Bakan Çavuşoğlu: ‘Ermenistan, Azerbaycan topraklarının yüzde 20’sini işgal ediyor’

Bakan Çavuşoğlu: ‘Ermenistan, Azerbaycan topraklarının yüzde 20’sini işgal ediyor’
15:00 - Ağustos 11 2020 Salı

Dışişleri Bakanı Çavuşoplu, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ile ortak basın toplantısı düzenledi. Bakan Çavuşoğlu görüşmede yaptığı konuşmada, “Ermenistan 12 Temmuz’da Tovuz bölgesinde kardeş Azerbaycan’a saldırdı. Türkiye Cumhuriyeti olarak o gün ne diyorsak bugün de aynı şeyi söylüyoruz. Kardeş Azerbaycan yalnız değil, tüm gücümüzle varız ve orada olmaya devam edeceğiz. Kahraman şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyoruz. Ermenistan yıllardır kardeş Azerbaycan topraklarının yüzde 20’sini işgal etti. Bugüne kadar alınan tüm kararlara rağmen, BM, Avrupa Konseyi ve AGİT gibi kurumların kararlarına rağmen Ermenistan bu sorunun çözümüne yaklaşmadı. Dünyaya bu konularda müzakere etmenin güvenilir bir ortak olmadığını göstermiştir. Çok net kararlar var. Bu sorun neden çözülmedi? Bu, uluslararası toplumun, özellikle de Minsk üçlüsünün samimi çabalarının olmamasıdır. “Bu sorunun, kardeş Azerbaycan’ın sınır ve toprak bütünlüğü çerçevesinde diplomasi ve diyalog yoluyla çözülmesini diliyoruz.”

Almanya ve Türkiye seyahat ediyor

Covidien-19 salgınının dünyadaki her şeyi değiştirdiğini ifade eden Çavuşoğlu, “Maalesef AB ülkelerini Türkiye’nin güvenlik listesine almadılar. İki inceleme yaptılar, Fas ve Cezayir gibi bazı Balkan ülkelerini listeden çıkardılar. Almanya’daki vatandaşlar ve Alman turistler Türkiye’ye gelemeyecek kadar çok gürültü ve ilgi ve taleplerini ilettiler.Türkiye için bu seyahat kısıtlamalarının kaldırılması için çalışıyoruz.AB içinde Malta ve İsviçre gibi Polonya gibi bu ülkeler kısıtlamaları kaldırdı. Almanya bazı turistik bölgelerde seyahat kısıtlamalarını kaldırdı.Almanya’ya döndükten sonra karantinaya alınan 14 Almanlar için Türkiye’de testler yaparsan gülünç, bu kısıtlamayı kaldıracağız dediler.Şimdi dönüş yolunda daha uygun olduğunu düşündük. Vatandaşlarımıza 14 günlük karantina yerine test yaptırmaları Bu uygulama sadece vatandaşlarımız için değil, Almanların Türkiye’ye gelmeleri için de geçerlidir. Türkçe ve Almanca arasında kurgu ”.

“Oruç Reis bölgeye gitti”

Doğu Akdeniz’deki gelişmelere değinen Çavuşoğlu, “Gemilerimizi tekrar seferber ettik, Oruç Reis bölgeye gitti. Ağustos sonu itibariyle kıta sahanlığımızın batı sınırlarını belirledi. Bu alanlara ruhsat vererek her türlü sismik araştırma ve sondaj çalışmalarına devam edeceğiz. Buradaki kararlılığımız tamamlandı. Kıbrıslı Türklerin haklarını hem Doğu Akdeniz’de hem de Kıbrıs’ta tam olarak savunacağız ve bu konuda taviz veremeyiz. Kimse Türkiye’ye karşı iyi niyet gösterdiğini söyleyemez ama kötü niyetli partilere karşı gösterdik bir ülke var. Suçlu iseler Yunanistan’ı suçlamalılar ”.

“Ticari yatırımları artıracağız”

Azerbaycan ile ticari yatırımların artacağının müjdesini veren Çavuşoğlu, “Azerbaycan doğalgaz arzımızda ilk sıraya yükseldi. Azerbaycan’dan alacağımız gaz miktarını daha da artıracağız. Öncelikli olarak Kars, Türkiye-Nahçıvan Nahçıvan projesine ve durgun gaz boru hattı projesine veriyoruz. Nahcivan üzerinden Türkiye’ye gaz ulaştırılması stratejik bir projedir. Türkiye ve Azerbaycan da pasaporta ihtiyaç duymayan vatandaşların karşılıklı ziyaretleri olmalı. Bu işbirliğini Gürcistan ile gerçekleştirdik. Ukrayna ile de uyguladık. Kiminle seyahat etmenin önünü açmak için şimdi önerilerimizi sunduk. Bunları da uygulayacağız. Her alanda bağlarımızı güçlendirmek için çalışmaya devam edeceğiz ”dedi.

Türkiye’de konuk bakanlar

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, “Bu yıl sonunda tamamlanacak olan Güney Gaz Koridoru ve TANAP projesinin ana bileşeni hakkında görüşmeler yapıldı.Türkiye ile ilişkilerin geliştirilmesi Azerbaycan dış politikasının önceliğidir. Kişisel dostluk ve karşılıklı ziyaretler İki ülke liderleri arasında, bu ilişkilerin geliştirilmesinde bir özel “Bugün kapsamlı bir toplantı yaptık. Birçok enerji ve ulaşım konusu tartışıldı. ”

“Azerbaycan her zaman Türkiye’nin yanında yer aldı”

Bayramov, Azerbaycan’ın her zaman Türkiye’nin yanında yer aldığını belirterek, “Azerbaycan ve Türkiye’nin birliği sonsuzdur ve geleceğimizi bu sağlam temel üzerine inşa ediyoruz. Azerbaycan her zaman Türkiye’nin haklı davasını destekledi ve Türk halkının yanında yer aldı. Türkiye’nin misafirperverliğine daha çok teşekkür ediyorum. Sizleri Azerbaycan’da beklediğimizi belirtmek isterim ”.

Irfan Çalışkan

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi