Bakan Koca Yerli Aşı Ortak Çalışma Grubu Toplantısına başkanlık etti

Bakan Koca Yerli Aşı Ortak Çalışma Grubu Toplantısına başkanlık etti
21:12 - Ekim 13 2020 Salı

Yerli Aşı Ortak Çalışma Grubu’nun ilk toplantısına Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlık etti. Türkiye’de aşı bilim adamlarının çalışmalarını yürüten Covidien-19’a karşı düzenlenen toplantı, Türkiye Sağlık İdaresi Enstitüleri (TÜSEB) Başkanı Prof.Dr.Erhan Akdoğan, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof.Dr.Hasan Mandal ve bakanlık yetkilileri katıldı.

Sağlık Bakanı Koca, toplantının açılış konuşmasına “Bu odada Türkiye’nin umudu” diye başladı. Covidien-19’un Türkiye’deki 14 farklı merkezde çalışmalarının sürdüğünü hatırlatan Bakan Koca, “Bu toplantının sonuç noktası yapılan çalışmaları hızlı bir çabayla değerlendirmek olacak” dedi.

Bakan Koca, salgının ilk günlerinde TÜSEB ve TÜBİTAK’ın seslendiğini ve başvurucular arasında 14 projenin onaylanarak çalışmalarına başladığını belirterek, bu süreçte klinik öncesi ve klinik aşamalarda önemli mesafeler kaydedildiğini belirtti. Şu anda 5 aşının hayvan denemelerinin tamamlandığını belirten Sağlık Bakanı, Kayseri Erciyes Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi’nde geliştirilen iki aşı adayının insan denemelerinin başlayacağını bildirdi. Standartlardan ödün vermeden hızlı ilerlemenin gerekli olduğunun ancak bürokraside boğulmaması gerektiğinin altını çizen Bakan Koca, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kurumumuz Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihazlar (TİTCK) geçtiğimiz hafta bir aşı kılavuzu hazırlayarak yayınladı. Bu kılavuz klinik öncesi araştırma aşılama çalışmalarında yapılması gerekenleri detaylandırıyor. Çalışmalar bu çerçevede ilerlemeye devam edecek. Öte yandan, Büyük hayvan çalışmalarının yapılacağı GLP özellikli ilk laboratuvarımızın akreditasyon süreci tamamlanmıştır.İstanbul Mehmet Akif Ersoy Hastanesi bize laboratuvarımızın, Türkiye’nin tüm aşılarının, ilaçlarının ve tıbbi cihazlarının çalışmalarına büyük güç katacak. “

Toplantının devamında Bakan Koca, gerçekleştiren Erciyes, Marmara, Atatürk, Hacettepe, Yıldız Teknik, Ege, Ankara, Orta Doğu Teknik, Selçuk, Boğaziçi, Akdeniz Üniversiteleri ve İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi’nden bilim adamlarından detaylı bilgi aldı. Covid-19 aşı çalışmaları. Bilim adamları ayrıca projelerindeki görüşlerini, ihtiyaçlarını ve çözüm önerilerini paylaştılar.

Musa Erdoğan

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi