Bakan Koca aşı tarihini açıkladı

Bakan Koca aşı tarihini açıkladı
18:00 - Aralık 1 2020 Salı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde gazetecilerin aşı ile ilgili sorularını yanıtladı.

Koca aşının ileri tarihiyle ilgili soruya, “Aşıya genellikle yoğun bir şekilde başlamak istiyoruz. Bu konuda daha önce teknik olarak daha az bilindiğini düşündüğümüz inaktif dediğimiz aşı için 50 milyon sözleşme imzalandı. En az 10 milyon, muhtemelen Aralık’ta 20 milyon, Ocak’ta 20 milyon ve Şubat’ta 10 milyon planlamış olacağız. Özellikle bu dönemde Aralık ve Ocak hedefleri ile daha yoğun aşı yaptırmayı planlıyoruz. Pfizer’in aşısı hakkında yoğun bir tartışma içindeyiz. Pfizer’in aşısına gelince, yerel aşımız Nisan ayında ve sonrasında aktif hale geleceği için, Nisan ayına kadar bize sağlayabilecekleri tüm aşıları almak üzere yaklaştık ”dedi.

Bakan Koca, dünyada erken dönemde ruhsat alabilen firmalarla temas halinde olduklarını belirterek, “Hedef olarak Aralık başı ve Ocak ayı başlarını hedefleyerek vatandaşlarımızı aşılamak istiyoruz. Öte yandan, yerel aşımızın ilk aşaması muhtemelen 14-15 Aralık tarihlerinde bitecek. Bu şekilde devam ederse ikinci aşamaya geçilir. Yerel aşımızın Nisan ayında üçüncü aşamada da kullanılabileceğini düşünüyoruz. Aşımız inaktif bir aşıdır, 16 farklı mRNA, vektör ve benzeri aşılarımız var. Bunlarla ilgili çalışmaları yakından takip ediyoruz. İlk aşımızın inaktif olduğunu, teknolojik olarak bilindiğini, inaktif aşıların daha pahalı ve kolay olmadığını ve mRNA ve benzeri gibi diğer aşıların daha ucuz ve daha yoğun şekilde üretilebileceğini bilelim. Vatandaşlarımız için güvenilir ve etkili aşıyı tercih ediyor, erken dönemde bunu sağlamaktan yanayız. Bilim kurulumuzun şu anda 11 Aralık’tan sonraki erken dönemde sağlık mesleği mensupları ile başlayarak ilgili stratejiyi hazırladığını düşünüyorum. Bu stratejide özellikle sağlık mesleği mensuplarında kimlerin ve nasıl yapılması gerektiğine dair çalışmaları kendi bünyesinde tamamlayacak. bir hafta, en geç on gün ”.

Aşının korunmasıyla ilgili sorulan Koca, “Herkesin farklı bir stratejisi olabilir. Özellikle vatandaşlarımıza güvendiğimiz ve etkinliğini bildiğimiz aşıyı tercih etmeliyiz. “Bilimsel komitemiz de bunu bilecek ve bu konudaki yaklaşımı bilgilendirebilecektir.”

Ahmet Umur Öztürk

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi