Bakan Kurum açıkladı: “Yılda 300 bin konutu dönüştüreceğiz.”

Bakan Kurum açıkladı: “Yılda 300 bin konutu dönüştüreceğiz.”
19:37 - Şubat 27 2019 Çarşamba

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum kentsel dönüşüm çalışmaları ile yılda 300 bin konutun dönüşüm işleminin tamamlanacağını söyledi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum yaptığı açıklamada, “Ülkemizde, 6.7 milyon yapı stoku sağlıksız. İnşallah kentsel dönüşüm çalışmaları yılda 300 bin konutu dönüştüreceğiz. 5 yılda 1 milyon 500 bin konutu tamamlamış olacağız. Şayet buraları dönüştürmezsek ve bir deprem yaşarsak, en sevdiklerimizi kaybederiz. Ülkemizi depreme karşı hazırlayacağız. Aksi takdirde depremin yıkıcı sonuçları ile karşı karşıya kalırız” dedi.

Bakan Murat Kurum, önce Sivas valiliğini ardından da Sivas Belediyesi’ni ziyaret etti. Sivas Belediyesi’nde Başkan SAMİ Aydın ile görüşerek bilgi alan Bakan Kurum bu ziyaretin ardından da Atatürk Caddesi’de bulunan esnaf ile sohbet etti. Esnafla görüşmelerinin ardından Bakan Kurum Sivas’ta Toplu Konut İdaresi tarafından (TOKİ) yaptırılan 843 konutun anahtar teslim törenine katıldı. Fidan Yazıcıoğlu Kültür Merkezinde düzenlenen tören saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum törende yaptığı konuşmada, “Ne zaman sağlam ve güvenli konut inşa etsek, ne zaman içimiz rahat etse aklımıza deprem geliyor. Ülkemizin yaşadığı acılar geliyor. Bu ülke deprem felaketinden çok çekti. Topraklarımızın yüzde 66’sı deprem bölgesinde yer alıyor. Türkiye’de bir asırda büyüklüğü 6 ve üzerinde gerçekleşen deprem 56 deprem meydana geldi bu depremlerde 82 bin canımızı kaybettik. 17 Ağustos’ta meydana gelen 7,8 büyüklüğündeki depremde 17 bin 500 kişi hayatını kaybederken 185 bin konut, 42 bin iş yeri hasar gördü. Yaklaşık 16 milyon insanımız, vatandaşımız depremden doğrudan ve dolaylı bir şekilde etkilendi. Bunu bilerek hareket etmeli bunu bilerek tedbir almalıyız” dedi.

Bakan Kurum ülkemizin deprem bakımından riskli bölgelerini belirterek, Erzincan’dan başlayıp Marmara Bölgesi’ne kadar uzanan çok büyük ve tehlikeli bir fay hattının bulunduğunu ifade etti.

“Depreme karşı ülkemizi hazırlamaya çalışıyoruz”

Kentsel dönüşümün deprem konusunda hayati bir önem taşıdığını ve mutlaka gerçekleştirilmesi gerektiğini ifade eden Bakan Kurum, “Cumhurbaşkanımız 2012 yılında büyük bir ufuk örneği ortaya koyarak Kentsel Dönüşüm çalışmasını bizzat başlattılar. Biz de gecemizi gündüzümüze katarak depreme karşı ülkemizi hazırlamaya çalışıyoruz. Ülkemizde, 6.7 milyon yapı stoğu sağlıksız. İnşallah Kentsel Dönüşüm çalışmaları yılda 300 bin konutu dönüştüreceğiz. 5 yılda 1 milyon 500 bin konutu tamamlamış olacağız. Şayet buraları dönüştürmezsek ve bir deprem yaşarsak, en sevdiklerimizi kaybederiz. Ülkemizi depreme karşı hazırlayacağız. Aksi takdirde depremin yıkıcı sonuçları ile karşı karşıya kalırız. Rabbim bir daha bu ülkeye deprem acısını yaşatmasın” şeklinde ifade etti.

TOKİ anahtar töreni sırasında konuşma yapan TOKİ Başkanı Ömer Bulut yapılan konutlar ve Sivas’taki çalışmaları hakkında bilgi verdi. Yapılan konuşmanın ardından Bakan Kurum tarafından konut sahiplerine anahtarları verildi.

TOKİ anahtar törenine AK Parti Sivas milletvekilleri İsmet Yılmaz, Semiha Ekinci, Sivas Valisi Salih Ayhan, Belediye Başkanı Sami Aydın yanında diğer il protokolü üyeleri ve konut hak sahibi vatandaşlar katıldı.