Bakan Ersoy’dan müjde: ‘Yeni Göbeklitepe’ye hazırlanalım’

Bakan Ersoy’dan müjde: ‘Yeni Göbeklitepe’ye hazırlanalım’
15:00 - Ocak 12 2021 Salı

Resim ve Heykel Müzesi’nde basın temsilcileriyle bir araya gelen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Yeni Göbeklitepe’ye hazır olalım, projeyi çok genişletiyoruz, birkaç detaylı açıklama yapacağız. Aylar sonra … Araştırma tamamlandığında bölgede, muhtemelen Urfa bölgesinde birkaç kazı daha yapacağız.Mısır Piramitler ne olursa olsun, Urfa belgesi bizim için çok değerli. 2021’de en etkili arkeolojik kazılar olacak. orada yapılsa çoktan başladı, dünyaya ses getiren projelerden biri olacağını düşünüyorum.

Ersoy, Türkiye’nin 2019 yılında hayata geçirdiği turizm konusunda en etkili ve yoğun reklam yapılan ülke olduğunu açıkladı. Turizm Kalkınma Ajansı’nın bu dünyadaki çalışmaları en iyi acentelere dikkat çekti. Alınan tedbirler sayesinde önce açıkların kapatıldığını, ardından iyi bir iş yapıldığını kaydeden Ersoy, ‘Güvenli Turizm Sertifikası’nın birçok ülkede örnek teşkil ettiğini söyledi.

Türkiye’nin farklı bölgelerinde turizm faaliyetlerinin çok yönlü olarak devam ettiğini belirten Ersoy, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 81 il oluşturarak koordine ederek tanıtım destinasyonu ve içerik bütünlüğünün geçileceğini açıkladı. Turizmi 81 ilde yaygınlaştırma çabalarının sona erdiğine işaret eden Ersoy, uzman bir ekibin görevde olduğunu kaydetti. bir sosyal medya fenomeni, ülkenin turizm potansiyelinin tanıtımında ülkelerin tercihlerine göre hazırlanıyor transfer hazırlıyor Ersoy, bu kapsamda geçen yıl dünya üzerinden YouTuber, editör, sosyal medya fenomeni 3. binyıl çıkararak Türkiye’de ağırlanıyor. Figür bu rakamı Türkiye’nin organik tanıtımına getirecek reklam tanıtımını yaptılar.

Bakan Ersoy, bu yıl turizm V çıktısının hızla düşmesinin beklendiğini belirterek, “Türkiye kırmızı destinasyondan çıkıyor ve güvenli. Bu hafta aşı başlayacak. Mart ayında iki bin rakamın altına düştük. Bu süreçte ikinci milenyum rakamı, Nisan ayında sezonun açılacağına inanıyoruz. 2021’de 2019 rakamlarını yakalama şansımız yok. 23,3 milyar doları aşacağımızı umuyoruz. Bu yıl Tatara yılı oldu. 2021 yılında Patara yılına devam ediyoruz. Faaliyetlerle Patara’yı ön plana çıkaracağız “dedi.

Dijital çalışmalara ilginin oldukça yüksek olduğunu belirten Ersoy, Atatürk Kültür Merkezi’nin yüzde 80’inin tamamlandığını söyledi. Atatürk Kültür Merkezi’nin 24 saat yaşayacak bir merkez olarak planlandığını belirten Ersoy, geçtiğimiz aylarda yeniden açılan Galata Kulesi’nin Topkapı Sarayı’ndan daha fazla ziyaretçiye sahip olduğunu söyledi.

Türkiye’de restorasyonların kademeli olarak sisteme açıldığını ve bu sayede turist ziyaretçilerinin kesintiye uğramasının kesintiye uğradığını belirten Ersoy, “Bodrum Kalesi’nin üçüncü etabının Mayıs 2021’de tamamlanacağını belirten Ersoy, Sümela Manastırı’nda profesyonel dağcıların da ekipte yer aldığını ifade etti. Restorasyon tamamlandığında daha önce ziyaretçilere hiç açılmayan üçüncü etap 2021 yılında tamamlanarak ziyarete açılacak.

Türkiye’ye getirilecek eserin 4 bin 400 olduğunu anlatan Ersoy, müzenin Türkiye’deki dünyanın en büyük ve en verimli havalimanı olduğunu hatırlattı. Müzenin ülke tanıtımında önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirten Ersoy, müzelerin dijitalleşmesi ile birlikte 12 milyondan fazla ziyaretçinin müzeleri online olarak ziyaret ettiğini belirtti.

Ersoy, “UNESCO dünya mirası listesi genel bir tanımdır. Somut olmayan kültürel miras 18’e ulaştı, bu yıl Aralık ayında 2’si UNESCO tarafından tescil edildi. Bunlardan biri mangala, biri minyatür sanat. Sayı 20’ye çıktı. Ayrıca 2018 yılında listelenmiş olan Göbeklitepe, UNESCO dünya listesindeki varlık sayısını 18’e çıkardık. Yeni Göbeklitepe için hazırız ve projeyi genişletiyoruz, birkaç ay sonra detaylı bir açıklama yapacağız. Araştırma tamamlanır tamamlanmaz bölgede, muhtemelen Urfa bölgesinde birkaç kazı daha yapacağız. 2021 yılında en etkili arkeolojik kazılar orada başlamış olacak. Aslantepe Miras Kurulu’nun Malatya’daki toplantısına hazırlandı, 19. miras listemiz olarak hayat bulacağını düşünüyorum.

Ersoy, görüşmenin ardından medya temsilcilerinin sorularını yanıtladı. Ersoy, Türkiye’nin uluslararası trafik kurallarına uyacağını belirterek, “Bir karar dünyasında en hızlı karar alanları oluruz. Dünyanın ne olduğuna karar verirseniz; teknolojimizin hızının karar bağlamında alındığını kaydetti Virüsün Bilim Kurulu yeterli koro ile ölçülüyor.

Korona virüsü önlemlerinin Bilim Kurulu tarafından alınan kararlar doğrultusunda belirlendiğini belirten Bakan Ersoy, sanatçı ödemelerinin 30 bin 744 sanatçıya Ocak ayı itibarıyla başlayacağını da açıkladı.

Görüşmenin ardından Bakan Ersoy, medya temsilcileriyle müzeyi ziyaret etti.

Hülya Keklik

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi