Bağışıklık sistemini güçlendirmenin 10 yolu

Bağışıklık sistemini güçlendirmenin 10 yolu
13:00 - Kasım 27 2020 Cuma

Bağışıklık sistemi, vücudu mikroplara karşı koruyan doku ve organlardan oluşur. Düzgün çalıştığı zaman vücudu virüsler, bakteriler, küfler, parazitler, alerjenler ve kanser hücreleri gibi patojen mikroorganizmalara karşı korur. Bu sistemin işleyişi, karmaşık ve dinamik bir iletişim ağına dayanmaktadır. Sistem yetersiz veya zayıf olduğunda vücut birçok hastalığa duyarlı hale gelir. Bağışıklık sisteminin iki bölümü vardır. Doğal bağışıklık sistemi; Doğuştan gelen bağışıklık sistemidir ve patojenlere karşı genel bir savunma görevi görür. Edinilen bağışıklık sistemi; Vücudumuzun daha önce temas ettiği belirli patojenleri hedef alır. Bu iki sistem birbirini tamamlıyor.

Özel Medicana Bursa Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Nizamoğlu, bağışıklık sistemini güçlendirmek için 10 öneri paylaştı.

1-Yeterli ve kaliteli uyku

Bu, vücudun en çok onarıldığı zamandır. Düzensiz uyuyan ve az uyuyan kişilerin hastalanması daha kolaydır çünkü vücut dirençleri zayıflar. Yetişkinlerin ortalama 7-9 saat uykuya ihtiyacı vardır. Uyku süresi 6 saatten az 11 saatten fazla olmamalıdır. Kaliteli bir uyku için; Yatak odasında ideal oda sıcaklığı, ses seviyesi ve ışık miktarı korunmalı, elektronikler kapatılmalı, her gün egzersiz yapılmalı, uyumadan önce kahve ve alkolden uzak durulmalıdır.

2-düzenli egzersiz

Düzenli olarak ve günlük 30 dakikalık yürüyüş gibi ölçülü egzersiz yapmaya çalışın. Egzersiz stresi azaltır, oksijen alımını artırır, bağışıklık sistemini güçlendirir ve ayrıca vücudun kendini iyi hissettiği kimyasalları artırarak iyi uyumanıza ve iyi uyanmanıza yardımcı olur.

3-Stresi en aza indirmek

Çeşitli nedenlerden kaynaklanan stres bağışıklık sistemini zayıflatır ve hastalıkların ortaya çıkmasını kolaylaştırır. Kronik stres ile; Kan basıncında yükselme, doğurganlıkta sorunlar, kalp hastalıkları ve bağırsak sorunları gelişebilir. Stresi azaltmak için; Düzenli fiziksel aktivite, nefes egzersizleri, düzenli ve yeterli uyku, yeterli ve dengeli beslenme önerilmektedir.

4- Düzenli ve dengeli beslenme

İnsan vücudunun çeşitli karbonhidratlar, proteinler, yağlar, mineraller, vitaminler ve su gibi besin maddelerine ihtiyacı vardır. Her biri farklı oranlarda ihtiyaçlar listesindedir. Bağışıklık sistemi için A, B, C, E, D vitaminleri ve çeşitli mineraller içeren besinler almaya özen gösterin.

C vitamini; Bağışıklığı destekleyen en önemli vitaminlerden biridir. En önemli kaynaklar; portakal, mandalina, greyfurt, limon, maydanoz, kivi, biber, kuşburnu ve domates.

B vitamini; Bağışıklık sistemi için en önemlisi B6 vitaminidir. B vitaminleri en çok kırmızı et, tavuk, balık, yumurta, kuruyemiş ve süt ürünlerinde bulunur.

Omega-3 yağlı asitler; Antioksidan özelliği ile bağışıklık sistemini destekler ve bazı kanser türlerine karşı koruyucu özelliği vardır. Özellikle balık (somon, uskumru, ton balığı, sardalya vb.), Ceviz, fındık, badem, keten tohumu tüketilmelidir.

Antioksidanlar; Vücuda zarar veren serbest radikalleri etkisiz hale getirerek bağışıklık sistemini güçlendirirler. En güçlü antioksidanlar, A, C ve E vitaminlerini içeren besinler Balık, yumurta, havuç, roka, tere, A vitamini, badem, ceviz ve fındık, E vitamini kaynaklarıdır. limon ve kivi bol miktarda C vitamini içerir.

Soğan sarımsak; Soğanlı bileşenlerdeki kükürt bileşikleri kendi başlarına antioksidandır. Toksinler ve oksidanlarla mücadelede önemli rol oynarlar. Sarımsaktaki “allisin” hem antibakteriyel hem de antiviral etkilere sahiptir.

5-Probiyotikler açısından zengin besleme

Bağırsak mikroflorasını değiştirerek sağlığımıza ve bağışıklık sistemimize faydalı etkileri olan probiyotikleri tercih etmek gerekir. En önemli probiyotik besinler; ev yapımı yoğurt, sirke, tarhana, şalgam ve turşu.

6-Yeterince su içmek

Tüm vücut sistemlerinin çalışması için gereklidir. Günde en az 2-2,5 litre su içmek vücuttaki toksinlerin atılmasına, hücrelerimize ulaşmasına, bakteri ve virüslerin etkisiz hale getirilmesine yardımcı olur.

7-Kişisel hijyene özen göstermek, elleri düzenli olarak sabun ve bol su ile yıkamak

8-Aşılama ile önlenebilecek hastalıklara karşı aşılama

Soğuk algınlığı ve grip gibi viral enfeksiyonlar sonbaharda daha sık görüldüğü için yaşlılara, çocuklara ve kronik hastalığı olanlara grip aşısı yaptırılması önerilir.

9-Sigara ve alkolden uzak durmak

10-Çok gülmek

Kahkaha, en iyi bağışıklık güçlendirici yöntemdir. Vücuttaki stres hormonu seviyelerini düşürür ve enfeksiyonlarla savaşan beyaz kan hücresi sayısını artırır.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi