Bakan Fidan’dan Kıbrıs’ta İki Devletli Çözüm Çağrısı
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, KKTC ziyareti sırasında Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile ortak bir basın toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıda, Kıbrıs sorununa ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Fidan, Kıbrıs’ta yaşanan izolasyonun insanlık suçu boyutlarına ulaştığını ve Türkiye’nin bu durumu hafifletmek için çaba gösterdiğini belirtti.
Bakan Fidan, adada uzun yıllardır süregelen iki toplumlu yaşamın hukuksal bir zemine oturtulması gerektiğini vurgulayarak, “Kıbrıs’ta iki devletli çözüm dışında başka bir seçenek olmadığını düşünüyoruz. Diğer çözüm yolları samimi bir şekilde denense de başarısız oldu. Şimdiye kadar ki gerçeklikle uyumlu olmayan zorlama çözümler yerine, her iki toplumun da egemenliğine ve güvenliğine saygı gösteren iş birliklerinin geliştirilmesi gerekiyor,” dedi.
Kıbrıs’ta iki devletli çözümün sağlanması halinde adanın kalkınma potansiyelinin artacağını ifade eden Fidan, bu durumun bölgeye ve uluslararası topluma barış ve istikrar getireceğini söyledi. Ayrıca, uluslararası toplumu bu çözümü desteklemeye çağırdı.
“Doğu Timor ve Güney Sudan’da yaşananlar gibi, neden Kıbrıs’ta da benzer bir çözüm olmasın?” diyerek uluslararası örnekleri gündeme getiren Bakan Fidan, Kıbrıs Rum kesimine ve siyasi liderlere cesur adımlar atmaları çağrısında bulundu. Geçmişte kaybedilen fırsatların telafi edilmesi için yeni ve yapıcı bir yaklaşıma ihtiyaç duyulduğunu belirtti.
Bakan, Yunanistan ve Türkiye’nin olumlu ilişkilerinin Kıbrıs’a da yansımasını umduğunu belirterek, “Birlikte çalışarak, Ege ve Akdeniz’de barış dolu bir gelecek inşa edebiliriz. Geçmişi kaybettik ancak geleceği kaybetmeyelim,” şeklinde konuştu.
Gökçe Örnekal