15.01’de aldık. 15.10’da bu yangına müdahale edildi. Toplam 5 hektar eksik görünüyor. Bu yangında 3 hektar tarım arazisi ve 2 hektar orman kontrol altında. Ne yazık ki, bu, balya makinesinin ateşimize attığı kıvılcımdan çıkan bir ateştir. Kemel merkez köyünde 15.02’de gerçekleşen ve ilk bildirimi alan ve 5 dakika içinde müdahale edilen bu yangında 1 dekarın altındaki bir alan yakıldı. Ne kadar erken müdahale ederseniz, sonuç almak o kadar hızlı olur. Ne yazık ki, bu yangımızdaki anızdan kaynaklanan bir yangın.

Yine, Orta Yukariokcular köyünde çıkan yangın, balya makinesinden çıkan ateşimizin 15.02’de bildirilmesinin benzer nedeninin sebebiydi. İlk müdahaleyi 15.12’de yaptık ve toplamda yaklaşık 2 hektarlık bir kaybımız var. Bu tamamen kontrol altında.

Bu arada bu yangınlar devam ederken, Edirne’nin Keşan ilçesinde de bir yangın uyarısı aldık. Bu yangının çıkmasının sebebi, bir aracın yanması nedeniyle ormana sıçrayan bir ateştir. İlk uyarı 15.05’te bu yangına geldi. İlk müdahale 15.17’de gerçekleştirildi. Yangından 0,5 hektar kaybettik ve bu yangında kontrol altında olan bir yangın. Bütün yangınlar şu an itibariyle kontrol altında olduklarını söyleyebilirim. Hepsi soğutma faaliyetlerine devam ediyor.

Burada bahsettiğim gibi, anızdan, balya makinesinden, farklı yangınlarda araçtan atılan bir sigaradan mı, yoksa dikkatsizliğin nedeni mangaldan mı, mangaldan yangından mı kaynaklanıyor olabilir.

Her zaman yangınların nedenini söyleriz. Yüzde 90 insan hatası diyoruz. Bu son derece önemlidir, yangın konusunda çok dikkatli olmalıyız. ALO 177 son derece önemlidir. Vatandaşlarımızın bu yangınları bildirmesi son derece önemlidir. Bakın, en son teknolojileri kullanıyoruz. İHA’ları kullanıyoruz, ancak vatandaşlarımızdan gelen yangın raporları bir İHA kadar etkilidir, bu yüzden vatandaşlarımızın ALO 177 aracılığıyla gördükleri yangınları bildirmeleri yararlıdır. Tekrar geldi, çabuk iyileşti. ”

Çanakkale Orman Bölge Müdürü Talat Göktepe 1994 yılında şehit edildi

1994 yılında Orman Bölge Müdürü Talat Göktepe’nin ölüm yıldönümünden bir gün sonra çıkan yangınlara dikkat çeken Pakdemirli, “Bu bölgede 1994 yılında Talat Göktepe bölge müdüründeki kardeşimizi kaybettik. Dün ölüm yıldönümüydü. Bugün yine yangın vesilesiyle buradayız.

Ordu ve polisin ardından en çok şehit veren kurum Ormancılık Örgütü. Bu anlamda yangınlara tekrar dikkat çekmek istiyorum. Çünkü bunların mücadelesinde sadece zaman, para değil şehitleri de harcıyoruz. İzmir Bayındır’da yakın zamanda 2 şehitimiz ve 2 yaralanmamız oldu. Ne yazık ki bugün kardeşimiz Sedat Sagun’u kaybettik. Sağın merhametini aldı. Bugün, bu bölgede çıkan yangınlarda 3 yaralı var. Yaralıların durumu iyi. Bu arkadaşlar uçaktan atılan sulardan seken taşlar yüzünden yaralandı. Genel durumları son derece iyidir. Kontrol amacıyla hastanede tutuluyorlar. ”

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pademirli’ye Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Çanakkale Orman Bölge Müdürü Enver Demirci ve Tarihsel Alan Başkanı İsmail Kaşdemir eşlik etti.

Utku Yaşar Cüce

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi