Bakan Koca ‘Salgının hiçbir döneminde vaka artışı kontrolümüz dışına çıkmadı’

Bakan Koca ‘Salgının hiçbir döneminde vaka artışı kontrolümüz dışına çıkmadı’
12:00 - Ekim 30 2020 Cuma

Türk Konseyi Sağlık Bilimleri Kurulu Toplantısı İstanbul’da başladı. DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Dr. Hans Kluge ve Türk Konseyi Genel Sekreteri Baghdad Amrayev’in yanı sıra Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Macaristan’dan üst düzey temsilciler ve üye ülkelerin bilimsel komitesi üyeleri. Toplantıda Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Sağlık Bakanlığı Pandemi Bilim Kurulu üyeleri de hazır bulundu.

Toplantının açılışında konuşan Bakan Koca, corona virüs salgını ile ilgili değerlendirmelerde bulundu ve “2020 yılında corona virüsle mücadele ediyoruz. Salgın sadece sağlığı değil hayatın birçok alanını da etkiledi. Yeni bir hayata, yeni bir normale alışmaya çalışıyoruz. Salgının ilk günlerinde vakaların yaygın olduğu ülkelerle hava, kara ve deniz sınırlarımızla ilgili tedbirleri ortaya koydu. Öte yandan kendi hazırlıklarımızı gözden geçirdik. Sağlık profesyonellerimizin iş planlarını yeniledik. İlaç ve koruyucu malzemelerin tedarik süreci için kapasitemizi gözden geçirdik. Üretim kapasitemizi artırdık. Herhangi bir koruyucu ekipman ve ilaç eksikliği yaşamadık. Aldığımız tüm topraklarda oluşturduğumuz bilimsel komitenin öneri ve önerilerini dikkate aldık. Süreç boyunca kamuoyunu düzenli olarak bilgilendirdik. Normalleşme sürecine Haziran ayından itibaren başladık. Bu süreçte halkımızın toplu olarak kullandığı park, plaj, restoran ve ibadethaneler gibi yerlerde uyulması gereken kuralları belirledik ”dedi.

“Salgının hiçbir döneminde görülme sıklığındaki artış kontrolümüzün dışına çıkmadı”

Türkiye’de zaman zaman tüm dünyada olduğu gibi corona virüs olayında da artış olduğunu söyleyen Bakan Koca, “Bu artış ortaya çıkmadı pandemi dönemini kontrol edemedik. Bu süreçte faydalandık. Dijital sistemler HES uygulamamız ile hem halkımızın işlemlerini kolaylaştırdık hem de geniş kontak takibi yaptık.Günümüzde 13 binden fazla çekim ekibimiz sahada faaliyet gösteriyor.Bu ekipler en az 3 kişiden oluşuyor, araç tahsis ettik. Ülkemizin pandemi sürecinde güçlü sağlık altyapısı ve mesleğine kendini adamış sağlık profesyonelleri ile başarılı bir sınav vermektedir.Maske, tulum, eldiven gibi ana koruyucu ekipmanların yanı sıra ayrıca kullandığımız bazı ilaç ve respiratörleri de ürettik, başta dost ve kardeş ülkeler olmak üzere 150’den fazla ülkeye katkı sağlayarak dayanışma örnekleri sergiledik. “Ülkemde ne olursa olsun kardeşlerimizle birlikte olur” anlayışıyla yerel kaynaklarımıza ücretsiz ürettiğimiz malzemeleri üretiyoruz. Ziyaretçilerin ihracat taleplerini kısa sürede karşıladık ”dedi.

Yerli aşılama çalışmalarının insan testi aşamasına geldiğini anlatan Bakan Koca, diğer ülkelerle aşılama çalışmaları konusunda işbirliğinin sürdüğünü kaydetti.

“2021 yılı dünya çapında ‘sağlık mesleği mensuplarının yılı’ olsun”

Bakan Koca konuşmasında sağlık çalışanlarına teşekkür ederek şunları söyledi:

“Salgına karşı mücadelede gösterdikleri özverili çalışmalarla hepimizin takdirini kazanan, haftalarca ailelerinden uzak kalan ve yitiren doktorlar, hemşireler ve hastane personelimiz insanlık açısından büyük bir dönüm noktası oldu. bu amaç için yaşıyor. Huzurunuzda hepinize şükranlarımı sunuyorum. Bu vesileyle başta sağlık çalışanlarımız olmak üzere salgın sırasında hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, sağlık camiamıza başsağlığı diliyorum. Sağlık profesyonellerinin bu özverili çabalarını taçlandırmak için, 2021’i dünya çapında ‘sağlık profesyonelleri yılı’ haline getirme önerimizi de dünya sağlık kuruluşuna ilettik. Kasım ayında yapılacak toplantıda bu önerinin kabul edilmesini temenni ediyorum “

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi