Bakan Koca: ‘Ulaştığımız nokta daha kuralcı ve disiplinli olmamızı gerektiriyor’

Bakan Koca: ‘Ulaştığımız nokta daha kuralcı ve disiplinli olmamızı gerektiriyor’
19:00 - Ekim 26 2020 Pazartesi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İstanbul Valiliği’nde kentin yerel yöneticileriyle bir araya geldi. İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Can Akın Çağlar, 39 ilçe belediye başkanları ve Sağlık Bakanlığı yetkililerinin katıldığı toplantıda, İstanbul’da artan vaka sayısı ve alınacak tedbirler ele alındı. Görüşmenin ardından Bakan Koca açıklamalarda bulundu.

“Ulaştığımız nokta daha kuralcı ve disiplinli olmamızı gerektiriyor”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Savaşçılar olarak salgının başlangıcından beri karşılaştığımız en ciddi sorunlardan biri için bir araya geldik. İstanbul, dünyanın en kalabalık şehirleri arasında 14. sırada yer almaktadır. Bu, corona virüsü salgınında da aynı derecede zor anlamına geliyor. Virüsün yayılmasına en elverişli yerlerden biriyiz. Ne yazık ki uzun süredir gösterdiğimiz başarıya devam edemedik. Varılan nokta bizim daha kuralcı ve disiplinli olmamızı gerektiriyor. İstanbul’da vaka sayısı Türkiye’deki toplam vaka sayısının yüzde 40’ına ulaştı. Bu tablo, ulusal ortalamanın en az iki katı endişe vericidir. Mevsimsel şartlardan dolayı risk artacak ”dedi.

“İstanbullular için kurallara uymak için başa çıkmanın en zor tarafı elbette kalabalıktır.”

İstanbul ilçesinde ilçe bazında artışları belirterek konuşmasına devam eden Bakan Koca, “Geçen hafta 28 ilçede yaşanan artış, geçen ay ortalamasına göre yüzde 50’nin üzerinde. Artış oranı 11 ilçede yüzde 50-60, 10 ilçede yüzde 60-70, 7 ilçede yüzde 70-80’dir. Artışının öne çıkan nedenlerinden biri tedbirlerin gevşemesi, diğeri ise kış nedeniyle İstanbul’a sık sık dönüş. Elbette İstanbulluların baş etmesi en zor olan şey kalabalıktır. Bizden çözüm bekleyen konuların başında teması kaçınılmaz kılanın kalabalık olduğunu biliyoruz. Sosyal mesafe kuralının uygulanması, birçok konunun iyileştirilmesine bağlıdır. Toplu taşıma, pazar yerleri, alışveriş yerleri ve çeşitli kentsel çevreler müdahale bekleyen konulardır. Yaptığımız toplantıda bu sorunları yetkililerle tek tek ele aldık ”dedi.

“Toplantıda toplu taşımaya ek uçuşlar gündeme geldi.”

Çalışma saatlerine ilişkin konuşan Bakan Koca, “Sabah ve akşam nüfusun çoğunluğunu oluşturan riski alan işçilerin, memurların aynı saatte işe gidip aynı yere gelmesini engellemeyi hedefliyoruz. mümkün olduğu kadar saat. Kurallara uymanın mümkün olmadığı toplu taşımada risk devam ettiği sürece istenilen düzeyde başarılı olamayız. Bu sebeple otobüs, metrobüs, metro ve tramvay hizmetlerine ilave seferlerin eklenmesi ve saatin ayarlanması toplantı gündemine getirildi.

Kamu ve özel sektörde çalışma saatlerinin pandemi koşullarına göre gözden geçirilmesi tartışılan konulardan biridir. Kurumlara ofise gitmeden uzaktan erişim ile evde yapılacak işleri yapma kolaylığı sunulmalıdır. İstanbul’un bir başka sıkıntısı da sosyal mesafenin korunamadığı pazar ve alışveriş mekanlarında yaşanıyor. Taşıma ve denetimin sadece ilgili uzmanlar ve planlamacılarla yetinemeyeceğini düşünüyoruz. Bu süre zarfında önlemler lehine fedakarlık yapmanızı istiyoruz ”dedi.

“Desteğinize her zamankinden daha çok ihtiyacımız var”

İstanbul halkını özverili ve duyarlı davranmaya davet eden Bakan Koca, “Salgınla mücadele sadece kurumların gücüyle kazanılamaz. Desteğinize her zamankinden daha çok ihtiyacımız var. Sizden bu destek konusunda katı olmanızı istemem gerekiyor. Üç kuralımız var; maske, sosyal mesafe ve temizlik. Bu kuralların yanı sıra hayatlarımızı da disipline etmemiz gerekiyor. Kalabalık ortamlardan kaçınmamız gerekiyor. Dışarı çıkmak zorunda olmayanlar, lütfen evde vakit geçirin. İzolasyonda olanlar evden çıkmamalıdır. Olumlu bir teste sahip olanlar temaslarını çekim ekiplerimize bildirirler. Yaşlılar ve kronik hastalıkları olanlar kendilerini korumalı. Memleketlerinden dönenler toplantılardan kaçınmalıdır. “Salgınla mücadelenin bu aşamasında disiplin istiyoruz” dedi.

“Bilim Kurulu toplantısını Çarşamba günü İstanbul’da yapacağız”

Bilim Kurulu toplantısının İstanbul’da yapılacağını söyleyen Bakan Koca, “Meslektaşlarımla 5 günlük program için İstanbul’dayım. Ekiplerimizle hizmet ve operasyon kapasitemizi gözden geçirdik, güçlüyüz. O her zaman Sağlık uzmanlarımıza şahit olduğunuz özveriyi göstermeye hazırsınız. Ama gerçek başarı hastanelerimize mümkün olduğunca az ihtiyaç duymaktır Sağduyunuza güveniyoruz. Vaka sayısındaki artıştan daha güçlü bir uyarı düşünemiyoruz. tüm idari birimlerle birlikte harekete geçti. Bilim Kurulu toplantımızı Çarşamba günü İstanbul’da yapacağız. Tüm gücümüzle buradayız. Yakında görevlerimizin başına döneceğiz. Onu geri koymayı başaracağız ”dedi. dedi.

Alper Suat Tutaşı

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi