Bakan Çavuşoğlu’ndan Yunanistan’a Çağrı

Bakan Çavuşoğlu’ndan Yunanistan’a Çağrı
14:00 - Eylül 1 2020 Salı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Cezayir Dışişleri Bakanı Sabri Bukadum ile Bakanlıkta görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi. Cezayir ile ticaret hacminin 4 milyar doları aştığını kaydeden Bakan Çavuşoğlu, pandemiye rağmen ticaret hacminde herhangi bir azalma olmadığına dikkat çekti.

Cezayir ile pek çok işbirliği alanında farklı olduğunu ifade eden Bakan Çavuşoğlu, ayrıca Libya, Cezayir ve Türkiye’nin ortak meselesini icat ettiğini söyledi. Libya barışının tesis edilmesinin her iki ülke için de önemli olduğunu belirten Çavuşoğlu, “Libya’da tek çözüm siyasi çözümdür. Ateşkes için çok çaba sarf ettik. Libya konusunda işbirliğimizi sürdüreceğiz. Ateşkesin birlikte kurulması, Hafter tarafı siyasi çözüme ve ateşkese inanamıyor, Askeri çözüm istediğini bir kez daha gördük, Mali’deki durumu tartıştık. Bukadum oradaki gelişmeler hakkında bilgi verdi. İstikrarı sağlamak önemli Mali, bu konuda gerekli desteği sağlayacağız. Terörle mücadelede işbirliğimiz devam edecek “dedi.

“AB sorunu çözmek yerine tehdit edici bir dil kullandı”

Venezuela’da atılan adımlar hakkında yorum yapan Çavuşoğlu, Venezuela’nın iç siyasetinin karıştırıldığını ve tek taraflı yaptırımlardan etkilendiğini belirtti. Bakan Çavuşoğlu, “Venezuela’da muhalefet ile yönetim arasında ciddi anlaşmazlıklar vardı. Önümüzdeki 6 Kasım’da bir seçim yapılacak. Pandemi izin vermezse belki seçim ertelenir. AB geçmişte bu konuda bazı hatalar yaptı.

Sorunu çözmek yerine tehditkar bir dil kullandı. Bu dili kullanmayı seviyorlar. AB bunu kabul etti. Muhalefetin bazı ön koşulları vardı. Koşullarla ilgili AB girişimleri oldu. Bizden bu konuyu desteklememizi istediler. Seçimlere gitmenin faydalı olacağını anlattık. Türkiye olarak Venezuela dostuyuz. ‘Bu yerin huzuru bizim için de önemli’ dedik. Seçime ne kadar çok siyasi parti katılırsa, hükümet ve muhalefetin birlikte çalışması önemlidir. Borrell ile iki gün önce tanıştık. Birlikte çalışma noktasında onaylandık. Demokratik seçimler için elimizden geleni yapacağız. Maduro yönetimi de bu koşulları kabul etti ”dedi.

“Türkiye yolunda atılan adımları hariç tutun”

Yunanistan’ın Meis Adası’na asker çıkardığı iddialarına değinen Bakan Çavuşoğlu, “Yunanistan gibi ülkeler maksimalist taleplerde bulunuyor. Meis Adası, Yunanistan anakarasına 580 kilometre, Antalya’nın Kaş ilçesine 2 kilometre uzaklıktadır. Yunanistan 10 kilometrelik bir ada için 40 bin kilometrelik kıta sahanlığı istiyor. Doğu Akdeniz’deki sorunun nedeni budur. Uluslararası hukuka aykırı taleplerde bulunmak. Türkiye’nin dar alanlarını hapse atmaya çalışıyor. Onları kabul etmemiz mümkün değil.

Yunanistan’ın son dönemde attığı adımlar, özellikle tek taraflı at, Mısır’ın imzaladığı anlaşmalar, Türkiye’yi dışlamaya yönelik adımlar. Hep şunu söylüyoruz; Doğu Akdeniz’de masaya oturup herkesle müzakere ediyoruz ve herkes için adil bir çözümden yanayız. “Ortak çözüm çağrımız dinlenmediği ve tek taraflı adımlar atıldığı için sahadaki adımlarımızı attık.”

“Maalesef Yunanistan sorunu çözmekten yana değil, düşmanca tavırla bizi kışkırtmaya çalışıyor”

Söz konusu adaların 1947 Paris Anlaşması ile silahsız adalar olduğunu belirten Çavuşoğlu, “Silahlanma konusunda net açıklamalar var. Bu adalar silahlanamaz. Yunanistan, basında çıkan haberlerin ardından nöbet değişikliği olduğunu söyledi. Kırsal kesimde de jandarma ve polisimiz var. İç güvenlik için kuvvetler mevcut olabilir. Doğu Akdeniz’de uluslararası hukuka aykırı kışkırtıcı adımlar atıyor. Kimsenin hakkını yemiyoruz, kimsenin haklarımızı vermesine izin vermeyiz.

Bu adımlar Yunanistan’a zarar verdi. Uluslararası hukuktan doğan hak ve menfaatlerimizi sonuna kadar koruyacağız. Biz buna kendimizi adadık. Yunaistan’a çağrımızı tekrar ediyoruz. Başkasının kullanımı veya kışkırtmasıyla Türkiye aleyhine olumsuz adımlar atmak ve uluslararası hukukun sayımı arasında hiçbir anlaşma yoktur. Buna zarar verirsin. Bizimle diyaloğa gelirseniz, var olan sorunları diyalog yoluyla çözmek istiyorsanız, biz her zaman varız. Yunanistan maalesef sorunun çözülmesinden yana değil, düşmanca tavırla bizi kışkırtmaya çalışıyor. Bu son derece tehlikelidir. Yunanistan bundan zarar görecek ”.

Türkiye ile ilişkilerin büyük önem taşıdığını belirten Cezayir Dışişleri Bakanı Sabri İ Buka, Türkiye’nin Cezayir’deki yatırımlarından memnun olduğunu belirterek, “İlişkisinin sahip olduğu düzey bizi çok mutlu ediyor. Bu anlamda işlerin çok aşamalı olduğuna inanıyorum. Yeni bir Cezayir dünyası Dolayısıyla, Türk şirketlerinin geleceğe yatırım yapmaya devam etmeleri için fırsatlar olacak.Özellikle Akdeniz ve bölgemizi ilgilendiren konularda, Libya ve Mali’de sürekli istişare halindeyiz. Libya sorununun bir an önce çözülmesi gerektiğini söyledi.

Hülya Keklik

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi