Bakan Karaismailoğlu’ndan önemli açıklamalar

Bakan Karaismailoğlu’ndan önemli açıklamalar
23:00 - Aralık 13 2020 Pazar

Yatırımların daha hızlı tamamlanıp vatandaşların hizmetine sunulmasının son derece önemli olduğunu belirten Bakan Karaismailoğlu, alternatif finansman kaynaklarını da değerlendirdiklerini belirterek, “Bunun için özel sektörün dinamizmini seferber ettik. Toplam 215 milyar liralık Kamu-Özel Ortaklığı projesine başladık. Bu yatırımların yüzde 86’sı tamamlandı. Kamu-Özel İşbirliği Modeli çerçevesinde tamamladığımız tüm projelerimizin yüzde 18’ini hayata geçirdik. Yatırım portföyümüzde şu anda 463 proje bulunmaktadır. Bu projelerin toplam büyüklüğü 640 milyar liradır. Bunda yaklaşık 264 milyar nakit gerçekleşme sağladık ”dedi.

“Özellikle uluslararası taşımacılıkta Bakü-Tiflis-Kars hattında yüzde 116, İran hattında yüzde 63 ve Avrupa hattında yüzde 15 artış bekliyoruz”

Demiryolunun rekabet gücünü artırmak için lojistik merkezler ve yeni bağlantı hatları yaptıklarını belirten Bakan Karaismailoğlu, “1213 kilometresi YHT olmak üzere toplam 2 bin 115 kilometre yeni hat yaptık. Demiryolu ağımızı 12 bin 803 kilometreye çıkardık. Sinyal hatlarımızın yüzde 161’i; Elektrik hatlarımızı yüzde 176 artırdık. 2020’deki salgına rağmen demiryolu ile yurt içi yük taşımacılığında herhangi bir düşüş yaşanmadı. Ayrıca ‘temassız taşımacılık’ avantajı nedeniyle uluslararası taşımacılıkta önemli bir artış sağlandı. Bakü-Tiflis-Kars hattında yüzde 116, İran hattında yüzde 63, Avrupa hattında ise özellikle uluslararası taşımacılıkta yüzde 15 artış bekliyoruz.

“(Çin’e blok ihracat treni) Bugün Kazakistan’ın Shalkara kentinden yolculuğuna devam ediyor”

Bakanlar Karaismailoğlu, Türkiye’nin ekonomik ve ticari avantajlarının yatırımlarına coğrafi konumunun avantajlarını, dönüşüm için demiryollarına hız kesmeden devam etmesi gerektiğini anlatıyor. “Merkez Koridoru, Pekin’den başlayarak, Hazar Denizi’ni geçerek Türkiye’ye geliyor. Buradan Avrupa’ya ulaşıyor Marmaray’ı yaptık, Pekin-Londra’yı kesintisiz bir demiryolu ağıyla bağladık, Asya ile Avrupa arasındaki ticaret yollarına alternatif olduk 4 Aralık’ta ilk blok ihracat trenimizi İstanbul’dan yola çıkardık. Çin … Trenimiz, Bakü-Tiflis-Kars Demir İpek Yolu üzerinden Avrupa’dan Marmaray’ı kullanarak Çin’e ilk ihracat treni olarak tarihe geçti.Ülkemiz sınırları içerisinde 2 bin 323 kilometrelik yolunu 8 Aralık’ta tamamladı. Kazakistan’ın Shalkara kentinden yolculuğuna devam etmektedir.Toplamda 8 bin 693 kilometre gidecek trenimiz Gürcistan, Azerbaycan, Hazar Denizi, Kazakistan ve nihayet Çin’in Xi’an şehri ve yurt dışı parkurunu tamamlayarak Çerkezköy’den Xi’an’a kesintisiz olarak ulaşacak. Yeni ihracat trenlerimizin hazırlıklarını sürdürüyoruz ”dedi.

Bakan Karaismailoğlu, Ulaştırma ve Lojistik Master Planı çalışmaları kapsamında planlanan projelerle demiryolunun payını ilk etapta yüzde 5’ten yüzde 10’un üzerine çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

İnşaat halinde olan 3.872 kilometrelik hattın 3.515 kilometresinin Yüksek Hızlı Tren ve 357 kilometresinin konvansiyonel hatlardan oluştuğunu hatırlatan Bakan Karaismailoğlu, “Kırıkkale-Yerköy-Sivas kesiminde yükleme testlerine başladık. En kısa sürede hizmete sokmak için yoğun çabalarımız devam ediyor. Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Tren hattı, altyapı çalışmalarında% 35 fiziki ilerleme sağladık. 229 kilometrelik Halkalı-Kapıkule projesinin ilk etabı olan 153 kilometre uzunluğundaki Çerkezköy-Kapıkule kesiminde yüzde 13 fiziki ilerleme sağladık. 76 kilometrelik Halkalı-Çerkezköy kesiminin ihale çalışmaları devam ediyor. “Ankara-İstanbul YHT hattına entegre edilecek Bursa-Yenişehir-Osmaneli hattında çalışmalarımız devam ediyor.”

“Başakşehir-Kayaşehir metrosunu yaklaşık 18 ayda tamamlamayı hedefliyoruz”

İstanbul, Ankara, Kocaeli ve Antalya’da gerçekleştirdikleri metrolarla bugüne kadar 874 milyon yolcunun taşındığını belirten Bakan Karaismailoğlu, şunları söyledi:

“270 milyon saat zaman ve 250 bin ton yakıt tasarrufu yaptık. Karbon emisyonlarında 138 bin ton azalma sağladık. 6 ilde daha yapımı devam eden 9 projemiz var. 37,5 kilometrelik Gayrettepe-İstanbul Havalimanı metrosunda çalışmalarımız hızla devam ediyor. Mayıs 2021’de Kağıthane – Havalimanı’nı, Aralık 2021’de Gayrettepe – Havalimanı’nı açmayı hedefliyoruz. Bir diğer hat 31,5 kilometrelik Halkalı-İstanbul Havalimanı metrosu ve bu hattı 2022’nin ilk yarısında açmayı hedefliyoruz. Kadıköy’ü birbirine bağlayacağız. – Kartal – Kaynarca Raylı Sistem Hattı, 7.4 kilometrelik hat ile 2021 sonunda Sabiha Gökçen Havalimanı’na. Mevcut Kirazlı – Başakşehir Hattının Bakırköy Sahiline direkt bağlanmasını sağlayacak metro projesini Eylül 2022’de hizmete açacağız. Başakşehir Çam ve Sakura Hastanesi’ne ulaşmak için gerekli yolları yapmadığımız için kısa sürede yaptık 1 ay gibi. Yolu yapmayanlar metroyu inşa etmedi. Bunu da yapıyoruz. Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanelerine hizmet verecek olan Başakşehir-Kayaşehir metrosunu aynı hızla 18 ayda tamamlamayı hedefliyoruz. Herkesin hastaneye gitmesi veya metro yapması mümkün değil. “

Kamu-Özel İşbirliği (PPP) modelini kullanarak özel sektörün de katkısıyla önemli projeleri hızla tamamladıklarını belirten Bakan Karaismailoğlu, “Doğu-Batı ve Kuzey-Güney koridorlarının neredeyse tamamının inşaatını tamamladık. Ülkemizin ana karayolu ulaşım aksları olan. Yollarımızı daha güvenli ve konforlu hale getirdik. Tüneller, köprüler ve viyadükler ile ülkemizin zorlu coğrafi koşullarını aşıyoruz. 2003 yılında bölünmüş yolun uzunluğunu 6.101 kilometreden 28.000 kilometreye çıkardık. Böylelikle yılda 18,5 milyar lira tasarruf ettik. Ayrıca yaklaşık 3,9 milyon ton daha az karbon salımı gerçekleşti. Yaklaşık 306 milyon saat yani 11 milyar 596 milyon lira tasarruf ettik ”dedi.

“Ankara-Niğde Karayolu 2. Kısmını 16 Aralık’ta, Kuzey Marmara Otoyolu İzmit-Akyazı Kesimini 19 Aralık’ta açacağız”

Ulaştırma Ana Planı çerçevesinde planlama ve üretime devam ettiklerini hatırlatan Bakan Karaismailoğlu, tamamlanan ve devam eden projelerden bahsetti. Bakan Karaismailoğlu, “Ankara-Niğde Otoyolu 2. Kısım, Kuzey Marmara Otoyolu İzmit-Akyazı Kısmı 19 Aralık’ta Elazığ Malatya Yolu Kömürhan Köprüsü, Ankara Gölbaşı Şehir Geçişi, Diyarbakır Devegeçidi Köprüsü, Eruh-Siirt Yolu (Zarova Köprüsü), Tohma Köprüsü Biz Kızılcahamam Tünellerini önümüzdeki günlerde açacak ”dedi.

“Avrasya Tüneli’nin açılışından bu yana yapılan geçiş sayısı 48 milyonu aştı”

Avrasya Tüneli Projesi’nin Marmaray’dan sonra Boğaz’a deniz altından ikinci geçiş olduğunu belirten Bakan Karaismailoğlu, “Açılışından bu yana Avrasya Tüneli’nden geçiş sayısı 48 milyonu aştı. Proje, sağladığı yakıt ve zaman tasarrufunun yanı sıra çevre dostu kimliği ile de öne çıkıyor. Avrasya Tüneli’nin 2017 ve 2020 yıllarında sağladığı toplam fayda 5,23 Milyar TL’dir. Marmara Bölgesi’nde oluşturulan karayolu ringinin önemli bir parçası olan 400 kilometre uzunluğundaki Kuzey Marmara Otoyolu ile İstanbul, Kocaeli ve Sakarya şehir merkezlerinden transit ve yük trafiğini kaldırdık. “Kuzey Marmara otoyolunun 321 kilometresi trafiğe açılan son bölümünü 19 Aralık 2020’de açıyoruz”.

Bakan Karaismailoğlu, salgın dönemine rağmen Temmuz-Ekim ortalamasında Karayolu ve Köprü geçiş sayısının garantili rakamların üzerinde olduğunu ve yanıltıcı bilgi için inşaat maliyetlerinin ne olduğunu ifade etti; Köprü ve Otoyol İnşaat Maliyeti: 6.7 milyar dolar, İşletmeci tarafından yapılan Kamulaştırma Bedeli: 248 milyon dolar, Bakım, İşletme ve Yenileme Bedeli: 2 milyar dolar, Finansman Bedeli: 4.6 milyar dolar, toplam 7 yıl inşaat, 15 yıl operasyon. Vade boyunca harcanacak maliyetin 13,6 milyar dolar olarak belirlendiğini, verilen toplam teminatın 12,9 milyar dolar olduğunu söyledi.

“Karantina günlerinde ‘e-Devlet’ hizmetlerinin önemi daha iyi anlaşıldı”

Bakan Karaismailoğlu, “Her Yerden Herkese Genişbant” hedefi ile Ulusal Genişbant Stratejisi ve Eylem Planını hayata geçirdiklerini belirterek, “Ulusal Siber Güvenlik Teşkilatı’nı kurduk” dedi. Dijital uygulamaların yoğun olarak tercih edildiği Covid-19 salgın sürecinde ek önlemler almaya devam ediyoruz. Uçtan Uca Yurtiçi ve Ulusal 5G İletişim Ağı Projesi ile Elektronik Haberleşme Altyapısında dışa bağımlılığımızı ortadan kaldırmak istiyoruz. E-Devlet Kapısı’nı kullanan kişi sayısı 50 milyona yaklaştı. Vatandaşlarımız artık kamu binalarına gitmeden bir çok hizmete tek tıkla kolayca ulaşabiliyor. Kamu hizmetlerinin 7 gün 24 saat kesintisiz olarak elektronik ortamda sunulmasını sağlayan ‘e-Devlet’ hizmetlerinin önemi, karantina günlerinde daha da anlaşıldı.

“Türksat 5A’yı 2020’nin sonunda, 5B’yi 2021’in ilk yarısında piyasaya sürüyoruz”

Bakan Karaismailoğlu, uzayda haberleşme alanındaki faaliyetlerini sürdürdüklerini ve geliştirdiklerini belirterek, “Uydu haberleşme kapasitemizi geliştirmeye devam ediyoruz. Türksat 5A’yı 2020’nin sonunda, 5B’yi 2021’in ilk yarısında lanse ediyoruz. Türkiye’nin en büyük Ar-Ge projesi, 2022’de Türksat 06.00’da Yerli Haberleşme Uydusu’na hizmet vermeye başlayacak “dedi.

Bakan Karaismailoğlu, Türkiye’nin denizci kimliğini ön plana çıkarmak için yoğun çalışmalar yaptıklarını belirterek, “Virüs salgını ile mücadele eden dünya korosu, ilerleyen günlerde deniz taşımacılığının önemi katbekat’a yükseldi. Pandeminin olumsuz etkilerine rağmen kargo, Limanlarımızda elleçleme 2019 yılının aynı dönemine göre arttı. Deniz taşımacılığımızı desteklemek için altyapı yatırımlarına devam ediyoruz.Bu kapsamda başardıklarımız eninde sonunda 25 milyon ton / yıl kapasiteye ulaşacak Filyos Limanı önemli projelerimizden biri Yürüttüğümüz faaliyetler ile denizlerimizde seyir, can, mal ve çevre emniyeti ile en üst düzeyde deniz güvenliğini sağlıyoruz.2002 öncesi yurt dışından hizmet alırken bugün Türk Misyonumuz dahilinde 5 ülkeye hizmet veriyoruz. Deniz ve hava araçlarının karşılaştığı acil durumlarda Kontrol Merkezi Hizmet Alanı Denizcilikte ülkeler arası ilişkiler büyük önem taşımaktadır. ulaşım. Bu kapsamda bugüne kadar birçok ülke ile anlaşmalar yaptık ”dedi.

“İstanbul Kanal ekosistemi aracılığıyla yaratın; Türkiye, bilim, teknoloji sanatın ve ekonominin kalbi olacak”

Kuzey ve Güney aks deniz bağlantılarının merkezinde yer alan Bakanlar Karaismailoğlu, Türkiye’nin çok stratejik bir konumda olduğunu belirterek, “Burası Türkiye Lojistik Master Planının stratejik lokasyonunu doğru kanalı yapmak için İstanbul projesini hayata geçiriyoruz. bu planın en önemli yapı taşı İstanbul Havalimanı, karayolu ve demiryolu bağlantısı, lojistik merkezler ve geçilecek bir su yolu olacak Kanal İstanbul (İstanbul Kanalı) bir dünya projesidir.İstanbul Kanalı ve ekosistemi sayesinde yarattı; Türkiye, bilim, teknoloji sanatın ve ekonominin kalbi olacak. Bu bilinçle çalışmalarımıza aralıksız devam ediyoruz ”dedi.

Bakanlar Karaismailoğlu konuşmasının sonunda Türkiye için gurur; Dünya için örnek projeler yapmaya devam edeceklerini belirtti.

Mevlüt Hasgül

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi