Bakan Karaismailoğlu Akıllı Ulaşım Sistemleri Strateji Belgesi ve Eylem Planını tanıttı

Bakan Karaismailoğlu Akıllı Ulaşım Sistemleri Strateji Belgesi ve Eylem Planını tanıttı
14:12 - Eylül 29 2020 Salı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı koordinasyonunda hazırlanan Akıllı Ulaşım Sistemleri (AUS) Strateji Belgesi ve Eylem Planını Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nda düzenlediği programla kamuoyuna tanıttı.

Tüm ulaşım modlarında çok yönlü fayda sağlamayı hedefleyen AUS’un dünya gündeminde yerini aldığını belirten Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, “Bilgi teknolojilerindeki gelişmelere paralel olarak akıllı teknolojiyi yaygınlaştırmaya başladık. tüm ulaşım modlarında ulaşım sistemleri. AUS için yaptığımız çalışmalarla; “Seyahat sürelerini kısaltmayı, trafik güvenliğini artırmayı, mevcut yol kapasitelerini daha etkin ve verimli kullanmayı, hareketliliği artırmayı, enerji verimliliğini artırarak ülkemiz ekonomisine katkıda bulunmayı ve çevreye verilen zararı azaltmayı hedefliyoruz.”

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) döneminde ulaştırma ve altyapı alanında yürütülen faaliyetlere dikkat çeken Bakan Karaismailoğlu, AUS projeleri ve izleme, ölçme, analiz ve kontrol mekanizmalarını içeren çalışmaların, hedefler.

Türkiye’de son 18 yılda araç sayısında yüzde 164’lük artış yaşandığını kaydeden Bakan Karaismailoğlu, 2020 yılında toplam araç sayısının 23 milyon 650 bini aştığını sözlerine ekledi. Karaismailoğlu, mevcut araç sayısının yüzde 54’ünün sadece otomobillerden oluştuğunu ve bireysel araç kullanımının önemli ölçüde arttığını belirtti.

Bakan Karaismailoğlu yapılan çalışmaları kısaca özetledi. Buna göre Karayolları üzerinde bölünmüş yolun uzunluğunun 6 bin 100 kilometreden 27 bin 500 kilometreye çıkarıldığını belirten Karaismailoğlu, demiryollarında 2 bin 505 kilometre olan sinyalli hat uzunluğunun artırıldığına dikkat çekti. yüzde 155 artışla 6 bin 382 kilometreye çıktı. Son dönemlerde sıklıkla kullanılırken gördüğümüz e-scooter’ları 3 milyonu aşkın vatandaşın kullandığını belirten Karaismailoğlu, “Elektrikli, karbon emisyonsuz ve pratik olan bu yeni ulaşım şeklinin yeni bir ulaşım aracına entegre edilmesi için yoğun bir şekilde çalışıyoruz. şehir için sistem. Ayrıca bu araçların operatörleri arasında rekabeti sağlamak ve yenilikleri teşvik etmek, etkili, verimli ve çözüm odaklı bir mikro mobilite sistemi oluşturmak istiyoruz ”dedi.

Türkiye’de 2003 yılında 20 milyar seviyesinde büyük bir sıçrama gösteren bilgi ve iletişim teknolojileri sektörlerinde 152,7 milyar TL’ye kadar değişen sevice Karaismailoğlu, mobil hizmetlerden yararlanan abone sayısının 82 milyona yakın olduğunu söyledi.

“İhtiyaç duyulduğu sürece öğrencilerimize ücretsiz internet paketleri sağlamaya devam edeceğimizin altını çizmek isterim.”

Dünya hızla dijitalleşiyor Bakan Karaismailoğlu, dünyadaki koşullarla birlikte Türkiye’nin salgın sürecinde bilgi ve iletişim altyapısının artan önemini dile getirdi. Karaismailoğlu, “Salgın sürecin başlangıcından itibaren ilk 3 ayda bir önceki yılın aynı dönemine göre; Sabit abonelerin aylık internet kullanımı yüzde 51, mobil abonelerin internet kullanımı ise yüzde 56 arttı. Güçlü iletişim altyapımız ile; Operatörlerimiz tüm bu trafik artışlarını karşılayarak vatandaşlarımıza kesintisiz iletişim sağlamaya devam ediyor. Öte yandan vatandaşlarımızın artan zorunlu iletişim ihtiyaçlarına da çözümler üretiyoruz. Salgının başlamasıyla birlikte yaklaşık 800 bin sağlık çalışanımıza, aile hekimimize ve YÖK ve Milli Eğitim Bakanlığımıza bağlı üniversitelerdeki öğrencilerimize ücretsiz ses ve internet paketlerinin tanımlanmasını sağladık. Sağlık Bakanlığımızın yaklaşık 25 bin çalışanına sahada ve çekim ekiplerinde aylık 15 Gigabayt 15 bin dakikalık paketler devam ediyor. Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Bilgi Ağından yararlanan tüm öğrencilerimize mobil ve sabit operatörlerimizle birlikte 6 Gigabyte ve 8 Gigabyte bedava internet paketleri sunmaya devam ediyoruz. Bu sayede Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak öğrencilerimizin uzaktan eğitim süreçlerine destek oluyoruz. Türk Telekom, Turkcell ve Vodafone ile yaptığımız bu çalışmalarla öğrencilerimize ihtiyaç duyulduğu sürece ücretsiz internet paketleri sağlamaya devam edeceğimizin altını çizmek istiyorum ”dedi.

“Covid-19 ile ilgili 42 kötü amaçlı yazılım tespit ettik”

Son 6 ayda Covid ve corona’da; Kötü amaçlı yazılım ve phishing siber tehditlerle ilgili birçok önleyici faaliyetin gerçekleştirildiğini belirten Karaismailoğlu, “Covid 19 ile ilgili 42 malware tespiti, 420 komuta kontrol merkezinin engellenmesi, 71 sahte video konferans uygulamasının tespit ve bloke edilmesi, uzaktan yönetim hizmetleri ve arayüzler “Konu ile ilgili 5 bin 879 güvenlik açığının tespiti ve kapatılması Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi ekiplerimiz tarafından gerçekleştirildi.”

“AUS, önemli bir stratejik yaklaşım olarak şekilleniyor”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın sorumluluklarını “Yolcu, kargo ve veri taşıyoruz” sözleriyle anlatan Bakan Karaismailoğlu, “Güncel bilgi teknolojileri kullanılarak yük ve yolcu taşımacılığı süreçlerinin hizmetine veri ve bilgi aktarılması, Vizyonumuzun önemli bir parçası. Ulaşım ve iletişimi dijitalleştirmeyi stratejik bir hedef olarak görüyoruz. “AUS bu noktada önemli bir stratejik yaklaşım olarak şekilleniyor” dedi.

“Ulusal AUS Strateji Belgesi ve 2020-2023 Eylem Planının hazırlanmasına başladık”

AUS’nin tüm ulaşım modlarıyla doğrudan ilişkili olduğunu belirten Karaismailoğlu, “Bu alandaki çalışmaları koordine etmek, gerekli yasal düzenlemeleri yapmak, strateji ve politikaları belirlemek gibi pek çok görev bakanlığımız tarafından yürütülüyor. Bu görevler çerçevesinde Bakanlığımız AUS alanında çeşitli çalışmalar yapmış; Dünyadaki gelişmelere paralel olarak teknolojik gelişmelere uyum sağlama ve sosyal talepleri karşılama ihtiyacı ortaya çıktı. Bu vesileyle ülkemizde IUS alanında yapılacak çalışmalara yol haritası olması amacıyla Ulusal AUS Strateji Belgesi ve 2020-2023 Eylem Planı’nın hazırlanmasına başladık. Bakanlığımız, bu alanda söz sahibi olan tüm kamu kurum ve kuruluşları, belediyeler, üniversiteler, özel sektör temsilcileri ve sivil toplum kuruluşları ile ortak çalışmıştır ”dedi.

“Ulaşımda güvenliği artırarak can ve mal kaybını azaltmayı hedefliyoruz”

Ulusal AUS Strateji Belgesi ve Eylem Planını paylaşmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Karaismailoğlu, “Başkanımızın desteği ve AUS alanında çalışan tüm paydaşlarımızın değerli görüş ve önerileri, Ulusal Akıllı Ulaşım Sistemleri Strateji Belgesi ve 2020-2023 Eylem Planı 5 Ağustos 2020 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlandı. Bu titiz çalışma kapsamında; Ülkemizde AUS alanındaki mevcut durumu analiz ettik. Pek çok farklı ülkenin stratejilerini ve eylem planlarını inceledik. Tüm paydaşlarımızın görüşlerini aldığımız çalıştaylar gerçekleştirdik. Ulusal Akıllı Ulaşım Sistemleri Strateji Belgesini ve 2020-2023 Eylem Planımızı anketler ve yüz yüze görüşmeler yaparak tamamladık. Ulaşımda güvenliği artırarak can ve mal kaybını azaltmayı, trafik sıkışıklığını olabildiğince ortadan kaldırarak karbon salımını azaltmayı ve hareketliliği artırmayı hedefledik. AUS Strateji Belgesi ve Eylem Planı’nın vizyonu: ‘İleri bilgi teknolojisi ile Türkiye’de insan odaklı ulaşım sistemidir. Misyonumuz; “Ülkemizde tüm ulaşım modları ile entegre, güncel teknolojiyi kullanan, yerli ve milli kaynaklardan yararlanan, verimli, güvenli, etkili, yenilikçi, dinamik, çevreye duyarlı, değer katan, akıllı bir ulaşım ağı oluşturmak sürdürülebilir.

Karaismailoğlu Bakanlar, Strateji Belgesi ve Eylem Planı kapsamında, Türkiye’nin kısa vadeli stratejik hedeflerinin AUS alanlarını kapsayan 5 hedef doğrultusunda, 31 ve 54 adımında eylemlerin verildiğini söyledi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu da şu açıklamaları yaptı:

“AUS Altyapısının geliştirilmesini, sürdürülebilir akıllı hareketliliği sağlamak, yol ve sürüş güvenliğini artırmak, yaşanabilir bir ortam ve bilinçli bir toplum yaratmak, veri paylaşımını ve güvenliği stratejik hedeflerimiz olarak belirledik. Ulusal AUS Strateji Belgesinde yer alan eylemlerimizle; AUS alanında ihtiyaç duyulacak konularda mevzuat oluşturmak için gerekli çalışmaları yapacağız. Ulusal AUS mimarisini hazırlayarak, entegrasyon standartlarını ülkemizin ihtiyaçlarına göre belirleyeceğiz. İl Trafik Kontrol Merkezleri ve Yol Trafik Kontrol Merkezlerinin kurulması ile koordinasyon sağlanması; Gelecekteki ulaşım planları ile etkinlik yönetimi yapacağız. AUS altyapısını güçlendirmek ve bu taleplerin iletişim ihtiyacını karşılamak için Karayolları Genel Müdürlüğümüzün sorumluluğunda bölünmüş yollarda ve karayollarında fiber iletişim altyapısı kuracağız. Şehirlerimizde park yeri bulma ihtiyacından kaynaklanan hareketlilik, trafik sıkışıklığına neden olan konular arasında yer alıyor. Bu sorunu gidermek için şehirlerimizdeki park sorunlarının çözülmesi ve zamandan ve yakıttan tasarruf edilmesi için akıllı park projelerinin geliştirilmesine zemin hazırlayacak bir uygulama geliştireceğiz. AUS teknolojilerinin ihtiyaçları doğrultusunda geliştirilen çözümlerin nihai ürünlere dönüştürülmesine katkı sağlayacak bir işbirliği-AUS test ve uygulama koridoru kuracağız. Ulaştırma Bakanlığı, Denizcilik ve Haberleşme Araştırma Merkezi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve TÜBİTAK gibi teşvik sağlayan kurumların Akıllı Ulaşım Sistemlerini içeren projelere destek vermesini sağlayacağız. Toplu taşımayı daha rahat hale getirmek ve vatandaşlarımızı cesaretlendirmek için yolcu bilgi sistemleri kuracağız. AUS kapsamında hareket engelli bireylerin hayatlarını kolaylaştıracak ihtiyaç ve çözümleri belirleyecek; Bu çözümlerin uygulanmasını sağlayacağız. Farklı şehirlerdeki tüm ulaşım türlerinde kullanılabilecek ortak bir ödeme sistemi geliştirerek toplu taşıma ile seyahat etmeyi kolaylaştıracağız. ”

Strateji Belgesi’nde uzun vadeli AUS hedeflerini de açıklayan Karaismailoğlu, strateji belgesi ve eylem planının uygulanması sürecinde tüm paydaşların yol haritasını koruması gerektiğini vurguladı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun yanı sıra Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcıları; Selim Dursun, Enver İskurt, Ömer Fatih Sayan, Strateji ve Geliştirme Daire Başkanı Yunus Emre Ayözen, TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil ve çok sayıda bürokrat katıldı.

Emin Kuvat – Nurullah Geylani

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi