Bakan Akar, ‘Operasyon Merkezi’nden önemli mesajlar verdi

Bakan Akar, ‘Operasyon Merkezi’nden önemli mesajlar verdi
19:12 - Ağustos 14 2020 Cuma

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal eşliğinde Deniz Kuvvetleri Komutanlığında incelemelerde bulundu. ile geldi.

Bu kapsamda Deniz Komutanlığı Harekat Merkezine de giden Bakan Akar, faaliyetler hakkında bilgi aldı ve talimat verdi. Oruç Reis araştırma gemisine eşlik eden gemileri de bulunan Akar, Doğu Akdeniz ve Ege’de görevli unsurlarla video konferans yaparak sahadaki durum hakkında bilgi aldı.

Görev grubu komutanları, Akar’ın talimatlarını “Görevlerimiz faaliyetle devam ediyor, verilecek görevlere hazırız” sözleriyle yanıtladı.

“Gözümüzde toprağımızda kimse olmadığı için Türkiye Cumhuriyeti” diyen Akar, Türkiye’nin tüm komşularının toprak ve siyasi bütünlüğüne saygı duyduğunu vurguladı. Faaliyetlerini akıl, mantık, uluslararası hukuk ve iyi komşuluk ilişkileri doğrultusunda yürüttüklerini belirten Akar, “Yunanistan Ege ve Akdeniz’de uluslararası hukuku tanımıyor, sadece bencil, tek taraflı talep ve onları koruyan yaklaşımlar. kendi çıkarları gerçeklerle bağdaşmaz. Bu çerçevede yürütülen faaliyetlerin akıl, mantık ve hukuka uygun olmadığını ve bu şekilde yapılmasının kimseye bir faydası olmadığını anlatmaya çalışıyoruz ”dedi.

Akar, “Ne tarihte ne de bugün dünyanın hiçbir yerinde 6 mil karasuları ve 10 mil hava sahası olan, hava sahası ve karasuları birbirinden farklı olan bir örnek yoktur.” Dedi.

Ama Yunan komşularımız böyle bir yol yaptı. Böyle bir anlayışta, talepte, yaklaşımda akıl ve hukuktan uzak, sadece Yunanistan’a ait bir uygulama içindedirler. Böyle bir başvurunun herhangi bir avukat tarafından kabul edilme ihtimali veya imkanı yoktur. Ne yazık ki ısrarla ve inatla bunu sürdürüyorlar, bunun yanlış olduğunu ve iade edilmesi gerektiğini onlara ifade ediyoruz.

“Hiçbir şekilde açıklama yok”

Türkiye ve Yunanistan arasındaki ilişkileri düzenleyen temel yasal belgeler, Lozan Antlaşması’ndan biri olduğunu hatırlatan Akar, “16 adadan 23’ünün yaptığı bu anlaşmanın askeri olmayan statüde olması isteniyor. Her iki taraf da bunu imzaladı. herkes bu 23 adadan 16’sının silahlı olduğunu biliyor maalesef bu hayatta kaldı ve bugün de devam ediyor.Bu tamamen yasadışı bir uygulama. Hiçbir şekilde açıklanamayan, hak ve adalete uymayan bir uygulama olduğu değerlendirmesini yaptı. .

Yunanistan ile Mısır arasındaki anlaşmaya değinen Akar, “Bu anlaşmanın hukuki dayanağı olmadığını ve hukuki dayanağı olmadığını hepimiz biliyoruz. Ayrıca hem Yunan hem de Mısır halkı bununla ilgili ciddi kayıplar yaşıyor. Bu anlaşmanın hem Yunan hem de Mısır kamuoyu, oradaki siyasi ve akademik çevreler tarafından daha detaylı değerlendirileceğini, yapılan uygulama ile hem Mısır hem de Yunan halkının ciddi kayıplar yaşadığını göreceklerini söyledi. bunun bir sonucu.

Meis Adası’na atıfta bulunan Akar, şunları söyledi:

“Türkiye’ye 2 Meis Adası, Yunanistan 580 kilometre. 10 kilometre kare genişliğinde bir alan. Bu alanda, Türkiye’ye yakın, 40 bin kilometre karelik bin 800 kilometrelik kıyı şeridinden vazgeçiyorsunuz, ona denizcilik yetkisi vermeye cüret edersiniz. Hukuk, adalet, mantığı ve sebebi açıklayamazdı.Bunu kabul etmek mümkün değil.Bu gerçekten beyhude bir çaba, kabul edilemeyecek bir iddiadır.Yapılan haritanın böyle yaratıldığını görmek ve anlamak gerekir. Sevilla haritasının da geçerliliği yok, hakkı tanımıyor, hukuku tanımıyor, burada barış ve istikrara katkı sağlamıyor ve sorun yaratıyor.Türkiye Cumhuriyeti Türk Silahlı Kuvvetleri 83 milyon, yani Hiçbir şekilde bu Sevilla haritasında veya benzeri bir araçla başvuru talepleri olan ve kıyılarımıza neredeyse herkesin hapis cezasını kabul etmeyeceğimizi bilmesi gerekiyor. ”

Ankara daveti

Meşruiyetin hakların ve hukukun gasp edilmesiyle sağlanamayacağına vurgu yapan Akar, “Bölgede bazı ölümlerin olduğu bir yere onları görmezden gelerek ulaşmanın mümkün olmadığını herkes görmeli” dedi.

Modern zamanlarda diyalogun ülkeler arası sorunların çözümünde ana araç olması gerektiğini vurgulayan Akar, şunları söyledi:

“Bunu her zaman ve her yerde olduğu gibi tekrar tekrar söylüyoruz. Bu araç kullanılmalıdır. Diyalog aracı uluslararası ilişkilerde her alanda kullanıldığından, Türkçe ile Yunanca arasındaki sorunların çözümünde en önemli aracın diyalog olduğunun altını çizmek isterim. Uzmanlarımız iki kez Atina’da ve bir kez Ankara’da bir araya geldi. Toplam üç toplantı yapıldı. Dördüncüsü yine Ankara’da olsun diye Yunan komşularımızı beklediğimizi çeşitli vesilelerle dile getirdik, onları bekliyoruz. Türkiye’nin uluslararası hukuka uygun olarak akdettiğimiz anlaşması mesela Libya’da çalışıyoruz. Mantık ve hukuka güvenmeden sürekli sorgulamak, eleştirmek yerine bu çalışmalara gerçekçi bir anlayışla sorumlu ve ihtiyatlı bir şekilde bakmak, sorunların çözümüne çok daha önemli katkı sağlayacaktır. ”

Diyalog vurgusu

Tüm olumsuz ve hukuksuz girişimlere rağmen ilişkilerde aklın hakim olmasını beklediklerini belirten Akar, şu değerlendirmeyi yaptı:

“En önemli aracın diyalog olduğunu ve birçok sorunu diyalogla çözebileceğimizi bir kez daha hatırlatmak isterim. Bunu defalarca söylememize rağmen, Yunanistan dahil bazı çevreler anlamak istemiyor, gerçekten istiyoruz Çözümler, siyasi çözümler Sorunlarımızı diyalog yoluyla çözmek istiyoruz.Bu konuda samimi ve hevesliyiz. Çözümün çıkacağına inanmak istiyoruz.Hukuktan, diyalogdan, barıştan sürekli bahsettiğimiz bir zayıflık değil yollar ve yöntemler. Bu çok iyi anlaşılmalı, bizim ve Kıbrıslı kardeşlerimizin hakkı önemli … Haklarımızı ve hukukumuzu korumak ve korumak için her türlü mücadeleyi yapmak istiyoruz. Doğu Akdeniz’deki askeri varlığını güçlendirmek için binlerce kilometreden gelecek bölgeyle hiçbir ilgisi olmayan Avrupalı bir müttefik, ittifak ruhu, ittifak ruhu ve dayanışma ruhuyla bağdaşmaz. o, og aracılığıyla çözümüne yönelik çabalara olumlu bir katkısı yoktur. Dost ve müttefiklerimizden, Yunanistan’ın uygulama ve iddialarını Ege ve Doğu Akdeniz’deki sorunlar bağlamında akıl, bilim, mantık ve objektif kriterlerle değerlendirmelerini bekliyoruz. ”

“Yayınız temiz, denizleriniz sakin, kaderiniz temiz”

Mavi vatanın her damlasının değerli olduğunu vurgulayan Akar, “Gemilerimize ve faaliyetlerimize hiçbir müdahale cevapsız bırakılmayacaktır. Bunu yapmaya kararlı olduğumuzu herkesin bilmesini istiyoruz. Denizlerimizdeki hak, menfaat ve menfaatlerimizi bundan böyle korumaya ve gereğini yapmaya kararlı ve kararlıyız ve bunu yapabiliyoruz ”dedi.

Akar, asil milletin bağrından çıkan Türk Silahlı Kuvvetlerinin, bilgelik, ilim, anayasa, yasalar ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatları doğrultusunda milletin emrinde olduğunu belirterek, başarılar diledi. karada, denizde, havada, zorlu arazi ve hava koşullarında çalışan personel. Şehitlere rahmet, gazilere şifa dileyen Akar, sözlerini “Yayınız temiz, denizleriniz sakin, kaderiniz açık” sözleriyle noktaladı.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi