Bakan Dönmez: ‘Oruç Reis araştırma gemimiz de faaliyet göstereceği yere ulaştı’

Bakan Dönmez: ‘Oruç Reis araştırma gemimiz de faaliyet göstereceği yere ulaştı’
12:00 - Ekim 14 2020 Çarşamba

Enerji ve iklim değişikliği konusunda kapsamlı raporları ve enerji sektörüne yön veren uzmanları bir araya getiren 26. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı’nda (ICCI) Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez bir konuşma yaptı. Bakan Dönmez, video konferans yöntemiyle düzenlenen programda Kanuni sondaj gemisi, Oruç Reis ve Doğu Akdeniz ile ilgili açıklamalarda bulundu. Bakanlar Dönmez, Türkiye’nin Kısa Milli Enerji ve Maden Politikası’nın orta ve uzun vadeli enerji politikası stratejisinin temelinin Seal’in atılacağı belirtildi. Türkiye’de Covidien-19 sürecinin kısa vadeli enerji politikası önceliklerini değiştirdiğini söyleyen Dönmez, uzun vadeli önceliklerin sabit kaldığının altını çizdi. Dönmez, “Daha verimli, daha temiz ve daha yerel bir enerji sistemi için ana stratejimiz kapsamındaki parçaları sürekli güncelliyoruz. Bunun en belirgin özelliklerinden biri denizlerimizde petrol ve gaz aramalarıdır. Politikamız, Türkiye’nin doğal kaynaklarına deniz ve kara yoluyla bakmanın bir yoludur. Diğer gelişmiş ülkeler gibi biz de denizlerimizdeki ekonomik değeri vatandaşlarımızın refahına sunmaya çalışıyoruz. Ancak burada gözden kaçan bazı sorunlar var. Birçok insan bizden bir an önce rezerv bulmamızı, hemen açıklama yapmamızı ve henüz çıkarılmamış doğalgazın maliyetini istiyor. Evet, bunlar teknik olarak üzerinde durduğumuz, hesapladığımız, analiz ettiğimiz bölümler. Ancak Türkiye’nin enerji politikasının denizlerde arama yapmanın karşı karşıya olduğu önemli bir sorun var. Bu bizim enerji egemenliğimiz ve geleceğimizdir. Olaya daha bütünsel bir perspektiften bakıyoruz. Olaya sadece üretim-tüketim dengesinden bakarsak, birçok konuyu geniş perspektiften görmezden gelebiliriz. Öncelikle bu bir kaynak ve bu kaynağı değere dönüştürecek bir teknoloji meselesi ”dedi.

“Kaynak bizim ise teknoloji bizim olmalı” diyen Dönmez, “Teknolojimiz, bilgi birikimimiz ve becerilerimizle her türlü faaliyeti kendi öz yeterliliğimizle denizlerimizde yapamazsak, o zaman tam kontrolümüz olmaz. Bu nedenle denizcilik stratejimiz uzun vadeli teknoloji ve insani gelişmeye dayanmaktadır.Bu uzun vadeli bir bakış açısı gerektirir.Her türlü tehdide rağmen yolumuza devam ettik.Kanuni sondaj gemimiz Mersin Taşucu Limanı’ndan ayrıldı dün itibari ile Haydarpaşa Limanı’na doğru yola çıkmıştır.Kule sökümünü burada yapacağız.Kasım sonunda Filyos Limanı’na nakledilecek.Burada kule montajı ve diğer bakımlardan sonra sondaj çalışmalarına başlayacak. Karadeniz’de Fatih ”.

Oruç Reis araştırma gemisi ile ilgili konuşan Dönmez, Covid-19 döneminde Doğu Akdeniz’e birçok firmanın havlu attığını belirtti. Dönmez, “Oruç Reis araştırma gemimiz de faaliyet göstereceği yere ulaştı. Deniz tabanına 10 kilometre sismik kablo döşemeye başladı. Dün test etmeye başladı ve bugün ilk sismik ölçümleri almaya başlayacağız. İlk etapta 10 günlük bir çalışma yapacağız. Biliyorsunuz, Covid-19 ile Doğu Akdeniz’de birçok firma havlu fırlattı. Özellikle Kıbrıs Rum Yönetimi tarafından verilen hukuka aykırı ruhsatlarla çalışan şirketler salgın nedeniyle sahadan çekildi. “Güney Kıbrıs Rum Yönetimi gibi bir devletin yaptığı ilk şey, diğer ülkelerin korumacılığına sığınmaktır”

Türkiye’nin pandemiye rağmen faaliyet göstermeye devam ettiğinin altını çizen Dönmez, “Salgın olmasına rağmen iş planımıza göre denizlerimizdeki faaliyetlerimizi sürdürdük. Çünkü değişen dünyanın dinamiklerini öngörerek adımlarımızı buna göre attık. Türkiye’nin İHA ve SIH deneyimi. Arama ve sondaj gemilerimizin envantere dahil edilmesinin de benzer bir hikayesi var.Uzun vadeli stratejilerimizi oluşturmasaydık veya stratejilerimizi diğer ülkeler gibi onların çıkarlarına göre tasarlasaydık, yapmazdık. Bugün bu noktaya geldik. Şimdi bir adım daha ileri gitme zamanı. ‘Yerel derin deniz sondaj ekibimiz ve becerilerimizle küresel bir oyuncu olacak mıyız’ sorusunun zamanı geldi. Cevap şüphesiz ‘Evet’. Ancak, bu bugünden yarına olacak bir şey değil, bunun için daha fazla teknoloji geliştirmemiz ve nitelikli insan kaynağımızı artırmamız gerekiyor ”dedi.

Dünya Enerji Ajansı’nın dün açıkladığı “Dünya Enerji Görünümü Raporu” na dikkat çeken Dönmez, elektrik piyasalarının yeni kralı güneş olacak dedi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Önümüzdeki dönemde daha fazla üretimde güneş söz sahibi olacak ve maliyetleri düşmeye devam edecek. Bunun okuduğumuz bir alt mesajı var. Ağ eskiden kaynaklar ve tüketim etrafında şekilleniyordu. Dolayısıyla piyasa. Şimdi güneşin etrafında şekillenecek bir pazar yapısına gitmemiz gerekebilir. Bu süreçte uzun zaman önce adımlarımızı atmaya başlamıştık. Rakamlar bu yöndeki adımlarımızın başarısını göstermektedir. Milli Enerji ve Maden Politikamızı uygulamaya başladığımız 2017 yılından bu yana yenilenebilir enerji kapasite artışında dünyada 9., Avrupa’da 3. sıradayız. Yerli kaynakların elektrik üretiminde payı, Aralık 2018’den bu yana 19 ay kesintisiz olarak aylık bazda yüzde 50’nin üzerinde oldu. Yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen elektrik enerjisi miktarında 2019 yılında Avrupa’da 2. sırada yer aldık. 2020’nin ilk 9 ayında yerli ve yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretim oranı yüzde 62 civarındaydı. “

Yeni dönemde enerji gündeminin dört noktadan oluşacağını söyleyen Türkiye Dönmez, “Yerli kaynaklar olarak denizimiz enerji politikamızı daha ileriye taşıyacak, teknoloji, inovasyon, Ar-Ge ve girişimci enerji politikamız DNA’mız haline gelecek. Bizi terk etmeyeceğiz. Düzenli serbest piyasa hedefi. “Enerji maliyetleri ile döviz kurları arasındaki ilişkiyi kırmak için daha fazla yerli ve yenilenebilir kaynaklara yöneleceğiz.”

Emin Kuvat

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi