Bakan Koca’nın sürekli uyarıda bulunduğu Mersin’de sokaklar tıkalı

Bakan Koca’nın sürekli uyarıda bulunduğu Mersin’de sokaklar tıkalı
11:00 - Aralık 10 2020 Perşembe

Mart ayından itibaren Corona virüsü salgını Türkiye’de en az Mersin’in ilk üç ayında vaka görülen büyükşehirde gösterilen örnekte görülmeye başlandı, son günlerde ölümcül vaka sayısında hem hızlı hem de kitlesel artış gündemde yükseliyor koroya bağlı olarak vaka. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın son açıklamasında Mersin’de riskin devam ettiği, yatak doluluk oranının yüzde 58,1’e, yoğun bakım doluluk oranının yüzde 77,5’e, solunum cihazı doluluk oranının ise yüzde 39,4’e yükseldiği uyarısında bulundu. Önlemlere ve sıkı kontrollere rağmen artış henüz önlenemedi. Şehrin ana caddelerini dolduran Mersinliler maske kuralına uyarak mecburi olmadıkça evi terk etmeme kuralını çiğniyor.

“Kurallara çok dikkat ettiğimiz söylenemez. Dışarı çıkmamalısın “

Mersin, son günlerde olumlu vakaların en çok arttığı iller arasında ilk sıralarda yer alsa da güneşli ve ılık havalardan yararlanan vatandaşlar kendilerini sokaklara atıyor. İşleriyle ilgilenmek için dışarı çıktıklarını belirten Mersinliler, şehirde gözle görülür bir artış olduğunu ve çevrede pek çok kişinin virüse yakalandığını ifade ediyor. Kendi işleri olduğu için dışarı çıktıklarını söyleyen vatandaşlar sorumluluğu şehirde yaşayan diğer insanlara yüklüyor.

İHA muhabirine konuşan vatandaşların bir kısmı herkesin maske taktığını ve kurallara uyduğunu söylerken, bazıları “Kurallara çok dikkat ettiğimiz söylenemez. Dışarı çıkmamalıyız ama ayrılmadan önce maalesef mümkün değil ”dedi.

Mersinli, vakaların artmasının bilinçsizlikten kaynaklandığını ve ihtiyaç olmadığında insanların dışarı çıktığını vurgulayarak, “İnsanların biraz daha bilinçli olması ve kurallara uyması gerekiyor. “Zorunluluk yüzünden istifa ettim çünkü bu benim işimdi.”

Genç bir öğrenci vakaların artmasının en büyük nedenlerinden birinin maske kuralına uyulmaması olduğunu iddia ederek, “Baktığımızda bin kişiden 99’unun maskesi var, kalan 991’inin maskesi yok. Bu da bize maliyeti. Öğrenciyim, 6 aydır evde kalıyorum, hiçbir şekilde temasım yok ama babamın işleriyle ilgilenmek için dışarı çıkmam gerekiyor. Dışarı çıktığımızda sosyal mesafeye uyuyoruz ama insanlarımız uymuyor. Maske takmamanın bir numara olduğunu düşünüyorlar. Maskenin kulaklarını incittiğini söylediler. Bunun için bir aparat çıktı, bu aparatı da alıp süs olarak, kolye olarak takıyorlar. Allah bizim sonumuzu korusun ”.

Vali Su, vatandaşları ev ziyaretleri konusunda uyardı

Öte yandan Mersin Valisi Ali İhsan Su bir kez daha tarlalara giderek vakalarda artışın devam ettiği ili inceledi. Vali Su, denetimler sırasında yaptığı açıklamada özellikle ev ziyaretlerine dikkat çekerek, “Kontrol etmekte zorlandığımız ve yapamadığımız ev gezileri var. Vatandaşlarımızdan talebimiz ev ziyaretlerini, misafir kabullerini ve misafir başvuru ve taleplerini ertelemektir. Umarım pandemi sonrası ev ziyaretleri ve misafir kabulü için böyle bir uygulamayı benimsememiz gerekir. Bu salgını ancak maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyarak ve özellikle bu saatte ev ziyaretlerini geciktirerek aşabiliriz. Bu çağrıyı yine vatandaşlarımıza yapıyorum ”dedi.

Kıymet Gökçe-Koray Ünlü

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi