Bakan Çavuşoğlu: ‘Libya’daki tek çözümün siyasi çözüm olduğunun farkında olmalarını sağlayın’

Bakan Çavuşoğlu: ‘Libya’daki tek çözümün siyasi çözüm olduğunun farkında olmalarını sağlayın’
18:00 - Temmuz 21 2020 Salı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu temaslarını dün gece geldiği Nijer’de sürdürüyor. Bakan Çavuşoğlu, Nijer Issoufou Mahamadou Başkanı tarafından kabul edildi. Çavuşoğlu daha sonra Nijer Dışişleri Bakanı Kalla Ankourao ile bir araya geldi. Bakan Çavuşoğlu ve mevkidaşı Ankourao ortak basın toplantısı düzenledi.

Türkiye’den Nijer Dışişleri Bakanı’na ilk resmi ziyareti yapan Bakan Çavuşoğlu, “İslam İşbirliği Dışişleri Bakanlığı toplantısına katıldığım için mutluyum. Bir sonraki dönemde karşılıklı ziyaretleri nasıl yapabileceğimizi, özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Nijer ziyareti. ”

Çavuşoğlu, “Kökleri 15. yüzyıla dayanan dostluğumuzu nasıl güçlendirebileceğimizi ve her alanda ilişkilerimizi nasıl geliştirebileceğimizi tartışma fırsatımız oldu.” Dedi.

“Kazan-kazan anlayışı ile her alandaki ilişkilerimizi karşılıklı saygı temelinde ilerlemeye kararlıyız. Ticaretimizi artıracağız. Nijer’deki Türk yatırımlarının miktarını da artırmak istiyoruz. Burada faaliyet gösteren Türk şirketlerine verdiğiniz destek için teşekkür ederim. ”

Nijer’in bölgede bir istikrar unsuru olduğunu belirten Bakan Çavuşoğlu, “Bu nedenle Nijer’in terörizmle mücadelesini destekleyeceğiz. Nijer’in terörizmle mücadelesi Türkiye, ülkenin en iyi anlayışı arasında. Aslında, askeri işbirliği üzerine imzaladığımız belgeler de bu amaca yöneliktir. Ayrıca savunma sanayinde işbirliğimizi geliştireceğiz. Ancak ilişkilerimiz bunlarla sınırlı değil. Gençlik ve spor konusunda da bir anlaşma imzaladık “dedi. Feton okullarının Türkiye’ye nakledilmesinden memnunuz, her geçen gün daha fazla artış Nijer eğitim desteğinden Çavuşoğlu’nu kurtaracak,” Ancak diplomatların eğitimi, askeri eğitim, Nijer gibi güvenlik güçlerinin eğitimi gibi alanlarda ‘E-eğitim desteğini artıracağız. Buna sağlık alanı da dahildir. Türkiye-Nijer Dostluk Hastanesi burada çok güzel hizmet veriyor. Otelde 32 sağlık personelimiz var, onlarla tanıştık ve Nijer halkına burada hizmet etmekten çok mutlular. Türkiye’de Nijerli’nin ihtiyaçlarına göre tedavi edilebilir ”dedi.

“Libya’daki tek çözüm siyasi çözüm”

Bölgesel konuların, özellikle Libya’nın da tartışıldığını vurgulayan Bakan Çavuşoğlu, “Tek çözüm Libya’daki siyasi çözümdür. Bunu en başından beri söyledik, bugün aynı çizgideyiz. Askeri çözümü bugüne kadar tercih edenler yenildi, başarısız oldu, başarısız oldu. Bundan sonra, bu yollara gidenler yenilecek, başarısız olacaklar. Bu nedenle, herkes şimdiye kadar olanların dersini almalıdır. Libya’daki tek çözümün siyasi çözüm olduğunu düşünüyorsanız, başka çıkış yolu yok. Başka bir ilgi yolu yoktur, böylece başka bir amaca ulaşamayacaklarını bilirler. Libya’daki durumdan en çok etkilenen ülkeler Sahel bölgesindeki, özellikle Nijer’deki ve hatta ötesindeki Afrika ülkeleridir. Buradaki sorunun çözümünün ateşkes sağlamak ve başta Sahel grubu ülkeleri, Afrika ülkeleri ve Afrika’daki örgütler olmak üzere siyasi bir çözüme ulaşmak olduğunu destekliyoruz. Bugün yaptığım toplantılarda Nijer ile hiçbir anlaşmazlığımız olmadığını gördük, aksine fikir birliğimiz var. Bundan sonra bu alandaki işbirliğimizi nasıl sürdüreceğimiz hakkında konuştuk ve birlikte çalışmaya devam edeceğiz. ”

İslam İşbirliği Teşkilatı Dışişleri Bakanları Başkanlığının yanı sıra BMGK’nın geçici üyesi olarak seçildiğini belirterek Nijer’i tebrik eden Bakan Çavuşoğlu, “Sayın Volkan Bozkır, BM Genel Kurulu Başkanlığına da seçildi. Bu nedenle Nijer ile hem Güvenlik Konseyi’nde hem de Genel Kurul’da dayanışmamızı göstereceğiz ve işbirliğimizi sürdüreceğiz. ”

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi