Bakan Albayrak: 25 milyar lira kredi tahsis edildi

Bakan Albayrak: 25 milyar lira kredi tahsis edildi
14:00 - Haziran 23 2020 Salı

Bakan Albayrak da konut kredisi ile ilgili son rakamları düşük faiz oranıyla paylaştı. Albayrak, “Düşük maliyetli mortgage kredisi bugüne kadar 113 bin başvuruyu aştı ve şu ana kadar 101 bin vatandaşımıza yaklaşık 25 milyar lira tahsis edildi.” Dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) 63 Genel Kurul gündeminde önemli bir açıklama yaptı. Bakan Albayrak konuşmasına Bursa’daki sel felaketinde hayatını kaybedenlere baş sağlığı dileyerek başladı. Albayrak, “Devletimiz de bu yaraları tüm araçlarıyla iyileştirecek.” Dedi.

“Çalışmalarımızı tüm paydaşlarımızla ve tüm kurumlarımızla yoğun bir şekilde sürdürüyoruz”

Bakan Albayrak, Türkiye’nin normalde Kovid-19’u çevreleyen tüm dünyada ekonomik açıdan en hazır olan ülkeye en az etkilenenlerden biri olduğunu belirterek, “Her iki ekonomimizin de Kovid-19 pazarına ihtiyacı var toparlanma süreci tüm paydaşlarımızın tamamlaması için en hızlı ve en sağlıklı yoldur ve tüm kurumlarımızla yoğun bir şekilde çalışmaya devam ediyoruz ”dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “Kovid-19 öncesi göstergeler yılın ilk çeyreğinde, özellikle yılın ilk çeyreğinde açıklanan yüzde 4,5 seviyesinin üzerinde olacak ve bu eğilimin önümüzdeki dönemlerde güçlü bir şekilde devam edeceğini belirtti. İkinci çeyrekte olumsuz ekonomik görünüme rağmen, Haziran ayında ekonomik toparlanmaya öncülük eden rakamlarda ekonomik güvenin toparlanmasına ilişkin olumlu işaretler göstermeye başlamış, sağlığımızın ekonomik altyapısındaki bu gelişme ve salgının etkisinin güçlü olmasını önlemek için güçlü önlemler alınması sistemimizin, özellikle de Türkiye’de genel olarak bir karantina uygulamasının, şirketle dolu olmaması Kapasitesinde olmasa bile üretimine ve ihracatına devam etmesi, Mayıs ayından bu yana normalizasyon adımları atılmasından bu yana etkili olmuştur. ” O konuştu.

Düşük faizli mortgage kredisinde son rakamlar

Bakan Albayrak, düşük faizli konut kredisinde en son rakamları paylaştı. Albayrak, “Normalleşme sürecinde faaliyete geçirdiğimiz düşük maliyetli ipotek kredisi şu ana kadar 113 bin başvuruyu aştı ve şimdiye kadar 101 bin vatandaşımıza yaklaşık 25 milyar Türk lirası tahsis ettik. tüm paydaşlarımıza bu anlamda hane halklarını desteklemeye, istihdamı korumaya ve üretimimizi güçlendirmeye devam ettiğimizi açıkladık. Ekonomik istikrar kalkan paketinin tutarı krediler ve faizler hariç 280 milyar lirayı aştı. ”ifadelerini kullandı.

Ekonomik dönüşüm sürecinden geçen Türkiye’nin altını çizen Bakan Albayrak, “Bu süreçte iki temel hedefimiz var. Birincisi, finansal istikrar ve güvenliğimizi güçlendirmek. İkincisi, cari hesabı güçlendirerek değerli üretim yoluyla yüksek katma değerli ihracat ve istihdam ekonomiyi makroekonomik temeller üzerine inşa etmek, bu iki temel temel felsefemizdir. “diye konuştu.

“Ulusal bir bilinç hareket etmenizi bekliyoruz”

Bu değişim sürecinde bankacılık sektörünün eski alışkanlıklarından kurtulmanın gerekliliğinin altını çizen Hazine ve Maliye Bakanı, “Sanırım bankacılık sektörü kabuğunu değiştirmeli. Bankacılık sektörü çok stratejik bir sektördür, kaynakların ekonomiye aktarılması gibi çok stratejik bir işlevi yerine getirmektesiniz, bu işlevi yerine getirirken verdiğiniz kararlar sosyal ve sosyal refahı etkilemektedir. bu ve ulusal bir bilincin harekete geçmesini bekliyoruz ”.

Bakan Albayrak, “Topladığınız tüm kaynakları yerli üretim ve ihracatın finansmanına, ithalat, lüks tüketim veya gerçek değer yaratmayan farklı bankacılık, hazine ve benzeri faaliyetlerden ziyade istihdam yaratan alanlara yönlendirmeliyiz.” Dedi.

Diyerek şöyle devam etti: “Kısa vadeli kârlılık ve ülkenin kaynaklarını farklı bir şekilde kullanma motivasyonuyla hareket etmemeliyiz.” “Kaynaklarımızı kaynaklarımızı en verimli şekilde kullanacakları alanlara yönlendirelim. Ülkemiz kalkınmasını tamamlayıp zenginleştikçe en çok yararlanacak sektör bankacılık sektörü.” dedim.

“Devletimiz şimdi benzeri görülmemiş bir piyasa gözetimi seviyesine ulaştı”

Yerli üreticilerle tüketici finansman anlaşmaları yapma gereğini belirten Bakan Albayrak, “Verdiğimiz kredilerin amaçlanan amaçlarla kullanılmasını sağlamak için gerekli mekanizmayı oluşturmamız gerekiyor.” Dedi. O konuştu.

Eyaletimiz eşi benzeri görülmemiş bir piyasa gözetimi seviyesine ulaşmıştır. İlgili kurumlar, ülkenin mali ve ekonomik istikrarını tehdit etme girişimlerine karşı tedbirlidir. Ayrıca gerekli her önlemi alacak düzeyde. Türkiye şimdi güçlü bir altyapı kazanmıştır. Düzenlemelere içtenlikle uymalıyız. Düzenlemelerin ruhuna uygun hareket etmeliyiz. Teminat değerleme şirketlerinin baskı altında olduğunu duyuyoruz, almamalıyız, bağımsızlıklarına zarar verecek davranışlardan kaçınmalıyız. Yeniden yapılandırmayı hızlandırmamız gerekiyor. Konfigürasyonları müşterilerimizin ödeme kabiliyetine uygun hale getirmeliyiz. ”

Ali Canberk Özbuğutu – Uğur Çetin – Murat Ergin

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi