Bakan Koca, ‘salgının hızını yavaşlattık’ diyerek uyardı!

Bakan Koca, ‘salgının hızını yavaşlattık’ diyerek uyardı!
13:00 - Ekim 9 2020 Cuma

Bakan Koca, çeşitli ziyaret ve toplantılara katılmak üzere sabah saatlerinde hava yoluyla Adana’ya geldi. Bakan Koca, önce Adana Valiliğini ziyaret ederek şeref defterini burada imzaladı. Ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Vali Süleyman Elban ile görüştü. Görüşmenin ardından basın mensuplarına açıklama yapan Bakan Koca, “Bugünkü çalışmalarımızda hem bölgedeki corona virüs salgınının seyrini hem de sağlık alanındaki çalışmaları inceleyeceğiz. Ziyaretimize valimiz ile görüşüp genel bir değerlendirme yaparak başladık. Adana’daki hasta verileri, sağlık hizmetlerimizin durumu ve çözüm gerektiren konular hakkında danışma fırsatı bulduk. Adana, dinamik nüfusu ile geniş bir bölgenin çekim alanıdır. Aynı zamanda Türkiye’nin en kalabalık altı ilinden biri. Sağlık alanındaki ihtiyaçları artmaya devam edecek. Corona virüsü salgını ile birlikte şehir hastanemizin değişen ihtiyaçlara sağladığı fırsatları gözlemledik. Adana, tüm ülkemiz için örnek bir il olmuştur. “Adana’nın şehir merkezi ve ilçelerindeki yatırımlara rağmen ihtiyaç duyduğu farklı yatırımlar konusunda değerlendirmelerimizi yaptık.”

“Vatandaşlar kayıtsız olmamalı”

Geçen ay corona virüs salgınında vaka sayısının arttığını ifade eden Bakan Koca, “Geçen ay corona virüs salgınında alevlenme yaşadık. Ülke genelinde hasta sayısı arttı. Bu artış her ilde aynı değildi. Bazı bölgelerde hasta sayısında istenmeyen artışlar gördük. Bu alanlarda acil müdahaleler yaptık. Bazı bölgelerde sağlam tedbirler ve vatandaşlarımızın becerisi konusunda herhangi bir sorun yaşamadık. Son haftalarda ülke genelinde alınan tedbirlerin sıkı kontrolü sayesinde salgının temposunu yavaşlattık. Ülke genelinde vaka sayısında düşüş görüyoruz. Bu iyi kurs bizi asla zorlamamalı. Mücadelemize devam ediyoruz. Burada vatandaşlarımızın ilgisi ve kurallara uymaları ile güçleneceğiz ”dedi.

“Yatak doluluk oranlarında sorun yok”

Adana’da corona virüs vakaları hakkında bilgi veren Bakan Fahrettin Koca, şöyle devam etti:

Adana, önemli bir insan hareketinin merkezindedir. Ortadoğu ve Anadolu illerinde yoğunluk olmasına rağmen tüm büyük şehirlerimizde zaman zaman sıkıntı yaşadık. Adana, Eylül ayında salgının zirvesini yaşadı. Çok sayıda hastaya tanık oldu. Yaptığımız hızlı ve etkili müdahaleler ile vaka sayılarını kontrol etmeye başladık, son 2 haftada vaka sayımız üçte bire düştü. Adana’daki vakamız eylül başından bu yana en yüksek seviyesinden yaklaşık yüzde 66 oranında azaldı. Covid polikliniğine başvuran hasta sayısı yüzde 40’a düştü. İlimizin yatak doluluk oranı yüzde 59. Yoğun bakım doluluk oranı yüzde 74. Solunum cihazına bağlanan hasta sayısı yüzde 30’dur.

“Büyüklerimizi koruyamayız”

Adana’da istatistiklere göre 60 yaş ve üstü vatandaşların korunamayacağını belirten Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Yaşlılarımızı yeterince koruyamadığımızı görüyoruz. 60 yaş üstü hastaların oranı bu yaş grubunun nüfusa oranından yüzde 50 daha yüksektir. Adana’da büyüklerimizi daha iyi korumak için çabalamalıyız. Temasları ne kadar erken tespit edebilirsek, salgın kontrolünde o kadar başarılı olacağız. Türkiye, dünyanın en iyi ülkelerinden biridir. Bu gücü Adana’da sahaya da verdik. Bugünlerde bunun etkisini görüyoruz. 228 çekim ekibimiz şu anda Adana’da sahada çalışıyor. Her takım 3 kişiden oluşur. Temaslıların Türkiye taraması genel olarak ortalama 7.5 saatten 6.5 saate kadar Adana’ya geldi. Türkiye ortalamasının altındadır. İhmal edilen önlemler hepimizin acı çekmesine neden oluyor. Yeni hasta olarak temizlik, maskeler ve mesafeden ödün vermek. Herkesi önlemlere harfiyen uymaya davet ediyorum ”.

Umutcan Isledici – Elif Ayşenur Koyu

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi