Bakan Akar’dan önemli açıklamalar

Bakan Akar’dan önemli açıklamalar
18:00 - Aralık 14 2020 Pazartesi

Akar başkanlığında Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kuvvet Komutanları ve Bakan Yardımcıları Yunus Emre Karaosmanoğlu ve Alpaslan Kavaklıoğlu’nun katılımıyla video konferans toplantısı yapıldı. Görüşmede Katar, Somali, Bosna Hersek ve Kosova’nın yanı sıra Libya’da Savunma Güvenliği İşbirliği ve Eğitim Yardımları Danışma Komutanlığı, NATO Karargahı Türk Askeri Delegasyonu Başkanı, KKTC Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı ve Combat Air Kuvvet ve Deniz Kuvvetleri komutanları, devam eden faaliyetler ve sahadaki son durum hakkında bilgi verdi.

“Her türlü toplantıya ‘evet’ dedik”

Doğu Akdeniz’deki gelişmelerin, terörle mücadele operasyonlarının ve corona virüsle mücadelede alınan önlemlerin savunma ve güvenlik konuları kapsamında ele alındığı toplantıda talimat veren Bakan Akar, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yola çıktığını belirtti. yoğun bir dönem boyunca. Terörle mücadele operasyonlarının kararlılıkla devam ettiğini ifade eden Akar, görevlerini başarıyla yerine getiren tüm personeli tebrik ederek, “Umarım bundan böyle diyalog ve koordinasyon içinde faaliyetler yaparak bize verilen görevleri yerine getiririz. ciddiyet ve samimiyet. ” Bakan Akar, Ege ve Doğu Akdeniz’deki gelişmelerle ilgili olarak, “Kimsenin kanununda gözümüz yok.

İyi komşuluk ilişkileri, diyalog ve sorunlara siyasi çözümler bulunmasından yanayız. Bunu sonuna kadar desteklediklerini vurgulayan Akar, “Her türlü toplantıya ‘evet’ dedik. Keşif görüşmeleri, güvenliği artırıcı önlemler, NATO Genel Sekreteri toplantıları, karşılıklı etkileşimden kaçınmak için yapılması gerekenler dahil tüm bunlara ‘evet’ dedik. Ancak bunlara rağmen gerekli cevabı bulduk mu? Maalesef bulamadık. Ama yine de bulmayı umuyoruz “dedi.

“Uzlaşmak anlamına gelmez”

Türkiye’nin dostluğu, iyi komşuluk ilişkileri lehine yanlış anlaşılmaması gerektiğini söyledi Akar, şunları söyledi:

“Bu hiçbir şekilde taviz anlamına gelmez. Bu şekilde yorumlanmamalı, yanlış anlaşılmamalıdır. Son derece kararlı, kararlı ve buna muktediriz. Ölürsek şehitiz, kalırsak gazi, çok açık Buna göre haklarımızı, hukukumuzu savunmak için Türkiye’de yapılması gerekenleri yaptık ve yapmaya devam edeceğiz.Teknik ve bilimsel çalışmaları araştırmaya, incelemeye, araştırmalara destek vermeye hazırız. devletimizin ve ilgili bakanlıkların kararları çerçevesinde güvenliği sağlamaktır. Oradaki araştırma gemilerimize destek olarak da bunu sağlayacağız. “

Son dönemde gündemde olan NAVTEX konusuna değinen Akar, şunları söyledi:

“Bu konu komşumuz tarafından da aşırı derecede suistimal ediliyor. Üç ayda onlarca NAVTEX ilan edildi, sadece ikisi kullanıldı ve diğerleri kullanılmadı. Bu tacizden başka bir şey değil. İyi komşuluk ilişkilerine son derece aykırı. Biz istiyoruz. bunun muhataplarımız tarafından bilinmesi ve anlaşılmasıdır.İyi komşuluk diyoruz, onları makul ve akılcı bir seviyede tutmamız gerekiyor.Bu anlaşılması gerekiyor.Bu maalesef hem toplumların huzurunu bozuyor hem de yeni tartışma konuları yaratıyor. saygıyla, komşularımızı yine aklı başında, mantıklı ve mantıklı olmaya davet ediyoruz.

“Diğer kapılardan yardım bekliyorlar”

Doğu Akdeniz’de çok taraflı konferans çalışmalarına destek verdiklerini ifade eden Akar, “Yunanistan, Güney Kıbrıs ile bir takım yakışıksız işler yapmaya çalışıyor. Amaçları ve kazancı yok. Ancak bazı ülkeleri oraya tekrar tekrar davet ederek, “Bir şeyleri kazanabileceklerini düşünüyorlar ama biz bu konuda kararlıyız. Ne olursa olsun Kıbrıslı kardeşlerimizin haklarını almasına izin vermeyeceğiz, orada ölümlere izin vermeyeceğiz. “

Bunun iyi anlaşılması gerektiğini belirten Akar, “Yine de oturup Türkiye ile sorunları, makul ve sahadaki sorunları konuşup tartışmaya, akılcı siyasi çözümler bulmak yerine uçakla bir yere ulaşmaya çalışıyorlar. Gemi. Bunların boşuna çaba olduğunu defalarca söyledik, bir kez daha söylüyoruz çünkü AB’yi geri koyuyorlar Türkiye ile istişare içinde bir yere gelmek yerine, başka bir kapı yapmaktan faydalanmak umuduyla AB ile İrtibat Kişisi. çıkmaz bir yol olduğu görülmeli. ne yazık ki anlamıyorlar. “dedi.

S-400 kaynağı

Türkiye’nin uzun menzilli bölgesel hava ve füze savunma sistemi ihtiyacına dikkat çeken Akar, çalışmaların 90’lı yıllardan itibaren hatırlatılmaya başlandı.

Bu konudaki çalışmalar hakkında da bilgi veren Akar, Türkiye’nin taleplerine olumlu yanıt vererek, Rusya’dan gelen S-400 sistemlerinin olduğunu söyledi. Akar, şunları kaydetti:

“S-400’ün F-35 ile etkileşiminin ne olduğunu çözmek için, NATO dahil ortamlarda ABD ile konuşmaya ve müzakere etmeye hazır olduğumuzu defalarca söyledik ve söylemeye devam ediyoruz. Koşullarda bazı faktörler var. Tüm bunları ortaya koyuyoruz, değerlendirip yaptığımız planlarımız var, faaliyetlerimizi bu planlar çerçevesinde sürdürüyoruz.Her türlü tedarik sürecinde kontrol ve denetimler var.

Bu nedenle kontrol ve incelemelerimizi yapmaya devam ediyoruz. Türkiye F-35 konusunda doğru karara ortaktır, makul, mantıklı, uluslararası hukuk, ekonomi ve ticaret kurallarına uygun olduğunu tekrar söylüyoruz. Umarım dostlarımız ve müttefiklerimiz bu hatalardan dönerler. “

Hulusi Akar sözlerinin sonunda şehit ve gazileri minnetle anıyor, “Peygamberimizin kalbi olarak da bilinen ve bu milletin bağrından çıkan Türk Silahlı Kuvvetleri, akıl ve bilim ışığında Anayasa’ya uygun olarak ve yasalar, Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda “şehit ölürsem. O, milletinin emrindedir, görevindedir.”

Utku Şimşek

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi