Bakan Çavuşoğlu’nun Doğu Akdeniz’de Yunanistan’a çağrısı: ‘Cesareti varsa masaya otursun’

Bakan Çavuşoğlu’nun Doğu Akdeniz’de Yunanistan’a çağrısı: ‘Cesareti varsa masaya otursun’
16:00 - Eylül 8 2020 Salı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kongo Cumhuriyeti Dışişleri, İşbirliği ve Yurtdışı Kongolu Bakanı Jean-Claude Gakosso ile bir araya geldi. Bakan Çavuşoğlu, görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Yunanistan’ın son dönemde Doğu Akdeniz’deki gerilimle ilgili NATO ve Avrupa Birliği’ndeki tüm girişimlere “hayır” diyerek diyalogdan yana olmadığını gösterdiğini belirten Çavuşoğlu, “Tüm girişimleri destekledik. Hazırız. Önkoşulsuz diyalog Son olarak NATO’nun inisiyatifine “evet” dedik. Yunanistan “evet” dedi NATO bir kez daha iki tarafa döndü ve “Bunu açıklayabilir miyiz?” dedi, iki taraf da “evet” dedi. NATO bunu yaptıktan sonra açıklamamızla bunu desteklediğimizi bir kez daha teyit ettik ama Yunanistan reddetti.Burada samimiyet yok. Nitekim Avrupa Birliği ülkeleri de çok sıkılıyor. Yunanistan uluslararası hukuk açısından haklı, herkes söylemeye başladı. Tezlerimizi çok güzel anlatıyoruz Dünyada adalar, kıta sahanlığı, kara sular gibi birçok tartışmalı bölge var.Bu sorunların dünyada nasıl çözüldüğünü, Yunanistan’ın nasıl olduğunu anlatıyoruz. diğerleriyle anlaşmalar imzaladı ülkeler. Kendimize güvendiğimiz için ‘masadayız’ diyoruz ama Yunanistan yaklaşmıyor ”dedi.

“Tatbikatımız NATO kuralları çerçevesinde yapılmaktadır”

Yunanistan’ın sahada ve masada üstünlük sağlayamadığı için her zaman saldırgan olduğuna dikkat çeken Çavuşoğlu, psikolojik üstünlüğünü kaybetti.

“Nikos Dendias benim çok eski bir arkadaşım. 2003’ten beri tanıyorum. Aslında Yunanistan Dışişleri Bakanı olarak yazdıkları ve söyledikleriyle bizi şaşırtmıyor, ancak hangi koşullarda olursak olalım dürüstçe konuşmalıyız. . Ne halkımızı kandırmayalım, kendimizi kandırmayalım, önceden ilan edebilirsiniz, NAVTEX’inizi yayınlayabilirsiniz.Burada da gerçek mühimmat kullanılıyor, tatbikat mühimmatı da kullanılıyor, tatbikatımız NATO kuralları çerçevesinde gerçekleştiriliyor. Bugün 10 kilometrekarelik bir adacığa 40 bin kilometrekarelik bir kıta sahanlığı talep edecek uluslararası hukuk nedir? Başka hangi ülke bu talebi bu kadar küstahça yapabilir? Dünyada böyle bir örnek yok. 6 mil ka Başka yok rasusları üzerinden 10 mil hava sahası talep eden dünyadaki ülke. ”

“Yunanistan ciddi bir zulüm politikası uyguluyor”

Yunanistan’ın Ayasofya Camii ile ilgili açıklamalarına tepki gösteren Çavuşoğlu, “Ayasofya’yı daha önce de söylemiştik. Bize ders verebilecek son ülke Yunanistan’dır. Çünkü Yunanistan, başkentinde cami olmayan tek ülkedir. Trakya, oradaki camilere, müftülere ve tüm Müslüman cemaatine, özellikle Türk kardeşlerimize ciddi bir zulüm politikası uyguluyor. “Ayasofya’nın kültürel mirasını yok ediyor” diyor. İstanbul bugüne kadar korunmuşsa, fetih sonrası neden yok edilmeli? “Bu konuda görüş bildirebilen UNESCO’dur. UNESCO ile yakın diyalog halindeyiz. Burada iftira yerine dürüst davranırsak daha iyi konuşuruz. “Dedi.

“Cesareti varsa, tezlerine güveniyorsa, masaya otursun”

Avrupa Konseyi’nin İnsan Hakları Mahkemesi kararlarını uygulamayan Yunanistan’ı bir kez daha uyardığını hatırlatan Bakan Çavuşoğlu, “Ege’de kaç göçmen onlar yüzünden öldü. Herkesin destekleyeceğini düşündüler. Ama son zamanlarda … BM, BM gibi bir duruma geldi ” Avrupa Konseyi, Avrupa Birliği ve üyesi olduğu Avrupa Parlamentosu, insani olmadığı için şiddetle kınadı ve eleştirdi Yunanistan ve Dışişleri Bakanı’nın bu açıklamaları Bizi şaşırtmayın ama örnek teşkil ediyorlar.Yunanistan aleyhine hareket eden kurum ya da şahıs var mı? Hangi ülke olursa olsun izin vermeyiz. Bu konularda ilkeli hareket etmek gerekir.Yunanistan kendine güveniyorsa Avrupa Birliği Bu da bir üyesidir. İçinde bulunduğumuz NATO teklif etti, cesareti varsa ve tezlerinde kendine güveniyorsa, masaya otursun, önünüzde söyleyin tabii ki biz de. Bişeylere sahip olmak söylemek. Yunanistan’ın zaten korktuğu bu değerlendirmeleri yaptı.

“En çok PKK, Kürt kardeşlerimize zulmetti”

Bakan Çavuşoğlu, Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzani’nin Ankara’yı ziyaretiyle ilgili şu açıklamaları yaptı:

“Her zaman PKK’nın Kürt kardeşlerimize en çok zulmettiğini ve zarar verdiğini söylüyoruz. Bunlar KDP ve Mesut Barzani’nin yanı sıra bölgesel yönetim Neçirvan Barzani. Aslında Kuzey Irak’ta PKK en çok zararı veriyor. Kürtler, elinde bin köy tutuyor, PKK Erbil yönetiminin ana hedefini ele geçirmek için buradadır, Türkiye’deki ayrılıkçı faaliyetlerde başarılı olamayacağını görmüştür. Bugün PKK, Barzani dediği gibi hala tutsak politikası uygulamaktadır. Yani çocukları zorla dağlara götürüp silah vererek Barzani’nin Türkiye ziyareti sırasında PKK ile mücadelede neler yapabileceğimize bakıyoruz. Türkiye, Suriye, Irak, İran’ın neresinde olursa olsun, ihtiyacımız var. Kürt kardeşlerimizle teröristlerimizi farklılaştırın. Neçirvan’ı da ziyaret edin Barzani Türkiye’yi neden kendi masasında görüyoruz Biz de PKK’nın bölgesel yönetiminin bayrağı olan bayrağı gibi çok ağır eleştiriler görüyoruz. KK, içeride olacağız hata. Dolayısıyla Kürtlere karşı bir düşmanlık var. Kürt düşmanlığına karşıyız. ”

Abdullah Sarıca

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi