Bakan Koca, milli aşı açıklaması!

Bakan Koca, milli aşı açıklaması!
01:00 - Ocak 6 2021 Çarşamba

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Dr. Right Gürsöz, Türkiye Sağlık Enstitüleri (TÜSEB) Başkanı Prof.Dr.Erhan Akdoğan, TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal ve Bakanlık yetkililerinin katıldığı bir toplantı gerçekleştirdi. . Görüşmeyle ilgili açıklama yapan Bakan Koca, aşı çalışmalarının tüm bileşenlerini bir araya getirdiklerini ve mevcut durumu değerlendirerek geleceğe yönelik stratejileri tartıştıklarını ifade etti.

Türkiye’de devam eden geliştirme süreci, eşinin nerede olduğunu bildiren 17 farklı aşı adayı, “İnaktif aşı adayımız fazda insan denemelerine başlamak üzere. Aşı adayı için hazırlıklar Faz III insan deneme aşamasına geliyor. Nisan ayı yaygın kullanım için. Ayrıca 3 aşı adayı Faz I insan denemesi aşamasındadır.Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumumuz (TİTCK) deney öncesi yapılan çalışmaları inceleyerek insanların insan deneyini yapmasına olanak sağlamaktır “ifadelerine yer verdi.

Koca, 3 inaktif aşı adayının insan deneyleri için TİTCK’ya başvurduğunu ve insan deneylerine başlayabilecek aşamada olduklarını bildirdi. Koca, iki aday virüs bazlı aşının klinik öncesi aşamaları tamamladığını ve TİTCK’ya başvurduğunu belirtti.

Koca, dünyada bir ilk olan Virüs Benzeri Parçacık (VLP) aşı adayının da araştırma ürününü elde etme aşamasında olduğunu ve yakında insan denemeleri için izin başvurusunda bulunulacağını belirterek, diğer aşı adayları klinik aşamadan önce çeşitli aşamalardadır.

Türkiye’de aşı üretimi yapabilen tüm tesislerin (GMP) incelemesinin tamamlanan iyi üretim uygulamalarının tamamlandığını belirterek, sertifikasyon sürecinin tamamlandığını belirterek, “Kurumlarımız aşı adaylarımızın hayatlarını hızlı bir şekilde geçirmeleri için tam güçle çalışmaya devam ediyor. Bilimsel kapasite tüm aşı türleri için araştırma ve geliştirme faaliyetleri yürütebilecek niteliktedir Ülkemizin klinik araştırma deneyimi, aşı adaylarımızın insan denemelerinde değerlendirilmesi düzeyindedir ”dedi.

Koca, Türkiye’nin bilimsel ve teknik altyapısını, Bilim adamlarının azmi ve çabasıyla bize en iyi aşıları vereceğine inandığını belirtti. Koca, aşı adaylarının yaygınlaşması için tüm kamu kaynaklarının seferber edildiğini açıkladı.

Koca, ayrıca aşı adayının Faz II aşamasında olduğunu ve 6 aşı adayının Faz I çalışma aşamasında olduğunu bildirdi.

Koca, “Bize en iyi aşıyı vermek için tüm imkanlarımız seferber edildi. Bunu bilimden gelen güç ve bilim adamlarımızın gayretleri ile başaracağız” dedi.

Mehmet Kalay

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi