Bakan Kurumdan İzmir’deki okullarla ilgili açıklama!

Bakan Kurumdan İzmir’deki okullarla ilgili açıklama!
13:00 - Kasım 7 2020 Cumartesi

Bakan Kurum, 12 binanın yıkım sürecinin tamamlandığını belirterek, ” Batıkların bulunduğu 4 mahallede hasar tespitleri tamamlandı. “857 okuldan 5’inin ağır hasar gördüğünü ve 18’inin orta derecede hasar gördüğünü tespit ettik.” Öğrenciler eğitimlerine mahallelerdeki okullarda devam edecek.

Depremin üzerinden 8 gün geçtiğini ifade eden Bakan, “Afad İzmir İl Müdürlüğümüzde 8 gündür şeffaf, katılımcı ve sürdürülebilir bir kriz yönetimini başarıyla yürütüyoruz. Bakanlarımız, bakan yardımcılarımız, yardımcılarımız, büyükşehir belediye başkanlarımız, belediye başkanlarımız, diyanet başkanlığımız, Afad’ımız, UMKE, Kızılay, sivil toplum kuruluşlarımız ve meslektaşlarımızla uyum içinde çalışıyoruz. İstisnasız tüm kurumlarımız ve belediyelerimiz, gönül ve canla sahada kararlı bir çaba göstermektedir. Hasar tespit çalışmalarımızda çadırlarımızda; Esnaf, muhtar ve vatandaşlarımızla beraberiz. ”

Riskli binalarda yaşayan vatandaşların taşınma süreçlerinin başladığını belirten Kurum, “Vatandaşlarımızın valiliğimizin koordinasyonunda hareket etmesine yardımcı oluyoruz. Yine dün gün içinde enkaz alanlarını inceledik. Vatandaşlarımızla bir araya geldik. Görüş ve taleplerini aldık. Aynı şekilde bugün de sahadaki çalışmalarımıza devam edeceğiz. Şu anda sahada 7.127 personelimiz 1.275 araçla enkaz kaldırma, hasar tespit, yardım teslimi, sağlık hizmetleri, konaklama, teknik destek ve ikmal faaliyetleri kapsamında titizlikle çalışmalarını sürdürmektedir. 31 yaralı vatandaşımızın tedavisi halen devam ediyor. İnşallah kısa sürede bu kardeşlerimizi hastaneden taburcu ederiz. Yaralılarımıza Allah’tan acil şifalar diliyorum. Bu süreçte bir yandan COVID salgınıyla mücadele eden, diğer yandan kardeşlerimizin yaralarını iyileştiren sağlık uzmanlarımıza teşekkür ediyorum.

‘857 okulumuzdan 5’inin ağır hasar gördüğünü ve 18’inin orta derecede hasar gördüğünü tespit ettik’

Enkazların olduğu 4 mahallede tespitlerin tamamlandığını vurgulayan Kurum, “Bugün tüm Bayraklı’da, İzmir genelinde hasar tespitlerini önümüzdeki hafta Salı gününe kadar tamamlayacağız. Bugün itibarıyla hasarımızı tamamladık. 61 bin 735 binada 348 bin 297 bağımsız bölümde değerlendirme çalışmaları 309 çökmüş bina ve 4 bin 425 bağımsız bölüm tespit ettik. 3 bin 152 az hasarlı 371 orta hasarlı binamız var.Dün Milli Eğitim Bakanımız İzmir’de okullara bir hafta daha ara verildi.Şimdiye kadar İzmir’de depremden etkilenen ilçelerimizdeki 857 okulumuzdan 5’inin ağır hasar gördüğünü, 18’inin ise orta düzeyde hasar gördüğünü tespit ettik. Konak, Bornova, Seferihisar, Bayraklı ve Buca ilçelerinde muhtarların önüne kurduğumuz koordinasyon çadırlarından. 3 bin 370 başvurudan. ru aldık. Gelen talepleri hızlı bir şekilde karşılıyoruz. Vatandaşlarımız tespitlerimiz doğrultusunda hasartespit.csb.gov.tr web sitesinden yapıları hakkında bilgi alabilirler. Şimdilik binaları daha az hasarlı ve hasarsız olan vatandaşlar evlerine girebiliyor. Orta derecede hasarlı binalara takviye yapılarak girilebilir. Ağır hasarlı binalarımızın tahliye süreçleri, kaymakamlık, muhtar ve güvenlik güçlerimizin yardım ve desteği ile devam etmektedir.

“ İlk 2 yıl ödemesiz 18 yılda ödeyecek ”

İlk etapta 5 bin konutluk proje yaptıklarını belirten Kurum, “Gerekirse bu sayıyı artıracağız. Şehir Hastanemizin hemen yanında bulunan 1 milyon 300 bin metrekare rezerv alanımıza örnek şehircilik anlayışıyla 3 bin konut inşa etmeyi planlıyoruz. İzmir’e zemin artı 4-5 katı aşmayan, bölgenin mimarisine uygun, yeşil alanları ve sosyal donatıları ile çok güzel bir yaşam alanı getireceğiz. Kalan 2 bin konutu da yerinde inşa edeceğiz. Yeni konutlarımızı özellikle 17 bina yıkılmış alanlara inşa edeceğiz. Vatandaşlarımızın merak ettiği bir soruyu da cevaplamak istiyorum. AFAD’ın İzmir’de yıkılan ve ağır hasarlı binalar için hak sahibi olarak belirlediği vatandaşlarımız, şantiyede veya rezerv inşaat alanında inşa edilecek yeni konutlar alacak. Site üzerine yapılacak yeni konutlar zemin + 5 katı geçmeyecek ve 2 + 1 şeklinde olacak. 3 + 1 isteyenler rezerv yapı alanındaki konutlardan satın alabilecek.

AFAD’dan uygun olanlar için yeni konut maliyeti hesaplanacak. Maliyetlerde % 40 – % 50 azalma olacaktır. Vatandaşlarımız bedeli ilk 2 yıl ödemesiz 18 yılda ödeyecek. Ödemeler faizsiz olacak ve eşit taksitlerle geri ödenecektir. Yine hasar tespit çalışmalarına göre orta hasarlı ve riskli binalarda yaşayanlar, kentsel dönüşüm uygulamalarına göre bunlara yakın yerlerde konutlardan site içi veya rezerv yapı alanında konut sahibi olabilecekler. ödeme koşulları.

Orta hasarlı binalar için kiracı ise 3 bin lira, ev sahibine 5 bin lira vereceğiz. ”

Depremle mücadelede birlik içinde hareket etmeleri gerektiğini belirten Kurum, “Tüm riskli konutları dönüştürmek için birlikte adımlar atmalıyız. İrtibat bürolarımızı açtık. Vatandaşlarımız kira yardımı başvurusu yapmaya başladı. Önümüzdeki hafta kira ödemeye başlıyoruz. Yine vatandaşlarımız İzmir Valiliği internet sitesinden binalarının durumunu öğrenebilir, mülk, kira ve taşınma yardımı başvurularını yapabilirler. Yardımlar kapsamında; AFAD ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfımız aracılığıyla vatandaşlarımıza yaklaşık 14 milyon lira yardım yapıldı. İşte bunu ifade etmek istiyorum. Orta hasarlı binalar için kiracıya 3 bin lira, ev sahibine 5 bin lira vereceğiz. Yine esnafımıza anonim şirketi olmamak kaydıyla kira yardımı yapıyoruz.

Bayraklı’da 1.000, Bornova’da 312 konteyner kapasiteli geçici barınak alanlarımızda inşaat çalışmalarımıza hızla devam ediyoruz. Konaklama ihtiyacının karşılanması için; 2 bin 807 çadırımızı kurduk. 944 çadırımız boş. Şu anda 6 bin 408 vatandaş çadırlarda kalıyor. Kızılay koordinatörlüğünde belediyelerimiz ve STK’larımız toplam 40 dağıtım noktasında; 96 personel, 383 gönüllü ve 42 araç, beslenme ihtiyaçlarını karşılamak için her öğünde 427 bin kişiye hizmet vermeye devam ediyor. İl Sağlık Müdürlüğümüz 4 çadır kampüste poliklinik hizmet çadırı kurmuştur. Acil müdahale birimlerinde poliklinik hizmetleri vermektedir. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Kızılay, İl Müftüsü; Çocuklarımız, gençlerimiz ve yetişkinlerimize yönelik psikososyal destek faaliyetleri yürütürler. Çocuklarımızı bu süreçten etkilememek için portatif oyun alanları kurduk. Bebeklerimiz orada eğleniyor. Yine Destek kapsamında ekiplerimiz bugün itibariyle 30 bin çocuğumuz ve yetişkimiz ile görüşmeler gerçekleştirdi. ”

Hakan Gönül – Abdullah Cibir

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi