Bakan Çavuşoğlu: ‘130 ülkeden 90 binden fazla vatandaşı ülkemize getirdik’

Bakan Çavuşoğlu: ‘130 ülkeden 90 binden fazla vatandaşı ülkemize getirdik’
14:00 - Temmuz 5 2020 Pazar

Dış Ticaret Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Alanya Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ALTSO) Alanya’da Antalya’da ‘Sağlıklı Turizm ve Güvenli Şehir’ sloganıyla düzenlenen toplantıya katıldı.

Burada konuşan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Antalya ve Alanya’nın turizmde çok güvenli bir şehir olduğunu belirtti. Çavuşoğlu, “Korona virüsü başladığından beri devletimiz, hükümetimiz tarafından alınan önlemlerin yanı sıra valilik ve yerel yönetimlerimiz tarafından alınan önlemlerle rakamlar sergiliyor ve turizm için ne kadar sağlıklı ve güvenli olduğunu açıklamak için birlikteyiz. Bu dönemde, koronadan sonra önlemlerini iyi alıp kendilerini iyi hazırlayan ve sorun zamanında ekonomilerini sürdürebilen ülkeler de gelecekte ön plana çıkacak. Diğer bir deyişle, büyüme, istikrar ve ekonomik başarıda turizm ön plana çıkacaktır. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde, dünyaya başlar başlamaz ülkemize gelmeden önce aldığımız önlemler sayesinde korona ile mücadelede en başarılı ülkelerden biri olduk. Bugün dünyanın en iyi altyapısına sahip ülkelerden biriyiz. Bunu sadece hastane, hastane yatağı veya doktor sayısından veya hastanelerdeki teknik ekipmanlardan söylemiyorum. Herkes dünyanın en önde gelenlerinden biri olduğumuzu gördü. Sağlık turizminde bunların faydalarını görmeye başladık bile. Sağlık turizmi yöntemiyle yatırımlarımızdan çok daha fazla kazanacağımızı umuyorum. ”

“Türkiye’den tıbbi yardım istediler”

Korona sürecinden sonra neler yapılabileceğini düşündüklerini belirten Çavuşoğlu, “Hükümet olarak Başkanımızın önderliğinde sadece kendimiz değil uzmanların görüşlerini alıyoruz. Tıpkı tüm Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nda olduğu gibi, akademisyenler, eski devlet başkanları da dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanından Nobel ödüllü yazarları da dahil, her dinden, her kıtadan her ülkenin bu kadar bölgesel uzmanların görüşlerini duyduk. Bizi nasıl bir dünya bekliyor, rekabet nasıl olacak? Küreselleşme zarar görecek mi, güçlendirilecek mi? Ancak herkesin kabul ettiği bir şey var, bölgeselleşme hüküm sürecek. Bölgeselleşme, üretimin bölgesel ve tedarik merkezlerinin bölgesel olduğu anlamına gelir. Bu kriterler, Türkiye’nin de en önemli merkezlerinden biri olduğu gelişmeleri koyduğunuzda sadece olduğumuzu söylemiyoruz. Avrupalılar da söylüyor, etrafımızdaki herkes bunu söylüyor. Umarım bunların avantajlarını hep birlikte göreceğiz. Bu salgın sırasında burada sadece kendi vatandaşlarımızı desteklemedik. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde alınan önlemlerle ekonomide ayakta kalabilmek için en az hasarla bu dönemden kurtulduk. Artık ihracatta ivme ve büyüme devam edecek. Sadece Türkiye’deki salgıyla mücadele eden, yurtdışındaki ülkelere tıbbi yardımda da bulunduk. Dünyada Birleşmiş Milletler’de kayıtlı 193 ülke var. 3’ten fazla 2 dünya ülkesi Türkiye’den tıbbi malzeme yardımı talep etmişti. Bugün itibariyle 137 ülkeye tıbbi yardım gönderdik ve yapmaya da devam edeceğiz. İyi ya da kötü dünya halkları arasında ayrım yapmadık. Kerkük, Balkanlar veya Ahıska Türklerini ihmal etmedik. ”

“Türkiye Cumhuriyeti tarihteki en büyük tahliye operasyonunu yönetti”

Yurtdışındaki Türk vatandaşlarının hassasiyet gösterdiklerinde ülkeye gelmek istediklerini ifade eden Çavuşoğlu, “Türkiye tarihinin en büyük tahliye operasyonunu gerçekleştirdik, son derece başarılı. 130 ülkeden 90 binden fazla vatandaşı ülkemize getirdik. İlk başta 14 günlük bir karantina vardı ve bu süreci başarıyla geçtik ve vatandaşları ülkemize getirdik.Diğer yandan 90 ülkede Türkiye’de vatandaşlarını tahliye etmeleri istendi, 230 bin kişinin de tahliyesine katkıda bulunduk şu anda uçak ambulanslarımız ve helikopterlerimiz var.Yurtdışındaki vatandaşlarımızdan herhangi birinin sağlık sorunu varsa ve normal bir uçakla gelemezsek, ambulans uçaklarımızı derhal gönderiyor ve alıyoruz. Ülkemize bu yıl uçak ambulansı ile ülkemize katıldık, bazı ülkelerin yöneticileri de dahil olmak üzere tedavi için ülkemize getirdik. diğer bakanlıkların çalışmalarını destekliyor ve desteklemeye devam ediyoruz. Bir Anadolu olarak, Kültür ve Turizm Bakanlığına geçmişte çeşitli görevlerde yardımcı olmaya çalıştık. Elçilik konferanslarında bakanımızla oturup dünya ile turizm ilişkilerimizi nasıl geliştirebileceğimiz hakkında konuşuyoruz. Başkanımızın desteği sayesinde, bakanımızın vizyonu sayesinde gerçekten iyi hazırlıklar yaptık ve bu hazırlıkları dünyaya açıklamak için birlikte çalışıyoruz. Bakanımızın yazdığı mektupları da teslim ettik. Bir yandan bakanımız telefonda kendi muhataplarını arıyor ve diğer yandan kendi muhataplarımı arıyorum ”.

Yurt dışındaki ülkelere önemli ziyaretler yaptıklarını belirten Çavuşoğlu, şunları söyledi:

Diyerek şöyle devam etti: “Şimdi ziyaretlere başladık ve Almanya’ya gittik. Son derece verimli, samimi, bilgi ve veri temelli objektif kriterler konusunda görüşmeler yaptık. Size son derece faydalı görüşmeler olduğunu söyleyebilirim ve sonuçları alacağımıza inanıyoruz. Avrupa Birliği’nin kararlarının da politik olduğuna inanıyoruz, her zaman alenen söylüyorduk, ancak Almanya’daki makalelere ve televizyondaki yorumlara baktığımızda, kendileri diyorlar, Avrupa Birliği listesine baktığımda, Ülkelerin isimlerini saymak istemiyorum, bu ülkeler bizim kardeşlerimiz, dost ülkelerimiz, hiç kimse bizim hedefimiz değil. ‘Rekabet etmiyoruz.İşte burada insan sağlığı çok önemli ve güvenlik çok önemli. Bu kriterler, Türkiye’ye ve bazı ülkelerin siyasi ilişkilerine her zaman haksızlık ettiğinizi göstermektedir, çünkü rakam figürlerinde ülkenin iyi rakamlar olmasa da yapılmış olması iyidir. yanlış hareket. Bu yüzden, vatandaşlarını başka ülkelere sağa sorarsanız, Türkiye’yi görmezden gelmek için çok iyi risk ve şartlar olmasa da, doğal olarak kendi vatandaşlarına basarsınız. Avrupa’da bazı ülkeler diyoruz. Almanya’yı bundan ayrı tutmak istiyorum. Elbette Almanya aynı zamanda Avrupa Birliği’nin dönem başkanıydı. Ancak son çalışmalar, röportajlar, muhatabımızın muhatabı Peter Altmaier, Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanı, sağlık bakanımız tarafından yapılan sunumlar ve Sağlık Bakanlığı’ndaki çalışmalar da Robot Koch Enstitüsü’nün uzmanlarıydı. Umarım Dışişleri Bakanı Heiko Maas ve ardından İçişleri Bakanı ile yaptığımız toplantıların sonuçlarını alacağız. Bu dönemi en az hasarla geçmeye çalışacağız. Ancak, geleceğe yönelik tüm sektörlerde olduğu gibi, turizm endüstrisinde hayatta kalmak ve kalkınma ve büyüme hedeflerimize ulaşmak için birlikte çalışacağız. Geçmişte krizler yaşadık. Hepsinden kurtulduk. Bu zor günlerde hükümetimiz ve hükümetimiz her zaman sektördeydi. O zaman sevgili bakanımız da sektördeydi. Başka bir deyişle, tüm sorunları çok iyi biliyor çünkü çatıdan düşen bir arkadaşımız var. Vizyonu, enerjisi ve rehberliği ile turizmdeki hedeflerimize ulaşacağız. Ülkelerinde daima Alanya ve Antalya’yı en iyi şekilde tanıtırlar. Bunu Alman dostlarımıza ve diğerlerine söyledik ve Ukrayna’dan, Rusya’dan, Almanya’dan komşularım var. Alt komşum Danimarkalı, Avrupa’nın dört bir yanından komşularımız var, Kazakistan’dan komşularımız var. Sağlıklı ve güvenli bir şekilde uyum içinde yaşıyoruz. Bu toplantının da buna katkıda bulunacağından eminim. ”

Bakan Ersoy: “Yatırımların olumlu sonuçlarının cevabını aldık”

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ise, yeni normalleşme süreci ile hızla iç ve turizm için çalışmaya başladıklarını belirtti. Bakanlar Ersoy, “Türkiye’nin uzun yıllar salgını, test ettiğimiz dönemde sağlık altyapısına yaptığı detaylı yatırımın meyvelerini aldık. Bu yatırımın olumlu sonuçlarının cevabını aldık. Yabancı dahil çalışmaya başladık Yeni normalleşme süreci ile iç turizm öncesi ve sonrası turizm Sağlık Bakanlığı 1 Haziran 12 bölgede ilan edilen toplam günlük yeni vaka sayısından bu yana, özellikle Türkiye’nin turizm kentlerinde, en azından vakaların yaşandığı diğer ülkelere kıyasla “dedi.

“Ülkeler ekonomik kaygılarla siyasi kararlar alabilirler”

Turizm şehirlerindeki vaka sayısını söyleyen Bakan Ersoy, “Antalya’da 2,5 milyon nüfusa sahip, günde yaklaşık 4-5 vaka olmak üzere yaklaşık 520 yeni vaka var. Avrupa’da turizme açılan ilk iki şehre girer. Kuşadası’nda yaklaşık 280 vaka var. Fethiye, Bodrum, Dalaman’a baktığımızda toplam vaka sayısı 310 civarında. Bu şehirlerdeki günlük vaka sayısı 2-3’tür. Bunu tamamen kontrol altında olan ve hızla koronadan arındırılmış bir döneme hazırlayan alanlar olarak görüyoruz. Korona virüsü mutasyona uğrar ve bir ekhovirüs şeklinde görünür. Ülkeler ekonomik kaygılarla siyasi kararlar alabilirler. Bu bağlamda, ne kadar siyasi bir karar alırsanız verin, güneş sümük ile sıvalı olmadıkça gerçekler uzun süre ele alınamaz. Türkiye’nin başarısı, kurtardığı rakamlar var. Bir başarıya ulaştıktan sonra, onu doğru bir şekilde algılamanız gerekir. Dışişleri Bakanlığımızla birlikte Türkiye’nin her fırsatta başarı ve sayıları her fırsatta Cumhurbaşkanımızın desteğiyle dile getirdiği zirve liderlerinde. Çok ciddiye girdik “dedi.

“Avrupa’nın ilk ve en ayrıntılı sertifikasyon sistemi”

60 ülkeye katılan Türkiye, Güvenli Turizm Sertifika Programı büyükelçilerini davet etti Bakanlar Ersoy’un başarılı bir şekilde aktarıldığını belirterek, “Türkiye’nin Türkiye büyükelçisini Antalya ve 54’e katılan en fazla 60 misafire davet ettik. Ayrıca 25 medya organını da davet ettik. Türkiye’de hem büyükelçiler hem de basın mensupları Güvenli Turizm Sertifika Programı’nı şahsen yaşadık, çok başarılı buldular ve kendi ülkelerinde uygulanmasını istediler. ‘Bu çok başarılı, çok detaylı bir sistem. Ülkemizde uygulanmasına destek verebilir misiniz?’ diye talepte bulundu. Aslında bu sertifika programını biraz daha detaylı görünseler bile uluslararası şirketlerle yapıyoruz Sertifikasyon sistemi çok önemli: Avrupa’nın şu anda Türkiye’de bulunan en büyük otel sertifikası, restoranlar, havaalanları, ulaşım, turizm sertifikalarına başladı tes. 156 önemli kriter vardır, birçok alt kriter vardır. Avrupa’daki ilk ve en ayrıntılı sertifikasyon sistemi. Birçok Avrupa ülkesi şu anda bizden görmeye ve kopyalamaya çalışıyor. Turizm yatırımcılarının bu sisteme gönüllü olarak katılmaları bir zevktir. Kısa sürede binlerce rakama ulaştık, sanırım kısa sürede 2 bine, 3 bin rakama ulaşacağız. ”

“Standartlarımızı yükseltmeliyiz”

Pandemi krizinden önce nitelikli turizmi hedeflediklerini söyleyen Ersoy, “Nitelikli turistler yüksek hizmet standartlarına sahip ülkelere gidiyor. Hem standartlarımızı yükseltmeliyiz, hem de hijyen başta olmak üzere hizmet koşullarımızın sürdürülebilir ve düzenli bir incelemesini sağlamalıyız. Salgının ardından sertifikasyon sistemine devam etmek istiyoruz. 2023 yılında hedeflerimize ulaşmak için, daha yüksek gelir gruplarına ve konaklama için yüksek harcamalara sahip daha fazla turisti hedefleyen bir program uygulamak istiyoruz. Uluslararası hava trafiğini açmak için yapılması gereken her şeyi tekrar tekrar yaptık. Sorulan soruları yırtılmadan cevaplıyoruz ve her önlemi gereğinden fazla karşılıyoruz. Avrupa Türkiye’de ilk olmaya hazır tüm dünyayı gösteriyor. Yavaş yavaş iyi haberler gelmeye başladı “dedi.

Antalya Valisi Yazıcı: “Artık dünyanın en güvenli şehriyiz”

Antalya Valisi Ersin Yazıcı ise Antalya’nın dünyanın en güzel ve en önemli turizm destinasyonlarından biri olduğunu belirterek, “Dünyaya açılan pencere Antalya’ya hizmet etmekten ve hizmet etmekten gurur duyuyorum. İnşallah bu şehirde turizme giden tüm yollara katkıda bulunacağız. Bugün Alanya ve Antalya’nın turizme hazır olduğunu konuşuyoruz. Cumhurbaşkanımızın önderliğindeki tüm bakanlıklarımızın, valiliklerimizin ve STK’larımızın dikkatli ve dikkatli çalışmasıyla, bu süreci en iyi yöneten ülkelerin başında geliyoruz ve bundan gurur duyuyoruz. Antalya bu süreçte en riskli yerlerden biriydi, ancak alınan tedbirler sonucunda artık dünyanın en güvenli şehriyiz. Gazipaşa’dan Kaş’a misafirlerimizi güvenle ağırlayabileceğimizi taahhüt ediyorum ”dedi.

Alanya Belediye Başkanı Yücel: “Göğsümüzü gerektiği gibi söyleyebiliriz çünkü en önemli şehir”

Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, “Alanya dünyanın en güzel şehirlerinden biridir. Göğsümüzü her zaman en güvenli şehir olarak söyleyebiliriz. Vatandaşlarımız bunun önemini anladılar. “Bence normalleşmeye giderken hassasiyetlerimizi ve değerlerimizi koruyarak bu kritik süreçten çok iyi çıkacağız.”

ALTSO Başkanı Şahin: “Bakan Çavuşoğlu da ciddi bir sınavdan geçti”

Örgütü düzenleyen ALTSO Başkanı Mehmet Şahin, “Ülkemiz korona virüsü salgını nedeniyle ciddi bir sınavdan geçti. Gururla bu sınavdan başarıyla çıkmış olduğumuzu ve dünyaya örnek olduğumuzu söylüyoruz. Ülkemiz sağlıkla ilgili konularda çok ilerlemiştir. Aslında, Başkanlığımıza ve değerli bakanlarımıza yaptıkları yatırım ve sağlık çalışmaları için teşekkür ediyorum. Sayın Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da ciddi bir sınavdan geçti. Yurtdışında kalan vatandaşlarımızın hızla ülkemize gelmesini sağladılar. Bakana tekrar Alanian olmaktan gurur duyuyoruz. Alanya’da bu mağduriyette yaşayan vatandaşlarımız da vardı ve bu vatandaşların da Alanya’ya ulaşmasını sağlamak için bakanımıza ulaştık. Alınan ve alınacak tedbirlerle bu salgının kısa sürede ortadan kalkacağına inanıyorum. Dünyanın en güzel tesislerinin bulunduğu Alanya’mızın bu virüsten etkilenmeden ortaya çıkması bizi çok mutlu etti. ”

Antalya AK Parti milletvekillerinin yanı sıra Tuba Vural Çokal ve İbrahim Aydın, Antalya Valisi Ersin Yazıcı, Antalya İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Tekin Aktemur, Antalya İl Emniyet Müdürü Mehmet Murat Ulucan, Alanya Kaymakam Mustafa Harputlu, Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel STK temsilcileri, siyasi parti temsilcileri, Alanya’nın fahri konsolosları, yabancı dernek temsilcileri ve konuklar katıldı.

Erdal Anak

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi